News ΑΜΕΑΚεντρική

Ακρόπολη: Η απάντηση των 42 ΑμεΑ για τον αποκλεισμό τους από τον Ιερό Βράχο

24/5/2025

Με δημοσίευση στα social media οι 42 επισκέπτες με αμαξίδια που δεν κατάφεραν να ανέβουν στον Παρθενώνα εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη λειτουργίας του ασανσέρ δίνουν τη δική τους απάντηση για το ντροπιαστικό για όλους μας συμβάν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες προετοίμαζαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ιερό Βράχο επί ένα χρόνο.

Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί. Κάθε μέρα οι εικόνες ντροπής επισκεπτών με κινητικά προβλήματα που προσπαθούν με μπαστούνια και τη βοήθεια τρίτων να ανέβουν στην Ακρόπολη κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Στην ανακοίνωσή τους, μέσω της σελίδας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Άλλη όψη», οι εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές του 1ου Διεθνούς Προγράμματος Ενεργητικής Αποκατάστασης αναφέρουν ότι η Ακρόπολη, «ακόμα και με τον ανελκυστήρα σε πλήρη λειτουργία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρως προσβάσιμη, όπως συχνά δηλώνεται».

Διευκρινίζουν ότι η πλήρης προσβασιμότητα «προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας προσβασιμότητας», η οποία δεν προϋποθέτει, όπως λένε, «ειδικές συνεννοήσεις». Όσο για τις προσβάσιμες τουαλέτες, βασικό στοιχείο αυτής της αλυσίδας, όπως αναφέρουν, δεν λειτουργούν από το 2021.

Τέλος, επισημαίνουν ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε τεχνικά ζητήματα ή πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά να μείνουν στην ουσία.

Στο « γεγονός ότι δεκάδες ανάπηροι χρήστες αμαξιδίου από εννέα διαφορετικές χώρες δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης σε έναν εμβληματικό χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και αναρωτιούνται: «Θα καταφέρουμε να ασκήσουμε ανεμπόδιστα το δικαίωμά πρόσβασής μας στον χώρο της Ακρόπολης και πότε;

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με βαθιά λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών του 1ου Διεθνούς Προγράμματος Ενεργητικής Αποκατάστασης (ARI) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που λάβαμε το βράδυ της 21ης Μαΐου και αφου προηγήθηκε σχετική δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού σε τηλεοπτικό σταθμό, ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης βρίσκεται εκτός λειτουργίας τουλάχιστον έως την επόμενη εβδομάδα.

Είναι αναγκαίο να γίνουν κάποιες βασικές διευκρινίσεις:
Η Ακρόπολη, ακόμη και με τον ανελκυστήρα σε πλήρη λειτουργία, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πλήρως προσβάσιμη» όπως συχνά δηλώνεται.

Η πλήρης προσβασιμότητα προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης «αλυσίδας προσβασιμότητας», που διασφαλίζει την αυτόνομη και ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία για ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα. Αυτή η αλυσίδα δεν περιλαμβάνει «ειδικές συνεννοήσεις», ενημερώσεις εκ των προτέρων, ή εξαιρέσεις.

Οι προσβάσιμες τουαλέτες αποτελούν βασικό στοιχείο αυτής της αλυσίδας. Στην Ακρόπολη, η μοναδική προσβάσιμη τουαλέτα που υπήρχε, στον χώρο του Παλαιού Μουσείου, παραμένει υπό ανακαίνιση από το 2021.

Σε σχέση με την ακυρωθείσα εκπαιδευτική μας επίσκεψη:

Δεν εστιάζουμε σε τεχνικά ζητήματα, όπως ανταλλακτικά, προδιαγραφές ή εταιρείες συντήρησης.

Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις ή δημιουργία εντυπώσεων.

Δεν αναζητούμε εξηγήσεις για τη χρήση του ανελκυστήρα από μη ανάπηρους επισκέπτες, καθώς αυτό αφορά τον γενικότερο σχεδιασμό και τις επιλογές των διαχειριστών.

Δεν σκοπεύουμε να επιμείνουμε στα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε κατά την οργάνωση της επίσκεψης, ούτε στη – μάλλον άστοχη – πρόταση να επισκεφτούμε διαφορετικό αρχαιολογικό χώρο.

Αυτό που μας αφορά και μας προβληματίζει είναι η ουσία: το γεγονός ότι δεκάδες ανάπηροι χρήστες αμαξιδίου από εννέα διαφορετικές χώρες δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμα της ανεμπόδιστης πρόσβασης σε έναν εμβληματικό χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρόβλημα δεν είναι η τεχνική βλάβη. Το ζήτημα είναι βαθύτερο: όταν προβάλλονται ως δεδομένα η προσβασιμότητα και η ισότητα, ενώ στην πράξη δεν διασφαλίζονται, προκύπτει εύλογος προβληματισμός για το πώς χρησιμοποιούνται οι έννοιες αυτές.

Ως εκπαιδευτική οργάνωση, στόχος μας είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας των αναπήρων.

Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε ένα πολύτιμο μάθημα, όχι μόνο για τα τεχνικά ή διαχειριστικά προβλήματα, αλλά και για τις βαθύτερες πολιτισμικές και διοικητικές δυσκολίες που οδηγούν, ενίοτε, στη διαιώνιση ανυπέρβλητων εμποδίων που μας αποκλείουν.

Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι σαφές και θεμιτό:
Θα καταφέρουμε να ασκήσουμε ανεμπόδιστα το δικαίωμά πρόσβασής μας στον χώρο της Ακρόπολης και πότε;»

Πηγή: https://www.sofokleousin.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα 3 ζώδια που επιδιώκουν πάντα να είναι σε σχέση

xristiana

Λάβετε μέρος σε κόμικ για τις γυναίκες με καρκίνο και «Πείτε μας την ιστορία σας»

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana