ΚεντρικήΥγεία

Ημικρανίες, ποιότητα ύπνου, εμμηνόπαυση: Πώς θα διαχειριστείτε το σύνθετο πρόβλημα

13/10/2022

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν ημικρανίες.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ημικρανιών.

Οι ημικρανίες τείνουν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση -περίοδος γνωστή ως περιεμμηνόπαυση-, μετά την εμμηνόπαυση όμως βελτιώνονται.

Η μελέτη της σχέσης κακού ύπνου και ημικρανιών στην περιεμμηνόπαυση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν θεραπείες και προληπτικές στρατηγικές για τη βελτίωση του ύπνου και τη μείωση των ημικρανιών σε αυτές τις γυναίκες.

Πρόσφατα, οι ερευνητές συνέκριναν την ημικρανία και την ποιότητα του ύπνου μεταξύ προεμμηνοπαυσιακών και περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Βρήκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ιστορικού ημικρανίας και κακού ύπνου τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, διαπίστωσαν όμως, ότι ο κακός ύπνος στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν πιθανό να οφείλεται στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επιδεινωθεί σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών. Προκαλεί έκπληξη ωστόσο το γεγονός, ότι δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», δήλωσε η Δρ. Nasima Diana Shadbehr, διευθύντρια της Κλινικής Κεφαλαλγίας στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Β. Αμερικής (NAMS).

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.067 γυναίκες με μέση ηλικία 43,2 ετών, το 53,5% εκ των οποίων ήταν στην περιεμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το ιστορικό ημικρανίας και την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).

Συνολικά, το 28,7% των γυναικών ανέφεραν ιστορικό ημικρανίας και το 71,2% πληρούσαν τα κριτήρια για κακό ύπνο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δεδομένα όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το άγχος, η κατάθλιψη και η σοβαρότητα των εξάψεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα ιστορικό ημικρανίας προέβλεπε κακό ύπνο τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ωστόσο, παράγοντες που σχετίζονται με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση -συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ, του άγχους, της κατάθλιψης και της σοβαρότητας των εξάψεων- ήταν πιο πιθανό να εξηγήσουν τον κακό ύπνο σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά μόνο το ιστορικό ημικρανιών.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ του ιστορικού της ημικρανίας και της διάρκειας του ύπνου σε γυναίκες πριν ή πριν από την εμμηνόπαυση.

Η σχέση ποιότητας ύπνου και ημικρανίας

Εξηγώντας τη σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και του ιστορικού ημικρανιών σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic, Διευθύντρια Ιατρικής της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Β. Αμερικής και εκ των συγγραφέων της μελέτης δήλωσε: «Η πιθανή σχέση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου και της ημικρανίας μπορεί να οφείλεται στο ότι μοιράζονται κοινές οδούς του εγκεφάλου που επηρεάζουν και τις δύο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα οιστρογόνα ρυθμίζουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα και χημικές ουσίες που επηρεάζουν την αίσθηση του πόνου. Κατά συνέπεια, η μείωσή τους, ειδικά στις γυναίκες μέσης ηλικίας, θα μπορούσε να προκαλέσει ημικρανίες.

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε διαταραχές της διάθεσης, όπως άγχος και κατάθλιψη, που μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, καθώς πολλές από τις νευροχημικές ουσίες που διαταράσσονται σε αυτές τις καταστάσεις εμπλέκονται στη ρύθμιση του ύπνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι στρατηγικές διαχείρισης για την αντιμετώπιση του κακού ύπνου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Πηγή: Medical News Today

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διενέργεια Δωρεάν Rapid Tests

xristiana

«Η Διαχείριση των Ψυχοσωματικών Συμπτωμάτων και η Οθωμανική Μουσική»

xristiana

Το ΑΠΘ ενημερώνει το κοινό για τον Καρκίνο του Μαστού

xristiana