18/10/2022
Ένα μικρό παιδί στις ΗΠΑ πήγε στο νοσοκομείο, γιατί είχε κόκκινο μάτι, με το πρήξιμο να μην υποχωρεί, με τους γιατρούς να διαπιστώνουν ότι νοσεί από μια μορφή θανατηφόρας ασθένειας και συγκεκριμένα λανθάνουσας φυματίωσης.
Όπως αναφέρει thesun.co.uk, πρόκειται για ένα 11χρονο που είναι μια επίπονη κοκκινίλα στο δεξί μάτι, που δεν υποχώρησε παρά τη λήψη πολλών τύπων οφθαλμικών σταγόνων και αντιβιοτικών.
Οι γιατροί λοιπόν, προβληματίστηκαν αφού το κοκκίνισμα δεν ανταποκρίνονταν σε καμία θεραπεία, ενώ το μάτι κατά τα άλλα έμοιαζε υγιές, όπως και το παιδί, που δεν είχε εμφανίσει κάποιο άλλο σύμπτωμα.
Τότε ανακάλυψαν ότι νοσεί από λανθάνουσα φυματίωση (ΤΒ), που αποτελεί λοίμωξη της φυματίωσης, η οποία εμφανίζεται με τα συνήθη συμπτώματα της αρχικής νόσου. Παρόλα αυτά, η λανθάνουσα φυματίωση βρίσκεται ανενεργή μέσα στο σώμα, με τη δυνατότητα να προκαλέσει συμπτώματα ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, το κορίτσι είχε διαγνωστεί με αυτή τη νόσο έξι μήνες πριν πάει στο νοσοκομείο με κόκκινο μάτι. Όμως δεν έλαβε καμία θεραπεία, με αποτέλεσμα η ασθένεια να αρχίσει να εξελίσσεται και το κόκκινο μάτι να υποδηλώνει, ότι ο οργανισμός προσπαθούσε να την καταπολεμήσει.
Λανθάνουσα φυματίωση σε παιδιά
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι η φυματίωση της παιδικής ηλικίας παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από τη νόσο των ενηλίκων και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά δεν είναι «μικροί ενήλικες» όσον αφορά το συγκεκριμένο νόσημα.
Συγκεκριμένα, τα βρέφη και μικρά παιδιά με λανθάνουσα φυματίωση αναπτύσσουν συχνότερα ενεργό νόσο και μάλιστα σοβαρές μορφές αυτής, όπως είναι η κεχροειδής φυματίωση και η φυματιώδης μηνιγγίτιδα.
Η συχνότερη εκδήλωση πνευμονικής φυματίωσης στα παιδιά είναι η πυλαία αδενίτιδα με ή χωρίς παρεγχυματική βλάβη, ενώ η δημιουργία σπηλαίου είναι εξαιρετικά σπάνια στην παιδική ηλικία.
Σε αντίθεση με τους ενήλικες, η φυματίωση στα παιδιά χαρακτηρίζεται από χαμηλό αριθμό μυκοβακτηριδίων, γεγονός που καθιστά τη μικροβιολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης δύσκολη, με αποτέλεσμα να μην είναι τις περισσότερες φορές διαθέσιμη και η ευαισθησία στα αντιφυματικά φάρμακα.
Επίσης, ο μεταβολισμός και η φαρμακοκινητική των αντιφυματικών φαρμάκων διαφέρει στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Πηγή: https://www.in.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com