1/4/2024
Νιώθετε συνέχεια «πολύ κουρασμένος/η»; Δεν έχετε πρόβλημα να συναναστρέφεστε με άλλους, αλλά όχι για πολύ; Μόλις γυρίζετε στο σπίτι, πέφτετε για ύπνο ή ξαπλώνετε χαζεύοντας στην τηλεόραση και σκρολάροντας στο κινητό σας; Πρόκειται γι’ αυτό που συχνά αποκαλούμε ως… «σάπισμα».
Μερικές φορές αυτού του είδους η ανάπαυση είναι απαραίτητη. Ο εγκέφαλος και το σώμα πρέπει να ανακάμψουν από το πλήθος των απαιτήσεων της καθημερινότητας. Πρέπει –και είναι σημαντικό– να βυθιζόμαστε σε στιγμές χαλάρωσης και να επαναφορτίζουμε.
Υπάρχουν όμως κάποια όρια που εάν τα ξεπεράσουμε, τότε αυτή η τάση μπορεί να είναι ανησυχητική, σημειώνεται σε δημοσίευμα της Huffington Post: Όταν αισθανόμαστε μια μόνιμη έλλειψη διάθεσης που δεν αλλάζει, μια ανάγκη για επαναφόρτιση που ποτέ δεν καλύπτεται, μια πνευματική και σωματική εξάντληση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Όταν νιώθουμε μια αίσθηση στασιμότητας και κενού. Τότε βιώνουμε «ψυχολογικό μαρασμό».
«Ο “μαρασμός” είναι μια αίσθηση στασιμότητας όπου τα κίνητρα και ο σκοπός ατονούν. Όταν η ζωή γίνεται επαναλαμβανόμενη και προβλέψιμη για πάρα πολύ καιρό, είναι σύνηθες να αισθάνεστε χωρίς έμπνευση, ανήσυχοι και αβέβαιοι για το αν τελικά σας φέρνει χαρά ή νόημα. Με τον ενθουσιασμό να εκλείπει, είναι κατανοητό το άτομο να νιώθει πως ο χρόνος περνά άσκοπα και χάνει την όρεξή του για ζωή», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος Δρ. Daniel Glazer και προσθέτει:
«Ενώ οι περιστασιακές περίοδοι ατονίας μπορεί να είναι φυσιολογικές, η παρατεταμένη ατονία μάς απομακρύνει από τη ζωτικότητα και την ανανέωση που συνοδεύει την ύπαρξή μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αίσθηση της απλής απόσυρσης μπορεί να διαβρώσει το πάθος κάποιου και να μειώσει την ίδια τη χαρά της ύπαρξης».
Δεν είναι εντελώς κατάθλιψη, δεν είναι ούτε θλίψη, είναι ένα είδος κενού που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ατελείωτο. Το καλό είναι πως υπάρχει διέξοδος από το κενό.
Πώς αντιμετωπίζεται ο μαρασμός
«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μυριάδες τρόποι για να ανακτήσετε την ορμή σας και να διαλύσετε την ομίχλη που σας σκεπάζει. Ανακατευθύνοντας την εστίασή σας σε μικρούς, εφικτούς στόχους που διεγείρουν τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη και την περιέργειά σας, μπορείτε να ενεργοποιηθείτε εκ νέου», τονίζει ο Glazer.
Το σημαντικό εδώ είναι οι μικροί και επιτεύξιμοι στόχοι, ώστε να μην υπάρξει απογοήτευση και ενισχυθεί ο μαρασμός. «Οι απλές αλλαγές φέρνουν φρέσκια έμπνευση – μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, αναλαμβάνοντας να ολοκληρώσουμε μια εργασία, εισάγοντας ποικιλία στο περιβάλλον και στις κοινωνικές μας σχέσεις», λέει για να συνεχίσει:
«Όταν “ξεβολεύεστε” στην καθημερινότητά σας, ανανεώνετε την ενέργεια, τα κίνητρα και την κατεύθυνσή σας. Αντίθετα η στασιμότητα οδηγεί σε επιπλέον στασιμότητα. Η αλλαγή πορείας οδηγεί σε μέρη όπου ανακαλύπτετε ξανά το πάθος και τη χαρά».
Δεν χρειάζονται μεγάλα πράγματα. Ο Glazer συνιστά να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι, να σχεδιάσετε ένα ταξίδι και να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ουσιαστικούς κοινωνικούς δεσμούς. Τέλος, σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλίσετε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας: «Να μην ξεχνάτε την αυτοφροντίδα – δώστε προτεραιότητα στον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση για να σας τροφοδοτήσουν με ενέργεια για να κυνηγήσετε το νόημα στην καθημερινότητά σας».
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com