ΚεντρικήΠεριβάλλον

Υδρογονάνθρακες: Έρχεται νέος γύρος παραχωρήσεων φυσικού αερίου για τους διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς

21/1/2025

Σε νέα διαγωνιστική διαδικασία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η παραχώρηση του οικοπέδου της Νότιας Πελοποννήσου για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Chevron η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Συνολικά προς παραχώρηση από την ΕΔΕΥΕΠ θα βγουν σε πρώτη φάση 11.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία τα 826 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι για το οικόπεδο Α2 για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Helleniq Energy και τα υπόλοιπα 10.606 τετραγωνικά για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και ως  δυτικά της Κρήτης που συνορεύει με τις παραχωρήσεις των ΕxxonMobil και Helleniq Energy που χορηγήθηκαν πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας θα υπογραφούν τρεις υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη θα κάνει αποδεκτό το ενδιαφέρον της Chevron για το ελληνικό μπλοκ που παραχωρείται για πρώτη φορά, η δεύτερη θα οριοθετεί την παραχώρηση και η τρίτη θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της διαγωνιστικής διαδικασίας και θα καθορίσει το είδος της σύμβασης.

Το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων επισημοποιείται περίπου δύο χρόνια μετά τις πρώτες επαφές μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και ανώτατων στελεχών της εταιρείας και σε μια διεθνής συγκυρία που καθιστά τις εξορύξεις επίκαιρες περισσότερο από ποτέ. Χαρακτηριστική είναι κατά την  χθεσινή ορκωμοσία η τοποθέτηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ κατά την οποία επιβεβαίωσε το σχεδιασμό του για αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου επί Αμερικανικού εδάφους. «Οι ΗΠΑ θα γίνουν ξανά πλούσια χώρα λόγω του υγρού χρυσού κάτω από τα πόδια μας», δήλωσε με νόημα ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων βγαίνουν στην πρώτη γραμμή και της κυβερνητικής πολιτικής που ετοιμάζεται να ανοίξει το παιχνίδι με τα ορυκτά καύσιμα ως στρατηγική επαναπροσδιορισμού του ρόλου του φυσικού αερίου στην ΕΕ και να βγάλει σε διαγωνισμούς και νέες παραχωρήσεις εντός του 2025.

Επέκταση των παραχωρήσεων

Άλλωστε στη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με την οποία επισημοποιήθηκε πανηγυρικά η είσοδος του νέου διεθνούς μνηστήρα στην Ελλάδα, αναφέρεται ξεκάθαρα η χωρική επέκταση των ερευνών, η οποία όπως δηλώνεται θα αξιολογηθεί από το υπουργείο το αμέσως επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέκταση αφορά την Chevrοn, η οποία δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου που ανακοινώθηκε χθες, επεκτείνοντας το μενού του ενδιαφέροντός της. Χωρίς να αποκλείεται επίσης η εμφάνιση και νέων παικτών, η οποία υπήρχε και πριν την Ρωσοουκρανική σύρραξη υπάρχει και σήμερα όπως λένε οι πληροφορίες και μένει να αποδειχτεί από τις εξελίξεις και από τους επικείμενους διαγωνισμούς.

Οι παγκόσμιες συνθήκες στον τομέα του upstream έχουν βελτιωθεί πολύ σε μια περίοδο που το αυξημένο κόστος της ενεργειακής μετάβασης βάζει πολλούς αστερίσκους και στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα ως προέκταση της Ανατολικής Μεσογείου επωφελείται από αυτή την παράμετρο αρκεί να αποδείξει ότι κάνει έρευνες. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα από την χώρα έλειπαν εταιρείες κράχτες. Πλέον η Ελλάδα με την είσοδο της ExxonMobil πριν από πέντε χρόνια και τώρα της Chevron περνά σε ένα άλλο επίπεδο σε μια περίοδο που η ΕxxonMobil επεκτείνει τις ανακαλύψεις της στην Αίγυπτο, ετοιμάζεται για την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 5 στην Κύπρο και πρέπει να αποφασίσει για την τύχη των παραχωρήσεων στην Κρήτη.

H Chevron από την πλευρά της, η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 25 χώρες  έχει επεκταθεί στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου εξαγοράζοντας την Noble Energy, η οποία έχει στο ενεργητικό της τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Η εταιρεία έχει εξαγοράσει όλα τα σεισμικά δεδομένα της Νορβηγικής PGS για την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης κάτι που δείχνει το φλερτ με την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό.

Ανακατατάξεις στις παραχωρήσεις

Η είσοδό της στην χώρα μας συμπίπτει με σημαντικές ανακατατάξεις  και στο μέτωπο των Ελλήνων operators. Για παράδειγμα, η Helleniq Energy βρίσκεται με το οικόπεδο Α2 πλησίον του μπλοκ που ενδιαφέρει την Chevron και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συνέργειες και πιθανές συναλλαγές στο μέλλον με ένα τόσο ισχυρό «γείτονα». Η τελευταία έχει συνεργαστεί πολύ καλά με το υπουργείο και την ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και έχει δεχτεί να επιστρέψει τμήμα της παραχώρησης από τα οικόπεδα 10 και 2 στο Ιόνιο για τις ανάγκες του θαλάσσιου πάρκου που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ. Ως αντάλλαγμα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το νέο Α2.

Επίσης η Energean, η οποία είχε την παραχώρηση στο Κατάκολο σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου έχει συμφωνήσει να το επιστρέψει στο δημόσιο. Η επίμαχη περιοχή που αποτελεί ένα μικρής έκτασης οικόπεδο με διαπιστωμένα κοίτασμα πετρελαίου 14 εκατομμυρίων βαρελιών έχει από καιρό αδρανοποιηθεί αφού η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος στο φυσικό αέριο. Με το νέο σχεδιασμό η συγκεκριμένη  παραχώρηση θα περιέλθει στο νέο εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ιονίου που όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ξεκινά από τα Ακτικύθηρα, θα καλύπτει μια συνεχή ζώνη κατά μήκος των νοτίων και δυτικών ακτών της Πελοποννήσου έως την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Λευκάδα και τις νήσους Στροφάδων. Αντίστοιχα έχει εκκινήσει η διαδικασία και για την επιστροφή στο δημόσιο, του άλλου οικοπέδου της Energean στα Ιωάννινα μετά την απόφαση της εταιρείας να μην ζητήσει άλλη παράταση.

Πηγή https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Είναι το δέρμα μας όξινο ή αλκαλικό;

xristiana

5 τροφές που ωφελούν τον εγκέφαλο (video)

xristiana

Δήμος Λοκρών: Εθελοντική Αιμοδοσία Σε Συνεργασία Με Τράπεζα Αίματος Αταλάντης

xristiana