ΚεντρικήΥγεία

Οθόνες πριν τον ύπνο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στους εφήβους

15/12/2023

Οι επιπτώσεις του διαδραστικού χρόνου οθόνης στον ύπνο μπορεί να μην περιορίζονται στην ώρα του ύπνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός χρόνος ανά ημέρα που αφιερώνεται σε γραπτά μηνύματα και παιχνίδια παίζει επίσης ρόλο.

Για κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας που οι έφηβοι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια πέραν της συνήθους διάρκειας, ο ύπνος εκείνο το βράδυ καθυστερούσε κατά 10 λεπτά, δήλωσε ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έρευνες για να παρακολουθήσουν τις ημερήσιες δραστηριότητες επί της οθόνης 475 εφήβων.

Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνονταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα γραπτά μηνύματα, τα άμεσα μηνύματα ή η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περιλαμβάνονταν επίσης τα βιντεοπαιχνίδια (μια διαδραστική δραστηριότητα), καθώς και πιο παθητικές ασχολίες όπως η πλοήγηση στο διαδίκτυο ή η παρακολούθηση τηλεόρασης ή βίντεο.

Τα παιδιά έφεραν επιταχυνσιόμετρα στον καρπό τους, τα οποία μετρούσαν τις κινήσεις του σώματός τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περίοδοι μικρής κίνησης συνήθως σημαίνουν ότι το άτομο κοιμάται.

Αυτή η μέθοδος είναι «πιο ακριβής από το να τους ρωτάμε πόσες ώρες κοιμήθηκαν», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης David Reichenberger.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο επικοινωνώντας με τους φίλους τους: Περίπου δύο ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο, στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα, γραπτά μηνύματα κλπ. Περνούσαν επίσης 1,3 ώρες κατά μέσο όρο, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και 1,7 ώρες παρακολουθώντας παθητικά τηλεόραση ή βίντεο.

Όσον αφορά την ώρα πριν από τον ύπνο, το 77% των εφήβων ασχολούνταν με διαδραστικά μέσα (γραπτά μηνύματα, βιντεοπαιχνίδια), ενώ το 69% παρακολουθούσαν τηλεόραση ή ταινίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα παιδιά κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7,8 ώρες τη νύχτα.

Η διάδραση μέσω της οθόνης φάνηκε να είναι πιο επιζήμια για τον ύπνο από την παθητική παρακολούθηση. Για κάθε ώρα που έστελναν γραπτά μηνύματα ή έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι έφηβοι κοιμόντουσαν περίπου 11 λεπτά αργότερα.

Εάν αυτές οι δραστηριότητες γίνονταν μία ώρα πριν πάνε για ύπνο, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, η πιο παθητική παρακολούθηση τηλεόρασης ή διαδικτυακών βίντεο φάνηκε να επηρεάζει ελάχιστα το χρόνο του ύπνου των παιδιών.

«Θα μπορούσε να εξηγείται από το γεγονός ότι αυτές οι πιο παθητικές δραστηριότητες, είναι λιγότερο διεγερτικές από τις διαδραστικές δραστηριότητες, όπως τα μηνύματα και τα βιντεοπαιχνίδια», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Anne-Marie Chang, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιο-συμπεριφορικής υγείας στο Penn State.

«Αν οι έφηβοι παίζουν συνήθως μία ώρα την ημέρα, αλλά την ημέρα που κυκλοφορεί ένα νέο παιχνίδι, παίζουν για τέσσερις ώρες, αυτό συνεπάγεται 15 λεπτά καθυστέρησης στον ύπνο εκείνη τη νύχτα. Για ένα παιδί, η απώλεια 15 λεπτών ύπνου τη νύχτα είναι σημαντική.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σηκωθούν το πρωί για το σχολείο και δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον ύπνο το πρωί. Χωρίς επαρκή ύπνο, τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς και διαταραχές στη νόηση, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ψυχική τους υγεία» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Adolescent Health.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Τεστ στα μάτια εντοπίζει τον αυτισμό στα παιδιά

xristiana

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο balayage και τις ανταύγειες;

xristiana