ΚεντρικήΜαγειρική

Η γαλατόπιτα της γιαγιάς

31/10/2023

Υλικά

1 L γάλα

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

50 γρ. αλεύρι

4 αυγά

1 λοβό βανίλιας

Λεμόνι

Σκόνη κανέλας

Ζάχαρη άχνη

Βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Αλάτι

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε το γάλα στη φωτιά μαζί με 50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα από 1/2 λεμόνι, τον λοβό βανίλιας ανοιχτός κατά μήκος και μια πρέζα κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια μειώνουμε το μάτι της κουζίνας και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Σβήνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι να πάρουμε ένα αφρώδες και πολύ ελαφρύ μείγμα. Ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρύο γάλα πάνω από το μείγμα, φιλτράροντάς το. Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα, απαλά.

Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη. Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 45 λεπτά.

Βγάζουμε τη γαλατόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και μετά την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, τη βγάζουμε από τη φόρμα και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: https://jenny.gr

Related posts

Μotor Oil – ΔEH: Προχώρησαν στη σύσταση της Hellenic Hydrogen – Οι στόχοι

xristiana

Περπατάμε Ξανά Μαζί Για Τη Φιλία Και Την Κοινωνική Ένταξη Ατόμων Με Νοητική Στέρηση

xristiana

Τι προβλήματα εμφανίζουν τα μικρά παιδιά που βλέπουν πολλή ώρα τηλεόραση

xristiana