ΚεντρικήΟμορφιά

Τα top 5 αγιουρβεδικά βότανα που “τρεντάρουν” τώρα στο skincare

30/10/2024

Η φύση στην υπηρεσία της ομορφιάς δεν λέμε; Και είναι αλήθεια πως αυτά τα βότανα, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα!

Υπάρχουν πολλά δημοφιλή βότανα που χρησιμοποιούνται στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας, λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων. Αυτά τα βότανα είναι ενσωματωμένα σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και ευρέως χρησιμοποιούνται ως basic υλικό σε συνταγές DIY που κάνουμε σπίτι μας.

Και όχι μόνο φυσικά για περιποίηση. Δεν θα ξεχάσω τη μαμά μου που είχε πάντα μια συνταγή στο τσεπάκι της, όπως κανέλα για τον πονόκοιλο και χαμομήλι για χαλάρωση. Φαντάζομαι και η δική σας…

Δεν είναι τυχαίο πως η Αγιουρβέδα, ένα πανάρχαιο σύστημα προληπτικής ιατρικής και υγιούς τρόπου ζωής, που ξεκίνησε από την Ινδία 5.000 χρόνια πριν, πιστεύει πολύ πως φύση και ομορφιά συνδέονται.

Έτσι τα βότανα στην φιλοσοφία της Αγιουρβέδα, έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ινδική ιατρική και σε πολλές πρακτικές περιποίησης του δέρματος.

Σας έχω συγκεντρώσει τα πιο διάσημα αγιουρβεδικά βότανα που χρησιμοποιούνται κυρίως για την περιποίηση του δέρματος ξεκινώντας από το πιο γνωστό, που είναι πολυλειτουργικό και κατάλληλο ακόμα και για τη θρέψη των μαλλιών μας. Αλήθεια εάν είστε από αυτές που διαβάζουν συστατικά στα προϊόντα ομορφιάς, στα ψιλά γράμματα των ετικετών, αναζητήστε το!

#Neem (Azadirachta indica):

Το έλαιο neem είναι ένα έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου neem (Azadirachta indica), το οποίο φύεται στην Ινδία και είναι θαυματουργό για την επιδερμίδα.

Αντιμετωπίζει την ακμή:

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, να καταπραΰνει την ερυθρότητα και να προωθήσει την επούλωση του δέρματος με τάση ακμής.

Καταπολεμά τις λοιμώξεις του δέρματος:

Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, καθιστώντας το αποτελεσματικό σε θεραπείες όπως τον μύκητα των νυχιών.

Ελέγχει την υπερβολική λιπαρότητα:

Βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος, του φυσικού ελαίου του δέρματος.

Καταπραΰνει το ξηρό δέρμα:

Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία θρέφουν και ενυδατώνουν το δέρμα.

Μειώνει τη μελάγχρωση:

Έχει ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος που βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης μαύρων κηλίδων και υπερμελάγχρωσης.

Καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος:

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κνησμού και της ερυθρότητας.

Αντιγηραντικές επιδράσεις:

Περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και τα σημάδια γήρανσης.

Ενυδάτωση μαλλιών:

Προσφέρει ζωντάνια και θρέψη στα κατεστραμμένα μαλλιά και είναι γνωστό συστατικό σε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως όταν χρησιμοποιείτε λάδι neem απευθείας στο πρόσωπο, πρέπει να το αραιώσετε με ένα λάδι φορέα (όπως λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο) πριν το εφαρμόσετε! Από μόνο του το καθαρό λάδι neem είναι πολύ ισχυρό και ενδεχομένως να ερεθίσει το δέρμα.

#Κουρκουμάς (Curcuma longa):

Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, της ακμής και της μελάγχρωσης ενώ προάγει τον ομοιόμορφο τόνο του δέρματος.

#Aloe Vera:

Η αλόη βέρα είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές και ενυδατικές της ιδιότητες. Συχνά χρησιμοποιείται για την καταπράυνση των ηλιακών εγκαυμάτων. Το τζελ αλόης βέρα μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα αλλά βρίσκεται και σε ενυδατικές κρέμες, μάσκες και ορούς.

#Σανταλόξυλο (Santalum):

Το σανταλόξυλο είναι γνωστό για τις δροσιστικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Βοηθά στη μείωση του ερεθισμού του δέρματος, της φλεγμονής και των κηλίδων, ενώ αφήνει το δέρμα ανανεωμένο.

#Gotu Kola (Centella asiatica):

Το Gotu kola έχει αναζωογονητικές ιδιότητες και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου. Βοηθά στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων, βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα. Είναι σε πολλά κορεάτικα skincare products βασικό συστατικό.

Πηγή https://www.faysbook.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έρχεται η «Γουρουνοχαρά» στην πλατεία Μετεώρων

xristiana

Καρκίνος του προστάτη: Απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος του προστάτη για τους άνω των 50 ετών, λένε ειδικοί

xristiana

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώνε οι πάσχοντες από ΧΑΠ (εικόνες)

xristiana