News ΑΜΕΑΚεντρική

Κοινωνική πολιτική με πράξεις για τους ευάλωτους

2/8/2024

Κοινωνικό κράτος και κοινωνική Αλληλεγγύη βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης με αιχμή του δόρατος τον e-ΕΦΚΑ, με τον οποίο συναλλάσσεται καθημερινά σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Ανατρέχοντας στις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης, παρατηρούμε ότι θέματα που απασχολούσαν τη χώρα για δεκαετίες αντιμετωπίστηκαν με υπευθυνότητα και συνέπεια χωρίς την ανάγκη της διαρκούς επίκλησης της κοινωνικής ευαισθησίας. Η αποτελεσματικότητα είναι συνάρτηση πράξεων και όχι λέξεων.

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία. Η ορατότητα και η στήριξη της ευαλωτότητας είναι η καθημερινή μέριμνα αυτής της Πολιτείας. Για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις για την εξασφάλιση της αυτονομίας, της ασφάλειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία​.

Ήδη, η λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας στην Ελλάδα, επιτρέποντας στους πολίτες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας. Αυτή η νέα ψηφιακή πλατφόρμα εξαλείφει την ανάγκη για πολλαπλές επισκέψεις στα φυσικά κέντρα ΚΕΠΑ, απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των δικαιωμάτων και παροχών για άτομα με αναπηρία, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού κοινωνικού πλαισίου. Οι πολιτικές που προωθούν την καταπολέμηση των εμποδίων στην εξυπηρέτηση των ευάλωτων ατόμων και η απλούστευση των διαδικασιών καταλαμβάνουν υψηλή θέση στις προτεραιότητες της Υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως. Με την αμέριστη στήριξή της στις άοκνες προσπάθειες της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και του προσωπικού του Φορέα, συνεχίζεται η επιτυχής πορεία των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στη σημαντική μείωση των χρόνων αναμονής για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας συνέβαλαν αποφασιστικά οι πρώην υπουργοί Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτοί έδωσαν άμεσα λύσεις με την ενίσχυση των ΚΕΠΑ, με επιπλέον θέσεις ιατρών (780) και την αύξηση των ειδικοτήτων και των αμοιβών τους.

Για να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα ΚΕ.Π.Α., έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, βελτιώνοντας τις κτηριακές εγκαταστάσεις για να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων ανελκυστήρων και ραμπών.

Συνεχίζουμε την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών, φιλικών προς τα Άτομα με Αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αυτό αποτελεί υποχρέωση αλλά και καθήκον μας. Στις Επιτροπές προσέρχονται άτομα με ασθενοφόρα, συνοδοί, και άτομα με κινητικά προβλήματα. Προσφέρουμε αξιόπιστους και λειτουργικούς χώρους υποδοχής και εξέτασης, με σχεδιασμό που δείχνει απόλυτο σεβασμό προς τον πολίτη και τις ανάγκες του, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα.

Μία ακόμη προτεραιότητά μας, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους ασφαλισμένους, είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση του προσωπικού των ΚΕ.Π.Α. Παρέχουμε συνεχή εκπαίδευση στο προσωπικό των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας σχετικά με σύγχρονες πρακτικές αξιολόγησης και εξυπηρέτησης, καθώς και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα αναπηρίας.

Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και παροχών των ατόμων με αναπηρία. Οι πρόσφατες βελτιώσεις που έχουν εισαχθεί στη λειτουργία τους από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, ενισχύοντας την προσβασιμότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Η συνεχής επένδυση σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητη για την επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής ένταξης και την εξασφάλιση μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας για όλους.

Ο κατάλογος με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις είναι κλειδί για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων. Μέσω αυτού, τα άτομα με διαπιστωμένες μη αναστρέψιμες παθήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων για την επιβεβαίωση της κατάστασής τους.

Ως Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 2012 έως το 2014, είχα τη χαρά να πρωτοστατήσω στην αναγνώριση και πιστοποίηση μη αναστρέψιμων παθήσεων από τα ΚΕΠΑ με την ΚΥΑ 241320/2013, που για πρώτη φορά καθόριζε τις παθήσεις αυτές ως μη αναστρέψιμες.

Η πρόσφατη διεύρυνση περιλαμβάνει επιπλέον συγκεκριμένες χειρουργικές παθήσεις, καθώς και παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Η σημασία της απόφασης αυτής είναι μεγάλη, καθώς εξαλείφει την ταλαιπωρία για τους συμπολίτες μας που πάσχουν από 17 συγκεκριμένες παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να περνούν συνεχώς από επιτροπές για να λάβουν πιστοποίηση αναπηρίας.

Το 2022 εφαρμόσαμε παρόμοια μέτρα για άλλες 14 μη αναστρέψιμες παθήσεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 159. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καθώς δεν απαιτείται επαναξιολόγηση αυτών των πολιτών. Κατά συνέπεια, η μείωση των περιστατικών που καταφθάνουν για αξιολόγηση στα ΚΕ.Π.Α. οδηγεί σε ταχύτερη επεξεργασία των νέων αιτήσεων.

Οι ασθενείς που πάσχουν από τις νέες παθήσεις του καταλόγου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες, θα διατηρούν το ποσοστό αναπηρίας τους στα ΚΕ.Π.Α. εφ’ όρου ζωής, μαζί με τα αντίστοιχα επιδόματα και παροχές, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε επαναξιολόγηση. Η προσπάθεια για απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας συνεχίζεται αδιάκοπα. Η μείωση της γραφειοκρατίας και της άσκοπης ταλαιπωρίας, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, παραμένει κεντρική προτεραιότητα.

Παράλληλα, υλοποιούμε τη δεύτερη σημαντική πολιτική μας, που αφορά την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού στα ΚΕ.Π.Α. με περίπου 780 επιπλέον γιατρούς, αυξάνοντας το σύνολο σε 1.280 από τους 500 που είναι σήμερα. Επίσης, προσθέτουμε νέες ειδικότητες.

Συνδυάζοντας αυτές τις δύο πολιτικές, στοχεύουμε τόσο στη μείωση της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας, όσο και στην ταχύτερη αξιολόγηση των νέων αιτήσεων από τα ΚΕ.Π.Α.

Η προστασία των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία και η στήριξή τους αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ.

Το αποδεικνύουμε έμπρακτα καθημερινά, ώστε ο κάθε πολίτης, ευάλωτος ή μη, να αισθάνεται το Κράτος σύμμαχό του, αφοσιωμένο υπερασπιστή των δικών του δικαιωμάτων.

Πηγή: https://www.voria.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

8th Chaniartoon

xristiana

Καιρός: Ξεκινάει ο τριήμερος καύσωνας – Έως τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

Μελάνωμα: Καινοτόμες κάψουλες βελτιώνουν την ανταπόκριση στη θεραπεία – Δεν φαντάζεστε τι περιέχουν

xristiana