19/10/2022
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό μύδια (τα καθαρίζουμε καλά με βουρτσάκι, τραβάμε το «γένι» και τα πλένουμε πολύ καλά)
- 250 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 2 πράσινες πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες από σπόρια και κομμένες σε λωρίδες
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- αλάτι, αν χρειαστεί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε γλαστράκια) ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, κοπανισμένη)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 40 ml ούζο ή λευκό ξηρό κρασί
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα μύδια σαγανάκι με πιπεριές, φέτα, μπούκοβο, σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε το σκόρδο μαζί με τα μύδια και το ούζο.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να βράσει το μείγμα και να ανοίξουν τα μύδια.
- Οσα δεν ανοίγουν τα πετάμε.
- Με τρυπητή κουτάλα τα τραβάμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
- Σουρώνουμε το νόστιμο ζουμί του τηγανιού σε ένα μπολ και το κρατάμε στην άκρη.
- Σκουπίζουμε το τηγάνι και το ξαναβάζουμε στη φωτιά.
- Οταν ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε και το ζουμί που κρατήσαμε από τα μύδια, ανακατεύουμε, αφήνουμε για περίπου 2 – 3 λε- πτά να βράσει, προσθέτουμε τη μουστάρδα, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη, βάζουμε όσο μπούκοβο μας αρέσει και αφήνουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά να δέσει για περίπου 3 – 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε να λιώσει και μετά ρίχνουμε τα μύδια.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως τα μύδια σαγανάκι σε βαθιά πιατέλα μαζί με τη σάλτσα τους και φρέσκο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 90.