14/10/2022
Οι αγχώδεις διαταραχές ταλαιπωρούν έναν στους τρεις ενηλίκους. Η διαχείριση του στρες περιλαμβάνει αναθεώρηση των προτεραιοτήτων, ψυχολογική και φαρμακευτική υποστήριξη, εφόσον κρίνεται απαραίτητη και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες καθώς κάποιες τροφές προκαλούν ένα αίσθημα ηρεμίας.
Είμαστε ό,τι τρώμε και η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση και στη διατήρηση της καλής μας ψυχολογίας. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν τρώμε κάποιες ομάδες τροφών ως δια μαγείας θα εξαλείψουμε το άγχος που μας βασανίζει αλλά σίγουρα ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες.
Ορισμένες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα καθορίζουν την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που παράγονται από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ρυθμίζουν και τα επίπεδα διάθεσης. Συγκεκριμένα, κάποια τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνοντας την παραγωγή κορτιζόλης.
Τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε είναι τα εξής:
1. Γάλα
Τα φωσφολιπίδια που περιέχει συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας καθώς μπορoύν να βελτιώσουν τις ψυχικές και τις ενδοκρινικές αντιδράσεις από το στρες. Επίσης, η πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης.
2. Μύρτιλα
Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και Ε. Επίσης, ο χυμός τους μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης που αποτελεί ορμόνη του άγχους.
3. Μαύρη σοκολάτα
Σαράντα γραμμάρια μαύρης σοκολάτας έχουν τη «μαγική» ικανότητα να μειώσουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης και κορτιζόλης, αυξάνοντας τη σεροτονίνη. Να σημειωθεί πως το κακάο που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μαύρης σοκολάτας καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, την κατάθλιψη και την κόπωση.
4. Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί πέραν του ότι συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και της καλής κυκλοφορίας του αίματος, χαλαρώνει και ηρεμεί αν δεν υπερβαίνετε το ένα ποτήρι ημερησίως.
5. Σολομός
Ο σολομός και άλλα ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3.Τα ιχθυέλαια συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στρες ενώ αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης καταπολεμώντας την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης.
6. Αβοκάντο
Το εν λόγω φρούτο περιέχει λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και διάφορα μεταλλικά στοιχεία. Η καθημερινή κατανάλωσή του συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και στρες.
7. Αμύγδαλα
Όλοι οι ξηροί καρποί όπως και τα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και υγιεινά μεταλλικά στοιχεία και λίπη.
8. Βρώμη
Είναι γνωστό ότι οι υδατάνθρακες μειώνουν το άγχος. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η κατανάλωση βρώμης.
9. Αυγά
Τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως τα αυγά συμβάλουν στην παράγωγη ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης.
10. Χαμομήλι
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά το καθιστά πολύτιμο αφέψημα καθώς συμβάλει στον ύπνο, τη χώνεψη και τη χαλάρωση.
11. Φρούτα & λαχανικά
Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφών περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων ενώ οι φυτοθρεπτικές τους ουσίες φαίνεται πως σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης. Να σημειωθεί πως το σπανάκι και τα σπαράγγια καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα φολικού οξέως ρυθμίζουν την παράγωγη σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
12. Άπαχο κρέας
Βάλτε στη διατροφή σας χοιρινό και βοδινό κρέας, κοτόπουλο και γαλοπούλα καθώς περιέχουν τυροσίνη η οποία ενισχύει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Τέλος, η βιταμίνη Β-12, συμβάλει στην πρόληψη διαταραχών της διάθεσης.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com