ΚεντρικήΥγεία

Εάν έχετε μαύρα κουζινικά σκεύη ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά να τα πετάξετε

23/10/2024

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemosphere, αποκάλυψε ότι τα μαύρα πλαστικά που συνηθίζονται σε κουζινικά σκεύη και εργαλεία ή δοχεία τροφίμων μπορεί να περιέχουν τοξικά επιβραδυντικά φλόγας. Αυτά τα πλαστικά, συνήθως κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μέρη ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι θήκες πίσω από τις τηλεοράσεις, περιέχουν χημικές ουσίες που παραμένουν στα υλικά ακόμα και μετά την ανακύκλωσή τους.

Οι επιβραδυντές φλόγας που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά είδη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά την απαγόρευση ορισμένων από αυτές τις χημικές ουσίες, η έρευνα έδειξε ότι εξακολουθούν να ανιχνεύονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα πλαστικά είδη κουζίνας.

Τα στοιχεία της έρευνας

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές δοκίμασαν 203 καθημερινά οικιακά αντικείμενα από μαύρο πλαστικό για την παρουσία επιβραδυντικών φλόγας βρωμίου και φωσφόρου. Ανάμεσα στα αντικείμενα ήταν και είδη κουζίνας, όπως σπάτουλες και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά: Το 85% των προϊόντων περιείχε επιβραδυντές φλόγας από βρώμιο, ενώ το 65% περιείχε έναν συνδυασμό επιβραδυντικών και από τις δύο κατηγορίες.

Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν απαγορευτεί για χρήση. Για παράδειγμα, ένα από τα χημικά που βρέθηκαν σε αυτά τα προϊόντα είναι το decaBDE, ένας επιβραδυντής φλόγας βρωμίου που απαγορεύτηκε το 2021. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι η ουσία αυτή εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές καθημερινά εργαλεία και σκεύη κουζίνας, λόγω της ανακύκλωσης των υλικών.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Όπως αναφέρουν ειδικοί στο Health, η παρουσία αυτών των χημικών ουσιών σε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και αποθήκευση τροφίμων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Οι επιβραδυντές φλόγας όπως το decaBDE έχουν συνδεθεί με:

  • Καρκίνο
  • Διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα
  • Νευροαναπτυξιακές διαταραχές
  • Βλάβες στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη

Η εισχώρηση αυτών των ουσιών στα τρόφιμα αυξάνει τις πιθανότητες έκθεσης, ιδιαίτερα όταν τα σκεύη θερμαίνονται, όπως στην περίπτωση μαγειρέματο με χρήση επίμαχων εργαλείων ή ζεστάματος φαγητού σε πλαστικά δοχεία, για παράδειγμα στους φούρνους μικροκυμάτων.

Τι πρέπει να κάνετε

«Η έρευνα είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης», είπε στο Health η Linda S. Birnbaum από το Nicholas School of the Environment του Πανεπιστημίου Duke, ενώ η Jaimie Ross, επίκουρη καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, της οποίας η έρευνα περιλαμβάνει την επίδραση των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία, δήλωσε έκπληκτη από τα ευρήματα. «Δεν γνώριζα ότι η ανακύκλωση δεν είχε αυστηρούς κανόνες ώστε να απομακρύνει από τα προϊόντα αυτά τα επιβραδυντικά φλόγας».

Προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας, οι ειδικοί συστήνουν κάποια βασικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε την έκθεση σε αυτά τα επικίνδυνα χημικά.

1. Απομακρύνετε τα μαύρα πλαστικά σκεύη από την κουζίνα

Τα μαύρα πλαστικά είδη κουζίνας, όπως οι σπάτουλες και τα κουτάλια, είναι καλό να αντικατασταθούν με σκεύη από υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι, ξύλο ή σιλικόνη, τα οποία είναι ασφαλέστερα.

2. Μην ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία

Εάν έχετε μαύρα πλαστικά δοχεία τροφίμων, μην τα χρησιμοποιείτε για αναθέρμανση τροφών. Προτιμήστε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία για την αποθήκευση και αναθέρμανση των γευμάτων σας.

3. Ελέγξτε και τα παιδικά παιχνίδια και άλλα οικιακά αντικείμενα

Πέρα από την κουζίνα, τα μαύρα πλαστικά προϊόντα που έρχονται σε επαφή ιδιαίτερα με παιδιά, όπως τα παιχνίδια, θα πρέπει να εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις τοξικές ουσίες, καθώς τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους.

4. Μειώστε τη χρήση πλαστικών

Τα πλαστικά μιας χρήσης, ιδιαίτερα αυτά που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες φαγητού, είναι καλό να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Η δε επαναχρησιμοποίηση αυτών των δοχείων για αποθήκευση ή μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Ίσως ήρθε η ώρα να τα… ξεφορτωθείτε

Η χρήση μαύρων πλαστικών σκευών κουζίνας και άλλων οικιακών προϊόντων που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά να πετάξουμε τα μαύρα πλαστικά σκεύη μας και να επιλέξουμε πιο ασφαλείς και υγιεινές εναλλακτικές.

Πηγήhttps://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μαύρα στίγματα στη μύτη: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αφαιρέσουμε

xristiana

Τάσεις μακιγιάζ 2023: Τρεις τάσεις που θα κυριαρχήσουν τη νέα χρονιά στο χώρο της ομορφιάς

xristiana

Παρουσίαση Κόμικς στα Χανιά

xristiana