ΚεντρικήΥγεία

Το διαβητικό παιδί στο σχολείο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

11/10/2022

Παιδικός διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη φροντίδα του παιδιού στο σπίτι.

Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις της παιδικής ηλικίας. Οι γονείς παιδιών με διαβήτη πρέπει να κάνουν πρόσθετες προετοιμασίες για μια υγιή, ευχάριστη και ασφαλή σχολική χρονιά. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αύξηση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και εφήβους, η οποία συχνά σχετίζεται με υψηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας. Ο διαβήτης τύπου 1 παραμένει κοινός στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Είτε το παιδί σας έχει διαβήτη τύπου 1 είτε τύπου 2, ισχύουν πολλές από τις παρακάτω συμβουλές και οδηγίες.

Οι γονείς θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με το σχολικό προσωπικό γιτα να:

  • διασφαλίζουν ότι το παιδί τους λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία για τον διαβήτη
  • διασφαλίζουν ότι ο διαβήτης του παιδιού τους αντιμετωπίζεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο σχολικό περιβάλλον
  • διασφαλίζουν ότι το παιδί τους μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην εκπαίδευσή του και σε όλες τις ευκαιρίες της σχολικής ζωής.

Για να γίνει αυτό, οι γονείς θα πρέπει:

  • να ενημερώνουν το σχολείο όταν το παιδί τους έχει διαγνωστεί με διαβήτη ή όταν το παιδί τους μετακομίζει σε νέο σχολείο
  • να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας στην κλινική θεραπευτική ομάδα για να αναπτύξουν ένα σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη για το παιδί τους
  • να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με τον διευθυντή του σχολείου και/ή το εξουσιοδοτημένο προσωπικό για να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για το πώς το σχολείο μπορεί να εφαρμόσει το σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη
  • να συνεργάζονται με τον διευθυντή του σχολείου και/ή το εξουσιοδοτημένο προσωπικό για να συμφωνήσουν σχετικά με τις προσαρμογές που απαιτούνται για την υποστήριξη της συμμετοχής και εμπλοκής του παιδιού τους σε σχολικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες
  • Πέρα από την καθημερινή φροντίδα, το προσωπικό του σχολείου πρέπει να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι δάσκαλοι της τάξης, ο δάσκαλος γυμναστηρίου, οι οδηγοί λεωφορείων και οι προπονητές θα πρέπει να ξέρουν τι να κάνουν εάν υπάρχει πρόβλημα.

Διαχείριση του παιδικού διαβήτη

Μιλήστε με το παιδί σας για τις κατάλληλες δεξιότητες αυτοδιαχείρισης του διαβήτη με βάση την ηλικία του. Δημιουργήστε εμπιστοσύνη στις γνώσεις του παιδιού σας και στην αυτοφροντίδα του διαβήτη καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Προσπαθήστε να μην δείξετε στο παιδί σας την ανησυχία σας που μπορεί να το αναστατώσει και να το κάνει να νιώθει άβολα. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να θέλουν να μοιραστούν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον διαβήτη με την υπόλοιπη τάξη.

Προσπαθήστε να κρατήσετε τις πληροφορίες πολύ απλές

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει σε ποιον μπορεί να βασιστεί για να το βοηθήσει αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια ή μετά το σχολείο .

Σχολική Συγκοινωνία

Ελέγξτε με τα σχολικά μέσα μεταφοράς εάν το παιδί σας μεταφέρεται με το λεωφορείο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οδηγός του λεωφορείου είναι άνετος να βοηθά το παιδί σας κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών διαβήτη. Τα μικρότερα παιδιά με διαβήτη θα πρέπει πάντα να κάθονται στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου, κοντά στον οδηγό. Μάθετε σε ποιο νοσοκομείο θα μεταφερθεί το παιδί σας σε ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης.

Σχέδιο φροντίδας

Δώστε στο σχολείο βασικές πληροφορίες και προμήθειες. Εξηγήστε σχετικά με το εύρος γλυκόζης στόχου του παιδιού σας. Δείξτε τους πότε να ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα , πώς να δίνουν ινσουλίνη και πώς να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή (όπως συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης αίματος, CGM ή αντλία ινσουλίνης ). Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πού να βρουν το κιτ και τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης για το διαβήτη του παιδιού σας.

Το σχολείο χρειάζεται ένα αντίγραφο του σχεδίου φροντίδας του παιδιού σας και τις επαφές έκτακτης ανάγκης. Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, το σχολείο να μπορεί να λάβει γρήγορα τις πληροφορίες που χρειάζονται για την υγεία του παιδιού σας. Δώστε σε εκπαιδευτικούς και προπονητές ενημερωτικά δελτία σχετικά με τον διαβήτη και επιπλέον σνακ για να τα έχουν στη διάθεσή τους.

Όλοι οι ενήλικες που επιβλέπουν το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να θεραπεύουν την υπογλυκαιμία και την υπεργλυκαιμία. Διδάξτε τους τα βασικά και τι να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οφθαλμολογική και Οδοντιατρική εξέταση

Φροντίστε να προγραμματίσετε μια οφθαλμολογική εξέταση και μια οδοντιατρική εξέταση πριν αλλάξει. Αυτό απαιτεί πρόσθετες εξετάσεις πέρα από την οφθαλμολογική εξέταση που ελέγχει για αλλαγές από τον διαβήτη που ονομάζεται αμφιβληστροειδοπάθεια. Φροντίστε να αγοράσετε ένα επιπλέον ζευγάρι γυαλιά σε περίπτωση που χαθούν ή σπάσουν τα πρωτότυπα. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους του παιδιού σας. Οι οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί πριν από την έναρξη του σχολείου, αλλά ακόμη περισσότερο με τον διαβήτη. Παρέχετε μια οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα και οδοντόκρεμα μεγέθους ταξιδιού στο σακίδιο του παιδιού σας για να διατηρεί ένα υγιές και καθαρό στόμα μετά το μεσημεριανό γεύμα/σνακ.

Ιατρική ταυτότητα και προμήθειες διαβήτη

Ζητήστε από το παιδί σας να φορέσει ένα βραχιόλι ιατρικής ταυτότητας. Δημιουργήστε ένα πακέτο με προμήθειες για τον διαβήτη για να το μεταφέρει το παιδί σας στο σακίδιό του. Κρατήστε επιπλέον προμήθειες και σνακ σε ένα ντουλάπι, εάν υπάρχουν. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο διαθέτει προμήθειες για διαβήτη που παρείχατε εσείς και ότι είναι αποθηκευμένα στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Οι προμήθειες που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας στο σχολείο και σε ένα σακίδιο περιλαμβάνουν νερό, ινσουλίνη και διαβητικές σύριγγες ή στυλό με βελόνες , προμήθειες δοκιμών κετόνης, αντισηπτικά μαντηλάκια, μετρητή γλυκόζης αίματος με επιπλέον μπαταρίες, βελόνες. Εάν το παιδί σας φοράει αντλία ινσουλίνης, έχετε εφεδρική ινσουλίνη και προμήθειες αντλίας σε περίπτωση που η αντλία αποτύχει. Η ινσουλίνη που φυλάσσεται σε ένα σακίδιο πλάτης θα πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Το παιδί σας θα πρέπει να έχει δισκία γλυκόζης και σνακ για να αυξήσει το σακχαρό του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό του σχολείου διαθέτει ένα κιτ έκτακτης ανάγκης και βεβαιωθείτε ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν σωστά εάν το παιδί σας έχει επείγουσα κατάσταση χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πού να πάει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Με τα μικρά παιδιά, έχετε ένα άτομο έκτακτης ανάγκης στην τάξη, είτε τον δάσκαλο ή έναν συμμαθητή για να βοηθήσει να καθοδηγήσει το παιδί σας, καθώς θα είναι φοβισμένο ή αποπροσανατολισμένο.

Υγιεινή διατροφή

Ετοιμάστε ένα υγιεινό πρωινό κάθε πρωί σε ένα ήρεμο περιβάλλον για να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει χορτασμένο και συγκεντρωμένο. Το πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυγά με δημητριακά ολικής αλέσεως, τοστ ολικής αλέσεως ή ένα μικρό μπολ με βρώμη. Συμπεριλάβετε ένα ρόφημα για να είναι το παιδί καλά ενυδατωμένο. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να εκτιμήσουν ένα ποτήρι κρύο γάλα με χαμηλά λιπαρά, ενώ ένας έφηβος μπορεί να απολαύσει ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα. Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν τα φιλικά του εντέρου βακτήρια και έχουν ισχυρά θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται κατεχίνες. Μερικά πράσινα και μαύρα τσάγια έχουν μικρές ποσότητες καφεΐνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει με τις ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε αθλητικές ή χορευτικές δραστηριότητες μετά το σχολείο. Αντί για χυμό φρούτων, που μπορεί να εκτοξεύσει το σάκχαρο στο αίμα , σκεφτείτε να σερβίρετε ένα ποτήρι χυμό λαχανικών. Ο χυμός λαχανικών είναι ένα γευστικό ποτό που παρέχει μια μερίδα λαχανικών για την ημέρα, είναι νόστιμο και είναι χαμηλό σε θερμίδες χωρίς ζάχαρη. Το πλιγούρι βρώμης έχει αντιοξειδωτικά, βήτα-γλυκάνες και διαλυτές φυτικές ίνες.

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχα κρέατα, καθώς και σνακ όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα. Οι άπαχες πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση και ανάπτυξη των μυών και των ιστών και βοηθούν στη ρύθμιση των διεργασιών του σώματος. Πείτε στο παιδί σας να αποφύγει τον πειρασμό των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης. Οι έφηβοι μπορεί να θέλουν να γευματίσουν έξω και να κατευθυνθούν σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι καταστροφικό εάν το παιδί κάνει καλύτερες επιλογές, παραλείποντας το κανονικό αναψυκτικό, τρώγοντας μικρότερες μερίδες, αποφεύγει το μπέικον, τηγανητές πατάτες, ροδέλες κρεμμυδιού και άλλα κορεσμένα. Όλα τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού προσφέρουν πλέον σαλάτες με πλήρη γεύματα, φασόλια τσίλι, απλά μπιφτέκια, σάντουιτς κοτόπουλου στη σχάρα, ψητές πατάτες και αναψυκτικά διαίτης ή εμφιαλωμένο νερό. Μερικοί προσφέρουν ακόμη και φέτες μήλου ή φλιτζάνια φρούτων.

Η κοινωνικοποίηση με έξοδο για μεσημεριανό γεύμα, θα πρέπει να παραμείνει μέρος της ημέρας του εφήβου σας. Συσκευάστε επιπλέον ξηρούς καρπούς, κράκερ φυστικοβούτυρου ή τυριού, ατομικές συσκευασίες με μπαστουνάκια χούμους και καρότου, μπαστουνάκια σέλινου ή ντοματίνια και φρούτα για να τα τσιμπολογήσει το παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ελέγξτε τα μενού του σχολικού γεύματος για να δείτε εάν οι επιλογές είναι κατάλληλες για το παιδί σας. Συζητήστε τα μεσημεριανά μενού και τα σχέδια γευμάτων με το προσωπικό του σχολείου. Ετοιμάστε το μεσημεριανό γεύμα του παιδιού σας εάν οι επιλογές δεν είναι σύμφωνες με το σχέδιο αυτοδιαχείρισης του διαβήτη του παιδιού σας.

Καθημερινή Άσκηση

Ενσωματώστε τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας στην ημέρα του παιδιού σας. Το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει σε μαθήματα φυσικής αγωγής και εξωσχολικά αθλήματα. Το να είσαι δραστήριος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δραστήριο μετά το σχολείο πηγαίνοντας μαζί μια βόλτα με ποδήλατο ή βόλτες. Μειώστε τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί σας σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής σε 1-2 ώρες κάθε μέρα. Θυμηθείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αυξήσει την ενυδάτωση όταν συμμετέχει σε σωματική δραστηριότητα. Αποφύγετε τα «ενισχυμένα αθλητικά ποτά» που είναι γεμάτα ζάχαρη και είναι περιττά. Επικεντρωθείτε στο να τους δώσετε άφθονο φρέσκο, δροσερό νερό και να προσθέσετε μια φέτα φρούτου που θα τους δώσει φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυσικά συστατικά και μέταλλα. Άλλα υγιεινά τρόφιμα που παρέχουν πολύ νερό είναι τα αγγούρια, τα παντζάρια, το καρπούζι, το ακτινίδιο και τα μούρα σε φέτες. Τα σνακ με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες χρειάζονται για δραστηριότητες μετά το σχολείο για να βοηθήσουν το παιδί σας να διατηρήσει το σωστό σάκχαρο στο αίμα και πολλή ενέργεια.

Εμβολιασμοί

Συμβουλέψτε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του πριν φάει και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά της γρίπης. Τα παιδιά με διαβήτη μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από ασθένειες. Οι εμβολιασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ασθένειας και στη μείωση του χρόνου που το παιδί σας λείπει από το σχολείο.

Ύπνος

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται καλά για να διατηρήσει το ανοσοποιητικό του και να αυξήσει τη συγκέντρωση του. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρο στο αίμα. Οι περισσότεροι νέοι χρειάζονται περίπου 8,5 ώρες ύπνου τη νύχτα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες που αυξάνει τα σάκχαρα στο αίμα. Η σωστή ανάπαυση ενθαρρύνει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης, για να βοηθήσει το παιδί σας να συνεχίσει να μεγαλώνει. Ο ύπνος είναι σημαντικός γιατί τότε το σώμα του παιδιού σας επανορθώνεται και αναπληρώνεται. Οι έφηβοι προτιμούν να κοιμούνται αργά και να ξυπνούν αργότερα. Λάβετε υπόψη ότι 1 στα 10 παιδιά υποφέρουν από ροχαλητό που μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με υπνική άπνοια, αλλεργίες, προβλήματα κόλπων, αμυγδαλές ή εκτροπή του διαφράγματος.

Ομάδες Υποστήριξης

Το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από μια ομάδα υποστήριξης ή ομάδα συνομηλίκων ειδικά για παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Σε ορισμένα παιδιά αρέσει να μοιράζονται εμπειρίες ή να μαθαίνουν από μεγαλύτερα παιδιά για το πώς να αντιμετωπίζουν τον διαβήτη κατά τη διάρκεια και μετά τη σχολική μέρα.

Τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να έχουν μια ασφαλή και παραγωγική σχολική χρονιά με σωστό προγραμματισμό και τη βοήθεια του προσωπικού του σχολείου. Παρέχετε τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες στο σχολείο για να διασφαλίσετε ότι έχει τους πόρους που χρειάζονται για την ευημερία του παιδιού σας. Μιλήστε στο παιδί σας για την αυτοδιαχείριση του διαβήτη, ώστε να είναι καλά προετοιμασμένο για τις επόμενες σχολικές μέρες. Κάντε την μια παραγωγική σχολική χρονιά.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Αφιερωμένος Στον Αυτισμό Ο 7ος Αγώνας Δρόμου Πόλης Παπάγου – Χολαργού

xristiana

Εορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Παιδικού Βιβλίου, στον Δήμο Πλατανιά

xristiana

Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στο Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων

xristiana