ΚεντρικήΥγεία

Άσθμα: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

26/11/2022

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από άσθμα, μία πάθηση του αναπνευστικού που οφείλεται σε χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών και χαρακτηρίζεται από βρογχική υπεραντιδραστικότητα και από στένωση των αεραγωγών.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Η πλειονότητα των πασχόντων από άσθμα έχουν περισσότερη πλάκα στις καρωτίδες αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν αίμα στο κεφάλι, σε σχέση με όσους δεν έχουν άσθμα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Η συσσώρευση πλάκας συνδέεται με καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Η χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών λόγω άσθματος, μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία ευθύνεται για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Matthew C. Tattersall του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ, δήλωσε: «Πολλοί γιατροί και ασθενείς δεν συνειδητοποιούν ότι η φλεγμονή των αεραγωγών λόγω άσθματος μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες. Έτσι, για τα άτομα με επίμονο άσθμα, η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη».

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για την υγεία 5.000 και πλέον ενηλίκων, κάποιοι εκ των οποίων είχαν άσθμα και άλλοι όχι. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 61 έτη.

Στο 67% των συμμετεχόντων με επίμονο άσθμα και στο 50% εκείνων με διαλείπον άσθμα, εντόπισαν καρωτιδική πλάκα. Μόνο οι μισοί από εκείνους που δεν είχαν άσθμα, είχαν πλάκα στις καρωτίδες. Τα άτομα με επίμονο άσθμα είχαν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα πλάκας σε σχέση με τα άτομα με διαλείπον άσθμα και χωρίς άσθμα.

Ο καθηγητής Matthew σημείωσε: «Οι συμμετέχοντες με επίμονο άσθμα, είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα τους, παρόλο που το άσθμα τους αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή, γεγονός που αναδεικνύει τα φλεγμονώδη χαρακτηριστικά του άσθματος. Γνωρίζουμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Heart.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τι μπορείτε να φάτε για πρωινό ώστε να ρίξετε τη χοληστερόλη

xristiana

Κρυώνεις συνέχεια; 7 πιθανοί λόγοι που σχετίζονται με την υγεία σου

xristiana

Ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης μας ξεναγεί στο κελί του και μιλάει για την τέχνη του

xristiana