ΚεντρικήΠεριβάλλον

Με υποβρύχια ηχεία προσπαθούν να σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους

20/3/2024

Με τη βοήθεια υποβρύχιων ηχείων οι επιστήμονες προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή κοραλλιογενείς υφάλους που έχουν καταστραφεί, τη στιγμή που περίπου το 70% του συνόλου τους απειλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη θάλασσα.

Όπως παρατήρησαν ερευνητές οι ήχοι ενός υγιούς υφάλου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν τις προνύμφες κοραλλιών να αποικίσουν εκ νέου κατεστραμμένους ή υποβαθμισμένους υφάλους.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science αναφέρεται ότι οι υγιείς κοραλλιογενείς ύφαλοι χαρακτηρίζονται από ξεχωριστά ηχητικά τοπία, πλούσια σε ήχους που παράγονται από ψάρια και θαλάσσια ασπόνδυλα.

Σε σημεία που έχουν καταστραφεί είτε από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να «ξεθωριάζουν», είτε από τη χρήση εκρηκτικών στο πλαίσιο της αλιευτικής δραστηριότητας οι ήχοι αυτοί απουσιάζουν ή είναι λιγοστοί, επομένως απωθούν τις προνύμφες.

Αν, όμως, αναπαραχθούν οι ήχοι αυτοί σε περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί λειτουργούν θετικά για τις προνύμφες των κοραλλιών καθώς τις «οδηγούν» στο σημείο βοηθώντας την εγκατάστασή τους με ρυθμό έως και επτά φορές υψηλότερο, «επουλώνοντας» τους «λαβωμένους» υφάλους.

Σε αυτό κατέληξαν οι ειδικοί που εργάζονταν ανοιχτά των αμερικανικών Παρθένων Νήσων στην Καραϊβική, με την Ναντίγκε Αόκι του Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole στη Μασαχουσέτη να εκφράζει ελπίδες πως αυτή η τεχνική σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους μπορεί να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των υφάλων.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους οι προνύμφες παίρνουν την απόφαση για το σημείο όπου θα εγκατασταθούν και θα μεταβούν στην ενήλικη ζωή τους κολυμπώντας ή ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα. Ο ήχος που παράγεται, λοιπόν, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την λήψη της σημαντικής αυτής απόφασης.

Η ερευνητική ομάδα λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι προνύμφες κολυμπούν ακολουθώντας τον ήχο των υφάλων, εγκατέστησαν υποβρύχια ηχεία σε τρεις υφάλους στα ανοικτά της μικρότερης νήσου των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων, τον Άγιο Ιωάννη, και μέτρησαν πόσες προνύμφες κοραλλιών -οι οποίες φυλάσσονταν σε δοχεία- εγκαταστάθηκαν σε κεραμικά ομοιώματα υφάλου σε απόσταση έως και 30 μέτρων από τα ηχεία.

Ως αποτέλεσμα 1,7 περισσότερες προνύμφες κοραλλιών εγκαταστάθηκαν στον ύφαλο από όπου εξέπεμπαν περισσότεροι ήχοι. Τα ποσοστά εγκατάστασης μειώνονταν σύμφωνα με την απόσταση από το ηχείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εκπομπές ήχου ήταν ελκυστικές για τις προνύμφες.

Βέβαια, παρότι τα αποτελέσματα ήταν αισιόδοξα η Αόκι τόνισε μιλώντας στο δίκτυο ABC ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να αποσαφηνιστεί ποια είναι τα είδη κοραλλιών που ανταποκρίνονται στους ήχους υφάλου και αν μετά την εγκατάσταση των προνυμφών η ανάπτυξη του υφάλου είναι ομαλή.

Σε κάθε περίπτωση, η ειδικός εκτιμά πως η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στις ακτές όσο και σε ειδικά «φυτώρια» με στόχο την αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων, συμπληρώνοντας πως τα υποβρύχια ηχεία έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν σε μεγάλη απόσταση.

Σχετικά με το φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών, η Αόκι εξήγησε πως παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας των υδάτων και αυτό «καθιστά πολύ δύσκολο για τους υφάλους να έχουν επαρκή χρόνο για να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν».

Επομένως, χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια για να ενισχυθούν και αυτή μπορεί να παρασχεθεί με τα υποβρύχια ηχεία, τα οποία είναι πιθανό να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Βέβαια, η επιστήμονας τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή κατά την εφαρμογή της μεθόδου αυτής, αφού οι προνύμφες δεν πρέπει να εγκατασταθούν σε σημεία όπου ενδέχεται να πεθάνουν, αλλά «πρέπει πραγματικά να γίνει μια πολύπλευρη προσπάθεια με μέτρα που θα διασφαλίζουν την επιβίωση των κοραλλιών και την ανάπτυξή τους με την πάροδο του χρόνου».

Related posts

”Πλουμιστά Παραμύθια για τη Δύναμη του Νου” στο κανάλι πολιτισμού του Δ.Ηρακλείου

xristiana

Περπατάμε Ξανά Μαζί Για Τη Φιλία Και Την Κοινωνική Ένταξη Ατόμων Με Νοητική Στέρηση

xristiana

Κρατάμε Τους Νέους Μακριά Από Το Κάπνισμα

xristiana