26/11/2022
Πολλοί διάσημοι, ανάμεσα στους οποίους η Τζένιφερ Άνιστον, η Κιμ Καρντάσιαν, ο Μαρκ Γουόλμπεργκ και ο Χιου Τζάκμαν, ακολουθούν εδώ και χρόνια διαλειμματική δίαιτα, υποστηρίζοντας ότι τους βοηθά να χάσουν βάρος και να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους.
Οι διάφοροι τύποι διαλειμματικής νηστείας έχουν συνδεθεί σε μελέτες με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών και μακροζωία.
Τα οφέλη αυτά όχι μόνο αμφισβητεί νέα μελέτη, αλλά συνδέει τη διαλειμματική νηστεία με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 24.000 Αμερικανοί 40 ετών και πάνω, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ένα γεύμα την ημέρα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε 15 χρόνια από εκείνους που έτρωγαν τρία.
Όσοι ακολουθούν διαλειμματική νηστεία, τρώνε εντός ενός αυστηρού χρονικού πλαισίου ή παραλείπουν εντελώς γεύματα.
Στην τελευταία μελέτη, η παράλειψη πρωινού συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, ενώ η έλλειψη μεσημεριανού ή πρωινού φάνηκε να αυξάνει την πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες.
Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και αν οι άνθρωποι ασκούνταν, έτρωγαν υγιεινά και κάπνιζαν σπάνια ή έπιναν αλκοόλ, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Όσοι ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής, συνήθως καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού σε ένα γεύμα, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποφανθούν οριστικά ότι η διαλειμματική διατροφή έπαιξε ρόλο στους πρόωρους θανάτους, καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τα γονίδια ή τον τρόπο ζωής.
Η τελευταία μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, διαπίστωσε ότι τα τρία γεύματα την ημέρα είναι ο ιδανικός αριθμός για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Διαπίστωσε όμως επίσης ότι η κατανάλωσή τους εντός μικρού χρονικού διαστήματος, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση και υπερβολικά γρήγορα επιβαρύνει τον μεταβολισμό.
Η επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, καθηγήτρια Yangbo Sun, από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, δήλωσε: «Σε μια εποχή που η διαλείπουσα νηστεία διαφημίζεται ευρέως ως λύση για την απώλεια βάρους, τη μεταβολική υγεία και την πρόληψη ασθενειών, η μελέτη μας είναι σημαντική για μεγάλο ποσοστό ενηλίκων που τρώνε λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα. Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι τα άτομα που τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με όσους τρώνε περισσότερα γεύματα. Όσοι παραλείπουν το πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ όσοι παραλείπουν το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε να τρώτε τουλάχιστον δύο έως τρία γεύματα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 24.011 άτομα άνω των 40 ετών από όλες τις πολιτείες στις ΗΠΑ.
Τα άτομα αυτά είχαν συμμετάσχει σε μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξήχθη από το 1999 έως το 2014 και αφορούσε τη διατροφή, τη γενική υγεία, τις ασθένειες και τον τρόπο ζωής τους.
Το 42% των συμμετεχόντων έτρωγαν λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα, κατά μέσο όρο.
Οι απαντήσεις τους συνδυάστηκαν με τα ιατρικά τους αρχεία. Συνολικά καταγράφηκαν 4.175 θάνατοι μέχρι το τέλος της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων 878 από καρδιακά προβλήματα.
Συγκριτικά με όσους έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα, η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος συνδέθηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και 83% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Οι άνθρωποι που παρέλειπαν το πρωινό είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν, αλλά δεν υπήρχε διαφορά ως προς τις πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες.
Ωστόσο, τα άτομα που δεν έτρωγαν μεσημεριανό ή δείπνο είχαν 12 έως 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αιτία.
Εν τω μεταξύ, τα άτομα που έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα αλλά μεσολαβούσαν κατά μέσο όρο λιγότερες από τεσσερισήμισι ώρες μεταξύ τουλάχιστον δύο από αυτά, είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα γεύματα με διαφορά πέντε ή περισσότερων ωρών.
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Wei Bao, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας βασίζονται σε παρατηρήσεις και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Η παράλειψη γευμάτων όμως, συνεπάγεται την πρόσληψη μεγαλύτερου ενεργειακού φορτίου σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και να οδηγήσει σε επακόλουθη μεταβολική επιδείνωση. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ ενός μικρότερου διαστήματος γευμάτων και της θνησιμότητας, καθώς ο μικρότερος χρόνος μεταξύ των γευμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ενεργειακό φορτίο στη δεδομένη περίοδο».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Academy of Nutrition and Diabetics.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com