News ΑΜΕΑΚεντρική

Αχαΐα: Επιβεβλημένες αλλαγές στο χώρο της εστίασης-Σε πρώτο πλάνο τα δικαιώματα των ΑμεΑ

26/12/2022

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Η πρώτη συζήτηση για τη νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα αρκετά καλό κλίμα μεταξύ των φορέων, με βασικό  εισηγητή τον ΣΚΕΑΝΑ. Αυτό που αποτέλεσε κοινή βάση  είναι η ανάγκη εκπόνησης ενός νέου κανονιστικού λειτουργίας αφού το υπάρχουν είναι απαρχαιωμένο, κατά συνέπεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις ανάγκες των καταστημάτων, ούτε και στην προσπάθεια για μια όμορφη αισθητικά και λειτουργική πόλη. Πάνω στην ανάγκη αυτή οι συζητήσεις μεταξύ των φορέων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ ο στόχος του ΣΚΕΑΝΑ,  είναι να έχουν ολοκληρωθεί και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι περαιτέρω διαδικασίες για την εφαρμογή του κανονιστικού από την θεωρία στην πράξη.

Μόνο καρέκλες «σκηνοθέτη»

Το πόσο απαρχαιωμένο και εκτός εποχής είναι το κανονιστικό λειτουργίας που ισχύει μέχρι τώρα για την Πάτρα φαίνεται μόνο και μόνο από το έτος που καθορίστηκε. Από το 1998, επί αντιδημαρχίας Νίκου Τζανάκου, συμπεριλαμβάνοντας στους όρους του πράγματα που πλέον δεν μπορούν να ισχύσουν.

Τα δύο πιο χαρακτηριστικά από αυτά ήταν ότι επέτρεπαν στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων μόνο τις λεγόμενες «καρέκλες» σκηνοθέτη και απαγόρευαν ακόμα και τη χρήση θερμαντικών σωμάτων που πλέον δεν γίνεται να μην χρησιμοποιούν τα μαγαζιά που πληρώνουν τέλη για να έχουν έναν χώρο στον πεζόδρομο ή στην πλατεία και στηρίζονται σε αυτά όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τους χειμερινούς μήνες. 

Η ανάγκη της εκπόνησης

Οι υπόλοιπες πόλεις φρόντισαν εδώ και καιρό και έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση του δικού τους σύγχρονου κανονιστικού, στην Πάτρα έχουμε μείνει μάλλον αρκετά πίσω, ενώ ο σχεδιασμός για την αναθεώρηση του έμεινε κάπου στη μέση μετά από την εμφάνιση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που είχαν αποφασιστεί για την εστίαση και στους κοινόχρηστους – εξωτερικούς χώρους.

Η εισήγηση που έγινε από τον ΣΚΕΑΝΑ σε αυτή την πρώτη συζήτηση των φορέων κινήθηκε πάνω στη λογική του σεβασμού των δικαιωμάτων των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, της πρόσβασης των πεζών στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στην ανάδειξη της αισθητικής των πλατειών, των πεζόδρομων και των πεζοδρομίων μέσα από την ενίσχυση του πρασίνου.

ΣΚΕΑΝΑ: «Απαράβατος όρος τα δικαιώματα των ΑμεΑ»

«Ο σημαντικός και απαράβατος όρος για μας, για την εκπόνηση της νέας κανονιστικής, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και ανθρώπων με κινητικά προβλήματα που κυκλοφορούν με αμαξίδιο» τονίζει στο «Νεολόγο» των Πατρών, ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κούλης που έκανε και την εισήγηση του φορέα.

«Από εκεί και πέρα το σκεπτικό της εισήγησης μας σε ότι έχει να κάνει με την αισθητική των κοινόχρηστων χώρων είναι να τοποθετήσουν τα καταστήματα γλάστρες και γιρλάντες γύρω από τους χώρους που μισθώνουν, βάζοντας έτσι περισσότερο πράσινο και ομορφαίνοντας την εικόνα γενικότερα της πόλης».

Το θέμα της ομοιογένειας

Πάντως, σε ότι αφορά την ομοιογένεια των καταστημάτων ανάλογα με την κάθε περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Κούλη και τον ΣΚΕΑΝΑ, αυτό είναι κάτι δύσκολο που ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει.

«Το κάθε κατάστημα έχει την δική του προσωπικότητα, απευθύνεται στην δική του κατηγορία πελατών και βάση αυτών έχει διαμορφώσει την αισθητική του όχι μόνο στους εσωτερικούς, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους που μισθώνει.

Το μόνο που θα μπορούσε να δώσει ένα στοιχείο ομοιογένειας στα καταστήματα εστίασης της κάθε περιοχής είναι για παράδειγμα οι ομοιόχρωμες ομπρέλες ή κάποια άλλα στοιχεία που μπορούμε να συζητήσουμε στην πορεία. Όμως σίγουρα δεν μπορούν τα μαγαζιά μιας περιοχής είτε μικρής, είτε μεγάλης  να είναι ίδια μεταξύ τους».

Παραβάσεις – «καταλήψεις

Τέλος, σε ότι αφορά τις διάφορες «καταλήψεις» και τις παραβάσεις που γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Πάτρας από τραπεζοκαθίσματα ο κ. Κούλης τονίζει: «Θεωρώ ότι η εικόνα στους πεζόδρομους στις τρεις τέσσερις πιάτσες μαγαζιών εστίασης που υπάρχουν στην Πάτρα, είναι καλή σε γενικές γραμμές. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όμως για τους επαγγελματίες εκείνους που προχωρούν σε συνεχείς παραβάσεις είτε μεμονωμένα, είτε μαζικά σε συγκεκριμένες περιοχές, τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν και κυρώσεις. Ας τις εφαρμόσουν τα αρμόδια όργανα. Ο ΣΚΕΑΝΑ δεν είναι ούτε εποπτικό, ούτε ελεγκτικό όργανο».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΚΕΑΝΑ κινείται και ο δήμος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα, έχοντας την διάθεση να διευκολύνει από τη μία τα καταστήματα, από την άλλη τους πολίτες και να ολοκληρωθεί σύντομα η εκπόνηση του νέου κανονιστικού.

ΣΑΝΑ:  «Να φτάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα»  

Η κανονιστική, σύμφωνα με τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, τον επιστημονικό φορέα που συμμετείχε σε αυτή την πρώτη συζήτηση, δεν έχει να κάνει μόνο με τα τραπεζοκαθίσματα και τους χώρους των μαγαζιών της εστίασης, αλλά με την εικόνα και την λειτουργικότητα της πόλης.

«Πάνω σε αυτό το σκεπτικό συμμετέχουμε στη συζήτηση για τη νέα κανονιστική και αυτό είναι ένα ζήτημα ασφαλώς πιο σύνθετο που θέλει συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΝΑ Γιάννης Πανταζόπουλος.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα από τις συζητήσεις και το πνεύμα συνεργασίας από όλους θα φτάσουμε στο καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα».  

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ΣΑΝΑ οι βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη νέα κανονιστική είναι οι εξής:

-Ο σεβασμός και η ανάδειξη του ιστορικών μνημείων, των τοπονύμιων και γενικότερα του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

-Το αυτονόητο της πρόσβασης και της διέλευσης των ατόμων ΑμεΑ, όπως και όλων των πολιτών στις πλατείες, στους πεζόδρομους και στους κοινόχρηστους χώρους.

– Η αρμονική ένταξη στις ιδιαιτερότητες και της αισθητικής της κάθε περιοχής, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν τα μέτρα της κανονιστικής να είναι ίδια για το σύνολο της πόλης.

–  Η ώθηση της μεικτής χρήσης στους πεζόδρομους, δηλαδή,  να υπάρχουν διαφορετικών  ειδών μαγαζιά (εμπορικά, εστίασης κτλ) και η ιστορική συνέχεια σε συνοικίες ή σε αγορές που έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα επαγγέλματα και υπηρεσίες (βλέπε Μαρκάτο).

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Πηγή: https://dete.gr

Related posts

Έντερο: Τρία αναπάντεχα σημάδια που μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα

xristiana

Οι καύσωνες απειλούν να σκοτώνουν 90.000 Ευρωπαίους τον χρόνο ως το 2100

xristiana

Σπιτική πίτσα με πατάτες και μπέικον

xristiana