ΚεντρικήΠεριβάλλον

Καλώδιο: Με αστερίσκους εγκρίθηκε το έσοδο του ΑΔΜΗΕ – Εκοψαν 36 εκατ. από τις δαπάνες οι Κύπριοι

24/9/2024

Το ποσό των 572 εκ. σε κεφαλαιουχικές δαπάνες του ΑΔΜΗΕ ενέκριναν χθες οι δύο ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου, υπερπηδώντας και το τελευταίο εμπόδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Το απαιτούμενο έσοδο του φορέα υλοποίησης του ηλεκτρικού καλωδίου, το οποίο εγκρίθηκε να ανακτηθεί για την περίοδο 2024-2025, φέρνει την ομαλότητα στην πορεία υλοποίησης καθώς απομακρύνεται η πληρωμή πέναλντι στην Nexans και το καλώδιο ξαναμπαίνει στις ράγες αναμένοντας από μέρα σε μέρα το Full Notice to Proceed του ΑΔΜΗΕ.

Για την αίσια κατάληξη των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων εργώδης υπήρξε από την περασμένη εβδομάδα η προσπάθεια που κατέβαλλε η ΡΑΑΕΥ, συνεπικουρώντας το κυβερνητικό σχέδιο για την σωτηρία του μεγάλου πρότζεκτ και δίνοντας πραγματική μάχη για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες με τους  Κύπριους. Από τα 572 εκ. capex που ενέκριναν χθες οι δύο ρυθμιστές και κοινοποίησαν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, το 37% (ήτοι 220 εκ. ) θα καλυφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές με μία απόδοση 7,22%. Τα υπόλοιπα ποσά θα προέλθουν από τους Κύπριους με WACC 8,3%.

Ωστόσο από την χθεσινή έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου ο φορέας υλοποίησης του Great Sea Interconnector εξασφαλίζει ένα μέρος των δαπανών που έχει πληρώσει (capex) για την απόκτηση του καλωδίου. Ειδικότερα, από τα 48 εκατ. ευρώ που κατέβαλλε στον επιχειρηματία Νάσο Κτωρίδη που ήταν ο προηγούμενος μέτοχος του έργου (Eurοasia Interconnector) αναγνωρίζονται μόλις 12 εκατ. Τα υπόλοιπα 36 εκατ. δεν τα ενέκρινε η ΡΑΕΚ για τους εξής λόγους: 12 εκατομμύρια είναι ο «αέρας» που δόθηκε από τον φορέα υλοποίησης του GSI στον πρώην μέτοχο του καλωδίου και τα οποία θεωρούνται επιχειρηματικό ρίσκο και δεν ανακτώνται. Τα υπόλοιπα 36 μοιράζονται σε τρεις δωδεκάδες ως εξής:  Τα πρώτα 12 εκατ. είναι οι δαπάνες για το καλώδιο Αττικής -Κρήτης, τα άλλα 12 είναι για το Κρήτη Κύπρος και τα επιπλέον 12 για το Κύπρος Ισραήλ. Για το Αττική- Κρήτη εκτιμάται ότι το έργο έχει εκτελεστεί και έχουν γίνει μελέτες  και δεν συντρέχει λόγος ανάκτησης του κόστους. Επομένως οι Κύπριοι συμφωνούν να καταβάλλουν χρήματα για το Κρήτη- Κύπρος ενώ αν και ο ΑΔΜΗΕ είναι φορέας υλοποίησης του έργου και η πρόθεση της ΡΑΑΕΥ ήταν να πληρωθεί και για αυτό, αρνητικά υποδέχτηκαν οι Κύπριοι και την πληρωμή  στο σκέλος Κύπρος -Ισραήλ με τη λογική ότι με τους Ισραηλινούς δεν έχει εγκριθεί ακόμη η διασυνοριακή κατανομή του κόστους (CBCA), η οποία μπορεί να αλλάζει την κλείδα επιμερισμού στο έργο που για το Κρήτη –Κύπρος είναι 63% -37%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΡΑΕΚ απέρριψε κάθε λειτουργική δαπάνη (OPEX) καθώς ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται να μην έχει τεκμηριώσει επαρκώς στους Κύπριους τις επίμαχες δαπάνες που αφορούν κόστη για ενοίκια, συμβούλους κ.α. Στο κείμενο που συμφωνήθηκε χθες με την ΡΑΑΕΥ υπάρχει η πρόβλεψη ο ΑΔΜΗΕ να υποβάλλει ξανά τις δαπάνες με περισσότερα στοιχεία προκειμένου να επαναξιολογηθούν και να εγκριθούν οι λειτουργικές δαπάνες, εξέλιξη για την οποία δεν υπήρξε ικανοποίηση από το ΥΠΕΝ, παρότι χαιρετίζεται το πολύ θετικό βήμα της έγκρισης του εσόδου.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο Άη Στράτης θα γίνει το πρώτο πράσινο νησί

xristiana

Χριστουγεννιάτικη εορταγορά Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος

xristiana

4ωρο Διαδικτυακό Σεμινάριο Για Την Διαχείριση Του Θυμού

xristiana