ΚεντρικήΥγεία

Υδράργυρος και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

20/6/2023

Η έκθεση και η υπερκατανάλωση υδραργύρου την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού, σύμφωνα με έρευνες.

Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο σε χρώμα ασημί το οποίο είναι υγρό σε θερμοκρασία δωματίου. Υπάρχει σε τρεις μορφές: ο στοιχειώδης υδράργυρος, οι ανόργανες ενώσεις υδραργύρου και οι οργανικές ενώσεις υδραργύρου.

Οι οργανικές ενώσεις υδραργύρου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν καταναλώνονται σε φαγητό ή ποτό. Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι ανησυχίες είναι πολλές καθώς αυξάνεται κίνδυνος για το μωρό.

Πού βρίσκεται ο υδράργυρος;

Ο υδράργυρος υπάρχει στη φύση. Από τις βιομηχανίες και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες συλλέγεται σε υδάτινο περιβάλλον όπως είναι οι λίμνες, τα ποτάμια και η θάλασσα. Τα ψάρια και άλλα ζώα καταναλώνουν αυτόν τον υδράργυρο ο οποίος συσσωρεύεται στα σώματά τους. Η κατανάλωση τέτοιου είδους ψαριών τη περίοδο της εγκυμοσύνης θεωρείται επικίνδυνη για την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως και την περίοδο του θηλασμού.

Οι κρέμες που ανοίγουν το χρώμα της επιδερμίδας είναι ακόμα ένας κίνδυνος. Κάποιες από αυτές περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος απορροφάται από το δέρμα.

solomos.jpg

Υδράργυρος στην εγκυμοσύνη

Οι αρνητικές επιπτώσεις του υδραργύρου στην εγκυμοσύνη είναι γνωστές ήδη από το 1959. Τη χρονιά εκείνη, στον κόλπο Minamata στην Ιαπωνία, πολλά βρέφη γεννήθηκαν με προβλήματα στο νευρικό τους σύστημα και οι ερευνητές εντόπισαν ότι κοινό στοιχείο τους ήταν η έκθεση στον μεθυλυδράργυρο.

Ο μεθυλυδράργυρος είναι το είδος υδραργύρου το οποίο καταναλώνεται από ανθρώπους. Την περίοδος της εγκυμοσύνης, ο μεθυλυδράργυρος περνάει από τον πλακούντα στο μωρό επηρεάζοντας την ανάπτυξή του.

Τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν εκτεθεί στον υδράργυρο, παρουσιάζουν μία σειρά προβλημάτων που σχετίζεται με την ανάπτυξή τους:

  • Στραβισμός
  • Έλλειψη ισορροπίας
  • Νοητική καθυστέρηση
  • Κρίσεις
  • Μικροκεφαλία
  • Δυσκολία στον συντονισμό ματιών και χεριών

Πώς να αποφύγετε την κατανάλωση σε υδράργυρο

Η κύρια πηγή υδραργύρου είναι τα ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγγα, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα έχουν συνήθως μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν προτείνεται να μην καταναλώνουν περισσότερο από δύο μερίδες (140 γραμμάρια) την εβδομάδα.

Τα μικρότερα ψάρια όπως έχουν την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ενώ εξίσου αυξημένη έχουν και τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας και ο τόνος.

Με πληροφορίες από webmd.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μέχρι 30/3 Οι Αιτήσεις Για Τον Γ’ Κύκλο Επιχορήγησης Επιχειρήσεων Για Τη Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας Για Ανέργους 30 Ετών Και Άνω

xristiana

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

xristiana

Το 3o Carnival Run με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

xristiana