ΚεντρικήΥγεία

Δυσκοιλιότητα: 6 μεγάλα λάθη που… δεν θέλετε να κάνετε

15/4/2022

Εκτός από αυτόνομο σύμπτωμα, η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι ένα κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται με βάση ένα σύνολο συμπτωμάτων που διαρκούν τουλάχιστον 3 μήνες. Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες διαγιγνώσκονται με IBS.

Όποια και αν είναι η αιτία της δυσκοιλιότητάς σας, υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία και την ευημερία σας. Υπάρχουν επίσης πολλά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε.

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας

Τα συμπτώματα είναι λίγο διαφορετικά ανάλογα με το αν έχετε λειτουργική δυσκοιλιότητα, ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Τα σημάδια των δύο καταστάσεων αλληλεπικαλύπτονται.

Η δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το IBS χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος που συνήθως βελτιώνεται μετά από μια κίνηση του εντέρου.

Τα άτομα με λειτουργική δυσκοιλιότητα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δυσκολεύονται να εκκενώσουν εντελώς τα έντερά τους. Μπορεί να έχουν σπάνιες κενώσεις (λιγότερες από τρεις την εβδομάδα) και να καταπονούνται για να αφοδεύσουν. Και οι δύο ομάδες μπορεί να εμφανίσουν σκληρά, ή ογκώδη κόπρανα.

Οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν συχνά να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και ορισμένα πράγματα μπορούν να σας εμποδίσουν να βρείτε ανακούφιση.

Έξι παραδείγματα κοινών δραστηριοτήτων που μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα

1. Λήψη πολλών φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες μπορούν να αποτελούν σημαντικό μέρος οποιασδήποτε διατροφής. Αλλά για τα άτομα με δυσκοιλιότητα, το είδος των φυτικών ινών έχει σημασία:

  • Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα
  • Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας

Ακόμα κι αν παίρνετε το σωστό είδος φυτικών ινών, μπορεί να το παρακάνετε απότομα. Η σταδιακή αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών στη διατροφή σας σε διάστημα μερικών εβδομάδων μπορεί να αποτρέψει το φούσκωμα, τα αέρια και τις στομαχικές κράμπες.

Έρευνα από το 2017 συνιστά αύξηση των φυτικών ινών κατά όχι περισσότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί.

2. Πίνετε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ

Η γενική σύσταση για τα άτομα με IBS είναι ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ. Παλαιότερη έρευνα από το 2010 διαπίστωσε ότι το αλκοόλ επιδείνωσε τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του IBS.

Το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ούρησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Η έλλειψη αρκετών υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Η σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και γαστρεντερικών συμπτωμάτων είναι λίγο περίπλοκη.

Έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι τα ποτά με υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ (15% ή περισσότερο) επιβράδυναν την εντερική κίνηση. Αλλά χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ έκαναν την κένωση του εντέρου πιο γρήγορη.

3. Ελλιπής διαχείριση του άγχους

Το άγχος μπορεί να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και μπορεί επίσης να επιδεινώσει το IBS. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του στρες και των συμπτωμάτων του IBS: Τα άτομα με IBS έχουν μεγαλύτερα επίπεδα στρες από αυτά που δεν έχουν IBS.

Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα, ακόμα κι αν δεν ζείτε με IBS. Αφιερώνοντας χρόνο για αναψυχή και χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει το μυαλό και το σώμα σας στην μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

4. Πολύ συχνή χρήση καθαρτικών

Τα καθαρτικά μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας και της διαχείρισης της δυσκοιλιότητας για άτομα με, ή χωρίς IBS.

Πολλοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν προσωρινά καθαρτικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας κατόπιν συμβουλής φαρμακοποιού, ή γιατρού.

Αλλά μερικές φορές η πολύ συχνή χρήση καθαρτικών μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

Η ικανότητα του σώματός σας να έχει μια άνετη κίνηση του εντέρου μπορεί να διακυβευθεί λόγω της συχνής χρήσης καθαρτικών. Αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάρροια. Ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί οποιαδήποτε μακροχρόνια χρήση καθαρτικών.

5. Ελλιπής άσκηση

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του IBS. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, όπως περπάτημα, ή ποδήλατο, για 20 έως 60 λεπτά την ημέρα για 3 έως 5 ημέρες την εβδομάδα. Η κινητική άσκηση, όπως η γιόγκα, μπορεί επίσης να κάνει τα συμπτώματα του IBS λιγότερο σοβαρά.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει και στην μείωση του στρες που επιδεινώνει το IBS. Το να γίνετε πιο σωματικά δραστήριοι θα σας βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ακόμα κι αν δεν έχετε IBS. Η απουσία σωματικής άσκησης μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ανακούφιση του IBS και των επιπτώσεών του.

6. Δεν μιλάτε με τον γιατρό σας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, όχι μια πάθηση από μόνη της. Μιλώντας με τον γιατρό σας, μπορείτε να μάθετε την αιτία της δυσκοιλιότητάς σας.

Εάν η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε IBS, μπορεί να είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής, ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, ή φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση.

Εάν ζείτε με IBS, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή διάγνωση. Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει εξειδικευμένα για να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας.

Πηγή: https://www.iatronet.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο τρόπος χρήσης του laptop επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 10/2

xristiana

Qair: Έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα PPA στην Πολωνία

xristiana