ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Γεωργία με Ευφυΐα»: Επιτυχής ολοκλήρωση της εγκατάστασης όλων των Σταθμών Συλλογής Δεδομένων

11/1/2025

Πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση και των τελευταίων 500 Σταθμών Συλλογής Δεδομένων (ΣΣΔ) από τους 3.050 που προβλέπονται συνολικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, με ανάδοχους την εταιρεία Neuropublic, τον Όμιλο ΟΤΕ και τη διαφημιστική «Σκαρμούτσος Γεώργιος».

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν τοποθετηθεί έως τώρα συνολικά 3.000 υποστηρικτικοί Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων (gaiatron v3.0) και 50 ΣΣΔ επαυξημένης ακρίβειας (gaiatron+ v1.0), οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί στο σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας ως εξής:

-2.950 υποστηρικτικοί ΣΣΔ (gaiatron v3.0) για καταγραφή δεδομένων εντός μικροκλιματικής ζώνης (εγκατάσταση εντός καλλιέργειας)

-50 υποστηρικτικοί ΣΣΔ (gaiatron v3.0) στα πειραματικά αγροτεμάχια

-50 ΣΣΔ επαυξημένης ακρίβειας (gaiatron+ v1.0) για την καταγραφή δεδομένων εντός κλιματικής ζώνης (εγκατάσταση κοντά σε πειραματικά αγροτεμάχια).

Κομβικός ο ρόλος των Σταθμών

Οι Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων αποτελούν τα κύρια δομικά στοιχεία της Τεχνολογικής Υποδομής που έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα». Τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται μέσω των ΣΣΔ, θα τροφοδοτούν την Τεχνολογική Πλατφόρμα (13 υποσυστήματα) αποσκοπώντας στην ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων υπηρεσιών και προϊόντων με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα γεωργό.

Στόχος του έργου είναι να αξιοποιηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν, συνολικά, από τους εμπλεκόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα (γεωπόνους, ερευνητές κ.λπ.), από Ιδιωτικούς και Δημόσιους φορείς, πάντοτε προς το συμφέρον των μικροκαλλιεργητών, συμβούλων και όσων διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία.

Η πρώτη εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας στην Ε.Ε.

Το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» αποτελεί μια μοναδική περίπτωση, καθιστώντας την Ελλάδα τη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαθέτει πλέον μία εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και αλλάζοντας σημαντικά τα δεδομένα της αγροτικής παραγωγής.

Η εγκατάσταση της ολοκληρωμένης τεχνολογικής υποδομής σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής υπαίθρου, αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Σύγχρονες τεχνολογίες, έγκυρα δεδομένα και επιστημονική γνώση, συνδυάζονται μεταξύ τους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων χρηστών (παραγωγοί, γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές, επιχειρήσεις κ.ο.κ.) και την ανάπτυξη διαφορετικών εφαρμογών, μέσα από ένα αρθρωτό και προσαρμόσιμο σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Πηγή https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λίπος στο συκώτι: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για την αντιμετώπισή του

xristiana

Δωρεάν παιδικές παραστάσεις, κινηματογράφος

xristiana

Υπεροξείδιο του υδρογόνου: Γιατί να το χρησιμοποιήσετε στη ρουτίνα περιποίησής σας

xristiana