ΚεντρικήΥγεία

Χοληστερόλη: Οι στατίνες πολύ σπάνια προκαλούν μυικά προβλήματα ή πόνο

31/8/2022

Τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες για την μείωση και έλεγχο της χοληστερόλης μπορούν να καθησυχαστούν, ότι πολύ σπάνια το φάρμακο προκαλεί μυϊκό πόνο, λένε οι συγγραφείς μιας μεγάλης μελέτης.

Οι στατίνες μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις επικίνδυνης μυϊκής φλεγμονής σε άτομα που παίρνουν στατίνες.

Το British Heart Foundation λέει ότι οι ασθενείς πρέπει να μην σταματούν αυτόματα να παίρνουν τα φάρμακά τους ελέω τυχόν ήπιων μυϊκών πόνων.

Τα συμπεράσματα βασίζονται σε δεδομένα από σχεδόν 155.000 ανθρώπους. Συμμετείχαν σε μια σειρά από δοκιμές στατινών, που αξιολογούσαν τη θεραπεία και τις πιθανές παρενέργειες.

Μυϊκός πόνος, ή αδυναμία αναφέρθηκε συχνά από τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το αν έπαιρναν στατίνες, ή όχι. Μερικοί από τους εθελοντές έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο αντί για τη στατίνη, ως μέτρο σύγκρισης.

Περίπου ένας στους τέσσερις και στις δύο ομάδες (στατίνη ή εικονικό φάρμακο) ανέφερε κάποιους μυϊκούς πόνους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας, η θεραπεία με στατίνες προκάλεσε σχετική αύξηση 7% στον μυϊκό πόνο, ή αδυναμία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αυτό δείχνει ότι μόνο μία στις 15 αναφορές για μυικά προβλήματα από ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες οφειλόταν στο φάρμακο.

Ο απόλυτος επιπλέον κίνδυνος μυϊκών συμπτωμάτων λόγω μιας στατίνης ήταν 11 ανά 1.000 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Μετά το πρώτο έτος της θεραπείας, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις αναφορές μυϊκού πόνου, ή αδυναμίας μεταξύ εκείνων που έλαβαν στατίνη και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet και παρουσιάστηκαν στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Colin Baigent είπε: «Η ιδέα ότι η στατίνη μπορεί να προκαλούν συχνό μυϊκό πόνο ήταν μια επίμονη πεποίθηση ορισμένων ασθενών και κλινικών γιατρών. Ωστόσο, η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η στατίνη σπανίως είναι η αιτία μυϊκού πόνου«.

Πρόσθεσε ότι εάν ένας ασθενής που λαμβάνει στατίνες αναφέρει μυϊκό πόνο, τότε θα πρέπει πρώτα να υποτεθεί ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται στη στατίνη και πιθανότατα οφείλονται σε άλλες αιτίες.

“Η θεραπεία με στατίνη θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να διερευνηθούν άλλες πιθανές αιτίες”.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να είμαστε σε επιφυλακή για τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις επικίνδυνης μυϊκής βλάβης, που μπορεί να συμβεί ως παρενέργεια.

“Επιπλέον, υπό το φως της ανάλυσής μας, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να αναθεωρηθούν οι πληροφορίες στην ετικέτα του φαρμάκου για τις στατίνες, ώστε να διευκρινιστεί ότι ο περισσότερος μυϊκός πόνος που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας με στατίνη δεν οφείλεται στο φάρμακο”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

4 μυστικά για να γίνει πιο υγιεινή η διατροφή σου

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Στα αζήτητα 94 εκατ. συνταγές φαρμάκων λόγω κόστους στις ΗΠΑ

xristiana