ΚεντρικήΠεριβάλλον

Τεό: Γεννήθηκε στην Ισπανία το πρώτο γενετικά τροποποιημένο αρνί

26/8/2024

Η 14η Ιουλίου ήταν ημέρα χαράς για την πειραματική φάρμα του Τμήματος Ζωικής Αναπαραγωγής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Γεωργίας και Τροφίμων INIA-CSIC στη Μαδρίτη, γιατί γεννήθηκε ο Τεόντορο.

Ο Τεόντορο, χαϊδευτικά Τεό, δεν είναι άλλος από το πρώτο γενετικά τροποποιημένο αρνί, το οποίο υπέστη γενετική τροποποίηση με την τεχνική CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat) που επιτρέπει την ακριβή κατάτμηση και τροποποίηση του DNA.

Ο μικρός Τεό γεννήθηκε με μία μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που είναι πιθανό πως σχετίζεται με τη γονιμοποίηση και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από ερευνητική ομάδα για τη μελέτη της αναπαραγωγής σε ζώα φάρμας, αλλά και ως μοντέλο για την κατανόηση της γονιμοποίησης στο ανθρώπινο είδος.

«Τα γενετικά τροποποιημένα ζωικά μοντέλα είναι απαραίτητα για να προωθήσουμε τις γνώσεις μας για οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία, όπως εκείνες που συνδέονται με την αναπαραγωγή», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Πάμπλο Μπερμέχο-Άλβαρεθ.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, τα ζώα αυτά γεννιούνται με στοχευμένες γενετικές τροποποιήσεις που εξαλείφουν ή τροποποιούν ένα συγκεκριμένο γονίδιο και, ως εκ τούτου, δίνουν τη δυνατότητα στους ειδικούς να διαπιστώσουν τη λειτουργία του σε μια βιολογική διαδικασία.

Αναλυτικότερα, η ερευνητική ομάδα τροποποίησε το DNA του αρνιού για να αφαιρέσει μια πρωτεΐνη «που μπορεί να εμπλέκεται στην αναγνώριση του σπέρματος από το ωάριο» και θα μπορούσε να προκαλέσει στειρότητα.

Η γονιδιακή επεξεργασία επιτρέπει την τροποποίηση του DNA ενός κυττάρου με μέθοδο που εξαλείφει τα «ελαττωματικά» γονίδια, την ταυτότητα των οποίων η ομάδα στην περίπτωση του Τεό αποφάσισε να μην αποκαλύψει.

Όπως αναφέρει το INIA-CSIC μέχρι πρότινος η τεχνική αυτή εφαρμοζόταν κυρίως σε ποντίκια, καθώς στα θηλαστικά ήταν πιο πολύπλοκη και συχνά ανεπιτυχής.

«Ωστόσο, αν και το ποντίκι αποτελεί γενικά ένα καλό μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης φυσιολογίας και παθολογίας, υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες στις οποίες εντοπίζονται αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ποντικών και άλλων θηλαστικών και επομένως δεν μπορούν να μελετηθούν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια», είπε η Πρισίλα Ράμος-Ιμπέα, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί ασχολούνται με τη γενετική τροποποίηση, καθώς το 2021 είχαν επιχειρήσει με χοίρους και τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχαν δημιουργήσει «τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ζώα φάρμας στην Ισπανία», όπως κουνέλια, χωρίς Πρωτεΐνη ZP4, μελέτη που ήταν χρήσιμη για την ανακάλυψη του θεμελιώδους ρόλου αυτής της πρωτεΐνης στην προστασία του εμβρύου κατά την προεμφυτευτική ανάπτυξη.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια μόνο μαγνητική εξέταση εγκεφάλου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

xristiana

Δωρεάν λιπομέτρηση και παροχή διατροφικών συμβουλών

xristiana

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Νέα ενέσιμη θεραπεία σταματά την καθημερινή λήψη χαπιών

xristiana