25/12/2024
Υλικά
Για την τάρτα
- 500 γρ. (4 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 350 γρ. (1 3/4 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. απάκι
- 150 γρ. φέτα
- 220 γρ. (1 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γραβιέρα τριμμένη
- 750 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
- 50 γρ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 50 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 200 γρ. (2 τεμάχια μέτρια) φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 500 ml (2 1/2 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε την τάρτα: Σε ένα μπολ ρίχνετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε.
- Στην συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε.
Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση. - Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού.
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό με αλάτι και ρίχνετε το σπανάκι και το κρεμμύδι για δύο λεπτά.
- Σουρώνετε και αφού κρυώσει πατάτε καλά με τα χέρια σας για να φύγουν τα υγρά.
- Κόβετε το απάκι σε μικρά κομμάτια.
- Αφήνετε στην άκρη περίπου 50 γρ. γραβιέρα και σε ένα μπολ ρίχνετε 2 κουτ. σούπας μπεσαμέλ και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε καλά.
- Ανοίγετε τη ζύμη, την τοποθετείτε σε ταρτιέρα 26 εκατοστών που ανοίγει και την τρυπάτε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
- Βάζετε τη γέμιση, από πάνω απλώνετε την έτοιμη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
- Ψήνετε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά.
- *Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται με γάλα ή εναλλακτικά, για όσους το επιθυμούν, με τη χρήση φυτικού στις ίδιες ποσότητες με το γάλα. Για την παρασκευή μιας εναλλακτικής μπεσαμέλ, εμπλουτισμένη με πρωτεΐνη και ασβέστιο, ακολουθούμε την κλασική διαδικασία παρασκευής που αναγράφεται στο κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Στη βασική συνταγή προσθέτουμε: 200 γραμμάρια γιαούρτι και 350 ml γάλα ή 225 γραμμάρια cottage cheese και 400 ml γάλα.
Πηγή https://www.newsbeast.gr……