ΚεντρικήΥγεία

7 τροφές με φυσική περιεκτικότητα σε μελατονίνη, για καλύτερο ύπνο

4/7/2022

Όταν ακούτε την λέξη μελατονίνη πιθανώς αυτόματα να σκέφτεστε τα συμπληρώματα βιταμινών που λαμβάνουν πολλοί για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα. Γνωρίζατε όμως ότι μπορείτε επίσης να πάρετε μελατονίνη από τις τροφές που τρώτε;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης και συχνά αποκαλείται “ορμόνη του ύπνου”, λέει η διατροφολόγος Paula Doebrich. «Η μελατονίνη ανταποκρίνεται στο φως: παράγεται περισσότερη στο σκοτάδι και λιγότερη στο φως. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί από ορισμένα τρόφιμα που τρώμε».

Εάν είστε κάποιος που θέλει δυσκολεύεται να ξεκουραστεί καλά τη νύχτα, τότε ίσως είναι καιρός να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο τι τρώτε κάθε μέρα.

Επτά τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, επειδή περιέχουν μελατονίνη

Ξηροί καρποί

Η Doebrich υποστηρίζει ότι οι ξηροί καρποί, όλων των ειδών, είναι μια εξαιρετική πηγή μελατονίνης. “Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα έχουν τις υψηλότερες ποσότητες”. Και τα δύο αυτά είδη ξηρών καρπών περιέχουν επίσης καλές ποσότητες μαγνησίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να επιτύχετε μια καλύτερη νυχτερινή ξεκούραση.

Γάλα

Υπάρχει καλός λόγος για τον οποίο από μικροί ακούμε ότι ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο κάνει καλό. “Το αγελαδινό γάλα είναι μια άλλη πηγή μελατονίνης, επομένως ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο μπορεί να είναι πραγματικά μια καλή ιδέα”, υποστηρίζει η Doebrich.

Χυμός κεράσι

Εάν αγαπάτε τα κεράσια, τότε είστε τυχεροί. Ο φυσικός χυμός κερασιού είναι μία από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Η Doebrich, ωστόσο, συμβουλεύει ότι δεν είναι όλοι οι χυμοί κερασιών το ίδιο όσον αφορά την ποσότητα μελατονίνης που μπορεί να έχουν.

“Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν μόνο για κάποιες ποικιλίες, όπως τα κεράσια Montmorency. Δεν είναι όλα τα κεράσια τόσο πλούσια σε μελατονίνη όσο αυτή η ποικιλία».

Μπανάνες

Ενσωματώστε τις μπανάνες στο βραδινό σας σνακ, εάν διαπιστώσετε ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. “Οι μπανάνες είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή μελατονίνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να βοηθήσουν με τυχόν προβλήματα ύπνου, όπως η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο, λέει η Doebrich.

Λιπαρά ψάρια

Η προσθήκη φρέσκου ψαριού στη διατροφή σας μπορεί όχι μόνο να είναι υγιεινή, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

“Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, η πέστροφα και ο σολομός, περιέχουν πολύ μελατονίνη”, υποστηρίζει η δρ. Monika Wassermann. “Περιέχουν, επίσης, μια καλή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε υγιεινά επίπεδα”.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια ακόμα τροφή με αρκετή μελατονίνη. “Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σίδηρο, τα οποία επηρεάζουν θετικά την υγεία σας”, λέει η δρ. Wasserman. Πέρα από τον ύπνο, η μελατονίνη που βρίσκεται στα αυγά μπορεί να έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στο σώμα.

“Έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενός οφθαλμικού προβλήματος που σχετίζεται με την ηλικία”, προσθέτει η δρ. Wasserman. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Γκότζι μπέρι

Φάτε μια χούφτα γκότζι μπέρι αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Σύμφωνα με έρευνες, τα γκότζι μπέρι έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μελατονίνης από όλα τα κοινά αποξηραμένα φρούτα.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα στην Κίνα: Χοίροι έπαθαν ασφυξία, ψάρια «ψήθηκαν ζωντανά»

xristiana

Πιθανό πρόβλημα στον θυρεοειδή για όσους παρατηρήσουν κάτι από αυτά στα… μαλλιά τους

xristiana

Πασχαλινό Μπαζάρ Του ΣΠΑΖ Στη Γλυφάδα

xristiana