ΚεντρικήΥγεία

Θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας; Αλλάξτε πρώτα τον αλγόριθμό σας

12/5/2025

Μήπως ανοίγοντας το κινητό σου, με ένα απλό scroll, σε πλατφόρμες και social media, βλέπεις δέκα αρνητικές ειδήσεις, τρία άγρια εγκλήματα, δύο καταστροφές και μια δόση από «τοξική τελειότητα»; Αυτός είναι σίγουρα ένας πολύ κακός τρόπος να ξεκινάς την ημέρα σου.

Και το χειρότερο είναι πως οι πληροφορίες στην οθόνη σου συνεχίζουν διαρκώς σε αυτό το αρνητικό μοτίβο. Προφανώς και ο κόσμος δεν είναι… «αγγελικός» και οι δυσάρεστες ειδήσεις είναι μέσα στη ζωή.

Όμως αυτή η ζοφερή κατάσταση στην οθόνη σου είναι δημιούργημα πρωτίστως του αλγόριθμού, ο οποίος σου δείχνει περισσότερο αυτό που προσέχεις. Και το ερώτημα είναι αν θέλεις όντως περισσότερο απ’ αυτό; Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να του αλλάξεις την κατεύθυνση.

Ο αόρατος αλγόριθμος που διαμορφώνει τη σκέψη μας

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Psychology Today, ξεχνάμε εύκολα ότι όσα βλέπουμε online δεν είναι τυχαία. Είναι επιλεγμένα και μάλιστα από αλγόριθμους που βασίζονται σε αυτό που προσέχουμε και σε αυτό που αλληλεπιδρούμε

Κάθε κλικ, κάθε like, κάθε δευτερόλεπτο που μένουμε σε ένα βίντεο είναι ένα μικρό σήμα: «Δώσε μου κι άλλο από αυτό». Αυτά τα σήματα δημιουργούν έναν ψηφιακό καθρέφτη του εαυτού μας — που μπορεί να μας ανοίξει ή να μας περιορίσει.

Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο αλληλεπιδρούμε με συγκεκριμένα είδη περιεχομένου, τόσο περισσότερο ο αλγόριθμος μας απομονώνει σε αυτά. Και το θέμα δεν είναι μόνο τι μας αρέσει, αλλά τελικά τι μαθαίνουμε να μας «αρέσει».

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, ο διαδικτυακός κόσμος μας – και μαζί του και ο συναισθηματικός μας κόσμος – μπορεί να καταντήσει ένας λαβύρινθος φόβου, θυμού ή απόγνωσης. Χωρίς καν να το καταλάβουμε.

«Είσαι ό,τι σκρολάρεις»

Σχετικά με την υγεία του οργανισμού μας είναι γνωστό πως «είμαστε ό,τι τρώμε». Παραφράζοντας αυτή τη φράση, για την ψυχική μας υγεία… «είμαστε ότι σκρολάρουμε».

Η συνεχής έκθεση σε αρνητικό ή υπερβολικά φορτισμένο περιεχόμενο μπορεί να αυξήσει το στρες, το άγχος και το αίσθημα αδυναμίας και εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να είναι σε συνεχή επιφυλακή, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αναφέρεται στο Psychology Today.

Τα καλά νέα είναι πως π εγκέφαλος μπορεί να επαναπρογραμματιστεί. Αφορά στη νευροπλαστικότητα. Ό,τι προσέχεις, το δυναμώνεις. Όπως κατά λάθος εκπαιδεύσαμε τον εγκέφαλό μας να περιμένει το χειρότερο, μπορούμε συνειδητά να τον εκπαιδεύσουμε να αναγνωρίζει την ελπίδα, το χιούμορ και την ομορφιά.

Θες να αλλάξεις τη ζωή σου; Ξεκίνα με το επόμενο κλικ

Το πιο απλό και δυνατό βήμα για την αλλαγή είναι να κάνουμε «κλικ» συνειδητά. Κάθε φορά που πατάς like, κοινοποιείς ή μένεις λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω σε ένα ποστ, προγραμματίζεις τον εγκέφαλό σου και τον αλγόριθμο σου για το τι θα σου σερβίρει αύριο.

Θες περισσότερη δημιουργικότητα; Ακολούθησε καλλιτέχνες και καινοτόμους. Θες περισσότερη χαρά; Βρες σχετικούς λογαριασμούς που προωθούν τη θετικότητα και το χιούμορ, χωρίς… κακίες.  Θες να πιστέψεις στην αλλαγή; Ψάξε ιστορίες ανθρώπων που κάνουν τη διαφορά και εμπνέουν. Πρόκειται για μικρές επιλογές, αλλά με μεγάλη επίδραση στο πώς βλέπεις τον κόσμο.

Σύμφωνα πάντα με το  Psychology Today, η Θεωρία της «διεύρυνσης και οικοδόμησης» από τη θετική ψυχολογία λέει ότι τα θετικά συναισθήματα – όπως η χαρά, ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη – διευρύνουν την προσοχή μας και μας βοηθούν να χτίσουμε ψυχολογική ανθεκτικότητα.

Το περιεχόμενο που καταναλώνουμε δεν είναι απλή ψυχαγωγία – είναι συναισθηματική τροφή. Και κάθε «κλικ» είναι ένα «τρόφιμο».

Τρεις πρακτικοί τρόποι να αλλάξεις τον αλγόριθμο — και τη ζωή σου

  1.  Κάνε έναν έλεγχο στο feed σου. Πάρε 5 λεπτά και κοίτα τη ροή σου. Πώς σε κάνει να νιώθεις; Σε ενδυναμώνει ή σε στραγγίζει; Άρχισε να κάνεις unfollow και να μπλοκάρεις ό,τι σε εξαντλεί.
  2.  Κάνε συνειδητή επιμέλεια περιεχομένου. Βρες δημιουργούς, podcasts ή σελίδες που σε κάνουν να γελάς, να σκέφτεσαι, να ελπίζεις. Όχι τοξική θετικότητα, αλλά ειλικρινή ομορφιά και προοπτική. Αυτό λέγεται «bloomscrolling»: να φυτεύεις σπόρους περιέργειας και χαράς στο feed σου.
  3.  Μην ξεχνάς την offline ζωή. Οι άνθρωποι γύρω σου, τα βιβλία που διαβάζεις, τα μέρη που επισκέπτεσαι — όλα είναι ερεθίσματα για το μυαλό σου. Μια βόλτα στη φύση μπορεί να είναι ισχυρό reset.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τι «ταΐζουμε» το μυαλό μας. Αλλάζοντας το τι κλικάρουμε και τι προσέχουμε, δεν αλλάζει μόνο το «feed» μας. Αλλάζει η ζωή μας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 27/6

xristiana

Δωρεάν Εμβολιασμός Για Τον Έρπη Από Τον Δήμο Θεσσαλονίκης Στους Ανθρώπους Από 60 Έως 75 Ετών

xristiana

Τι να κάνεις όταν σπάσει το προφυλακτικό ή κάνεις σεξ ελεύθερα

xristiana