ΚεντρικήΠεριβάλλον

Politico: Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

21/1/2025

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με εκτελεστικό διάταγμα έδωσε το πράσινο φως τη Δευτέρα να αποχωρήσουν ξανά οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 — απομονώνοντας αμέσως τη χώρα από την παγκόσμια προσπάθεια για την αποτροπή της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτή τη φορά, η απόρριψη της παγκόσμιας κλιματικής προσπάθειας από τον Τραμπ θα μπορούσε να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις, καθώς θα τεθεί σε ισχύ πιο γρήγορα και σε μια περίοδο όπου ο νέος πρόεδρος έχει περισσότερους ακροδεξιούς συμμάχους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Η διατύπωση στην εκτελεστική εντολή του Τραμπ αναφέρει ότι η απόσυρση των ΗΠΑ τίθεται σε ισχύ «αμέσως». Δεν γίνεται αναφορά στην περίοδο προειδοποίησης ενός έτους που προβλέπει η κλιματική συμφωνία. Η απόφαση, την οποία υπέγραψε ο Τραμπ  λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη κλιματική καταστροφή σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών στο Λος Άντζελες και των αποκαλύψεων ότι το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Σηματοδοτεί την έναρξη μιας επιθετικής πολιτικής για την ανατροπή της κλιματικής πολιτικής των ΗΠΑ, καθοδηγούμενη από έναν ενισχυμένο πρόεδρο που αμφισβητεί τα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή.

Η έξοδος των ΗΠΑ που ήταν αναμενόμενη οδηγεί στις καλένδες την υπόσχεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώσει τη ρύπανση που προκαλεί την κλιματική αλλαγή έως και 66% μέσα σε μία δεκαετία. Επίσης, θέτει υπό αμφισβήτηση μια σειρά άλλων δεσμεύσεων των ΗΠΑ, όπως η παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη φτωχότερων χωρών που πλήττονται από πρωτοφανή κύματα καύσωνα, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η απόφαση του Τραμπ αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ότι, χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ, ο κόσμος θα μείνει ακόμη πιο πίσω στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να περιορίσει την υπερθέρμανση της Γης στους 1,5°C. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα μετά την Κίνα.

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη καθυστερήσει να επιτύχουν τους στόχους τους για το κλίμα έως το 2030, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, που περιλάμβαναν δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για καθαρή ενέργεια. Ο Τραμπ συνόδευσε την έξοδό του από τη Συμφωνία του Παρισιού με μια σειρά εκτελεστικών εντολών που ακυρώνουν τις πολιτικές του Μπάιντεν, κηρύσσοντας παράλληλα εθνική ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που, όπως είπε, θα απελευθερώσει τον «υγρό χρυσό» της Αμερικής.

«Θα αντλήσουμε, θα αντλήσουμε, θα αντλήσουμε,» είπε ο Τραμπ στην ομιλία της ορκωμοσίας του. «Έχουμε κάτι που καμία άλλη βιομηχανική χώρα δεν θα έχει ποτέ: τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, και θα τα χρησιμοποιήσουμε.» Ο Λευκός Οίκος δεν έχασε χρόνο ανακοινώνοντας την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού, αναφέροντάς την σε δελτίο Τύπου λιγότερο από 30 λεπτά μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσημα την απόφαση λίγες ώρες αργότερα, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον, υπογράφοντας μια εκτελεστική εντολή για την απόσυρση, καθώς και μια επιστολή ειδοποίησης προς τα Ηνωμένα Έθνη. «Αποσύρομαι αμέσως από την άδικη, μονόπλευρη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που είναι μια απάτη,» είπε ο Τραμπ στο κοινό, σημειώνοντας ότι η μείωση της κλιματικής ρύπανσης δεν έχει νόημα αν δεν την εφαρμόζουν όλοι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σαμποτάρουν τις δικές τους βιομηχανίες ενώ η Κίνα ρυπαίνει ατιμώρητα.». Πρόσθεσε—χωρίς αποδείξεις—ότι η αποχώρηση από τη μη δεσμευτική συμφωνία θα εξοικονομήσει στις ΗΠΑ «πάνω από ένα τρισεκατομμύριο» δολάρια.

Κατά την πρώτη θητεία του, οι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν συζητήσει για μήνες αν οι ΗΠΑ έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, μια απόφαση που ανακοίνωσε τελικά από τον Κήπο των Ρόδων τον Ιούνιο του 2017. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε ταχύτατες αντιδράσεις από παγκόσμιους ηγέτες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, ο οποίος τότε είχε γράψει στο Twitter: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού δεν είναι καλή για την Αμερική ή τον κόσμο.»

Ο Μπάιντεν επανένταξε αμέσως τις ΗΠΑ στη συμφωνία μόλις ανέλαβε την εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια, επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να θεωρήσει την αρχική έξοδο των ΗΠΑ ως μια προσωρινή εκτροπή από τη δέσμευσή τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η νέα αποχώρηση του Τραμπ παγιώνει την αντίθεση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη διεθνή δράση για το κλίμα και την απόρριψη δεκαετιών επιστημονικών προειδοποιήσεων.

Μπορούν οι ΗΠΑ να επανενταχθούν στη Συμφωνία του Παρισιού

Ναι, αλλά εξαρτάται από το τι θα κάνει στη συνέχεια η κυβέρνηση Τραμπ. Ένα έγγραφο του Heritage Foundation, με τίτλο «Project 2025», προτείνει στον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνολική συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που διέπει τη συμφωνία. Μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τις διεθνείς κλιματικές διαπραγματεύσεις και θα καθιστούσε δυσκολότερη μια μελλοντική επανένταξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, ένας κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα επανέλαβε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή για τη Συμφωνία του Παρισιού.» Ο Σάιμον Στιλ, εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, τόνισε την ταχύτατη ανάπτυξη των καθαρών μορφών ενέργειας παγκοσμίως, αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, προειδοποιώντας ότι οι χώρες που δεν θα την υιοθετήσουν θα μείνουν πίσω. «Αγνοώντας αυτήν την αλλαγή, απλώς στέλνουμε αυτόν τον τεράστιο πλούτο στις ανταγωνιστικές οικονομίες,» είπε.

Πηγή https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα πολλαπλά οφέλη της γυμναστικής για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών

xristiana

Επιστρέφει ο «Καλλιτεχνικός Ιούνιος» του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

xristiana

𝚾𝛒𝛊𝛔𝛕𝛐𝛖𝛄𝛆𝛎𝛎𝛊ά𝛕𝛊𝛋η γ𝛊𝛐𝛒𝛕ή 4𝞸𝞾 Νηπιαγωγείου Θέρμης

xristiana