ΚεντρικήΜαγειρική

Γκιοζλεμέ

5/5/2024

Υλικά

Για τη ζύμη

300 γρ αλεύρι

250 γραμμάρια γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

6 γρ . αλάτι

Για τη γέμιση

Σάλτσα ντομάτας

Τριμμένη γραβιέρα

Βραστές πατάτες

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Σκόρδο σε σκόνη

Για την επιφάνεια

40 γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη)

Φρέσκος μαϊντανός, μόνο τα φύλλα (περίπου μισό ματσάκι)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε βράζοντας τις πατάτες σε κρύο ανάλατο νερό. Τις μαγειρεύουμε με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε πλανητικό μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής η ζύμη. Σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα, ώστε να γίνει εύκολα επεξεργάσιμο.

Στο μεταξύ, πολτοποιούμε τις πατάτες με ένα πιρούνι, αφού πρώτα τις ξεφλουδίσουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σκόνη σκόρδου και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε το βούτυρο με τον μαϊντανό (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένο με ένα μαχαίρι: θα πρέπει να πάρουμε μια πάστα για να την αλείψουμε στην πίτα.

Μόλις περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, χωρίζουμε τη ζύμη σε 4/5 ίσα μέρη (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα πιτάκια) και την ανοίγουμε με έναν πλάστη, μέχρι να δημιουργηθούν παραλληλόγραμμα.

Γεμίζουμε το κέντρο κάθε παραλληλόγραμμου (αφήνοντας τις άκρες ελεύθερες) με μια στρώση σάλτσα ντομάτας, μετά μια λεπτή στρώση πατάτες και τέλος με μια γενναιόδωρη δόση τριμμένης γραβιέρας.

Κλείνουμε τα πιτάκια φέρνοντας πρώτα το δεξί μέρος προς το κέντρο και μετά το αριστερό. Κάνουε το ίδιο με το κάτω και το πάνω μέρος, σφραγίζοντας καλά τις άκρες. Αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο μαϊντανού και ψήνουμε σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Προσέχουμε να ψήσουμε καλά την πλευρά στην οποία έχουμε κλείσει το πιτάκι, γιατί θα έχει μια πιο παχιά στρώση ζύμης. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και απολαμβάνουμε.

Πηγή: https://jenny.gr

Related posts

Λευκά sneakers: Οι τέλειοι συνδυασμοί και συμβουλές για εντυπωσιακές εμφανίσεις

xristiana

Τροφές με περισσότερη πρωτεΐνη από το αυγό (εικόνες)

xristiana

Μαύρη σοκολάτα: Θερμίδες, οφέλη και πόση μπορούμε να τρώμε χωρίς τύψεις

xristiana