ΚεντρικήΥγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αντιμετωπίστε την κόπωση χωρίς φάρμακα

4/7/2022

Η σωματική δραστηριότητα αλλά και οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας αναδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικές μέθοδοι για την καταπολέμηση της εξαντλητικής κόπωσης που αισθάνονται οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Είναι κοινό φαινόμενο στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να υποφέρουν από χρόνιους πόνους, αλλά και από αίσθημα κόπωσης. Παθήσεις όπως αυτή επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινή δυσκολία σε αρκετές πτυχές της ζωής τους, όπως να συγκεντρωθούν, να δουλέψουν, ακόμη και να ζήσουν αυτοδύναμα, χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια τρίτων.

Πολλοί από αυτούς συχνά καταφεύγουν σε φαρμακευτικές αγωγές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά από τέτοιες παθήσεις.

Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικά μπορεί να αποδειχθούν τα ευρήματα νέας έρευνας που ήρθε στο φως και προτείνει δύο εναλλακτικές, μη φαρμακευτικές μεθόδους αντιμετώπισης της κόπωσης στις περιπτώσεις φλεγμονωδών νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet Rheumatology, υποστηρίζουν ότι η σωματική άσκηση, αλλά και η ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν χιλιάδες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα να καταπολεμήσουν την κόπωση. Οι ίδιες μέθοδοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν και άλλους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους, όπως ο ερυθηματώδης λύκος. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο αυτές δραστηριότητες θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τέτοιες παθήσεις.

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς, ακόμη και στις πιο απλές τους κινήσεις είναι η αιτία που παρακίνησε ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Aberdeen και της Γλασκόβης να εξετάσουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν.

Οι μελετητές συνέκριναν τρεις διαφορετικές μεθόδους φροντίδας για 368 ανθρώπους με διάφορες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις. Ορισμένοι μπήκαν σε πρόγραμμα σωματικής άσκησης, άλλοι συμμετείχαν σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν την κλασσική περίθαλψη.

Όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα σωματικής άσκησης έκαναν πέντε ατομικές συνεδρίες διάρκειας 45 λεπτών η καθεμία, για περισσότερο από 30 εβδομάδες, ενώ εκείνοι που συμμετείχαν στην ψυχοθεραπεία παρακολούθησαν την ίδια περίοδο κατά μέσο όρο 8 συνεδρίες. Στους συμμετέχοντες που ακολούθησαν την κλασσική περίθαλψη δόθηκε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την κόπωση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν σε σωματική άσκηση ή ψυχοθεραπεία παρουσίασαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα κόπωσης συγκριτικά με όσους έλαβαν την τυπική φροντίδα. Μάλιστα, τα οφέλη αυτά τους συντρόφευσαν για τουλάχιστον 6 μήνες αφότου ολοκλήρωσαν την θεραπεία, σύμφωνα με την έρευνα. Ειδικότερα, όσοι έλαβαν τις καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους παρατήρησαν βελτίωση στον ύπνο, την ψυχική υγεία, αλλά και την ποιότητα της ζωής γενικότερα, συγκριτικά με όσους έλαβαν την τυπική φροντίδα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, Neil Basu, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία ότι κάποιες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων των ασθενών. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να χορηγηθούν και από μη επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις οδήγησαν σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ακόμη και 6 μήνες μετά το πέρας της θεραπείας».

Η δρ. Neha Issar-Brown, διευθύντρια έρευνας στη φιλανθρωπική οργάνωση Versus Arthritis, συμπλήρωσε: «Η κόπωση και ο χρόνιος πόνος πάνε χέρι-χέρι. Ωστόσο, η κόπωση τείνει να μην ανταποκρίνεται στις φαρμακευτικές αγωγές και συχνά δεν εντοπίζεται από τους γιατρούς».

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 28/1

xristiana

Wasabi: Γιατί το συνοδευτικό του σούσι ωφελεί τον εγκέφαλο

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 17/1

xristiana