ΚεντρικήΥγεία

To αντιδιαβητικό φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

14/10/2022

Δεύτερη ζωή υπόσχεται να δώσει νεότερη μελέτη σε μια παλαιά κατηγορία φαρμάκων για το διαβήτη, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι ανακόπτουν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Στο προσκήνιο επανέρχεται η χρήση ενός φαρμάκου για τον διαβήτη, για την πρόληψη όμως μιας άλλης αντίστοιχα σοβαρής ασθένειας. Οι θειαζολιδινεδιόνες (TZD) μείωσαν αποτελεσματικά την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ασθενείς.

Πίσω από αυτή τη θετική εξέλιξη εκτιμάται ότι κρύβεται η δράση του φαρμάκου. Οι δραστικές του ουσίες μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και στοχεύοντας στην «κακή» χοληστερόλη, ενισχύουν τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Αν και οι συγκεκριμένες αγωγές συνταγογραφούνται πλέον σπάνια, διότι έχουν συσχετιστεί με την ηπατική τοξικότητα και καρδιακά προβλήματα, οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρήση τους θα πρέπει να αναθεωρηθεί, λόγω της πρόληψης που προσφέρουν στη γνωστική εξασθένιση των διαβητικών ασθενών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα συγκέντρωσαν στοιχεία από 560.000  ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ηλικίας άνω των 60 ετών, για την περίοδο από το 2000 έως το 2019.

‘Ολοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν κάποια αγωγή για τον διαβήτη τύπου 2, όπως τη μετφορμίνη ή τη σουλφονυλουρία. Οι αγωγές λαμβάνονταν συνήθως μία φορά την ημέρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει έως και τρεις δόσεις την ημέρα.

Η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε μέσω των ιατρικών αρχείων των Βετεράνων για οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε πως όσοι χρησιμοποιούσαν μόνο τις θειαζολιδινεδιόνες παρουσίασαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας από κάθε αιτία, σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν μετφορμίνη εντός του πρώτου έτους.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε 11% μείωση του κινδύνου της άνοιας ειδικότερα και αντίστοιχα 57% μείωση των περιπτώσεων της αγγειακής άνοιας, που προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Η αποτελεσματικότητα τους ήταν ακόμα πιο ισχυρή σε συνδυασμό με τη μετφορμίνη, καθώς μείωσαν περαιτέρω τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένισης κατά 11%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μια κατηγορία φαρμάκων που έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

31/08: Πανσέληνος στον άξονα Παρθένου/ Ιχθύων – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

“Σημειωματάριο Γλυπτικής” για παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρέντη

xristiana

Χανιά: Προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ οι ακτές του Πλατανιά

xristiana