ΚεντρικήΥγεία

Κολύμπι Vs τρέξιμο: Ποια είναι η καταλληλότερη άσκηση για εσάς;

22/5/2024

Κολύμπι ή τρέξιμο; Και οι δύο είναι εξαιρετικές καρδιαγγειακές ασκήσεις, αλλά και ιδανικές για την καύση θερμίδων.

Το κολύμπι ενισχύει τον καρδιακό ρυθμό, ενδυναμώνει τους μυς σε όλο το σώμα και καίει θερμίδες, παραμένοντας χαμηλής έντασης άσκηση. Το τρέξιμο ενδυναμώνει το κάτω μέρος του σώματος, βάζει φωτιά στις θερμίδες, ενώ βοηθά στην αποτροπή της απώλειας οστικής μάζας.

Αν βρίσκεστε σε δίλημμα σχετικά με το ποιο από τα δύο να επιλέξετε, σας παρουσιάζουμε με τη βοήθεια του Healthline τα οφέλη της κάθε άσκησης, για να αποφασίσετε ποιο ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές σας ανάγκες.

Κολύμπι Vs Τρέξιμο: Καύση θερμίδων

Όσον αφορά στις θερμίδες που μπορείτε να κάψετε ενώ κολυμπάτε ή τρέχετε, θα πρέπει αρχικά να γίνει κατανοητό πως προφανώς το αποτέλεσμα βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως το βάρος σας και η ένταση της άσκησης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η καύση θερμίδων για  30 λεπτά δραστηριότητας υπολογίζεται ως εξής:

Δραστηριότητα (30 λεπτά)57 κιλά70 κιλά85 κιλά
Κολύμπι, χαλαρός ρυθμός180223266
Κολύμπι, δυναμικός ρυθμός300372444
Τρέξιμο, 8 χλμ/ωρα240298355
Τρέξιμο, 12 χλμ/ωρα375465555

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης;

Η κολύμβηση είναι καλύτερη γυμναστική για τις αρθρώσεις σας. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κολύμβηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου στις αρθρώσεις. Άρα, εάν γενικά έχετε πρόβλημα με τις αρθρώσεις, η κολύμβηση αποτελεί καλύτερη επιλογή. 

Επίσης, είναι ασφαλέστερος τρόπος άσκησης εάν αναρρώνετε από τραυματισμό, ειδικά στο κάτω μέρος του σώματος. Η άνωση του νερού παρέχει περισσότερη υποστήριξη στους μυς και τις αρθρώσεις σας, και αυτό σας επιτρέπει να γυμνάζεστε πιο σκληρά με μικρότερη επιβάρυνση για το σώμα σας από ό,τι στη στεριά.

Το κολύμπι προσφέρει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να κάψετε θερμίδες. Μπορείτε να εναλλάσσετε διαφορετικά στιλ κολύμβησης σε κάθε γύρο, να προσθέσετε αντίσταση με ζώνη νερού και βάρη στον καρπό και τον αστράγαλο ή να κάνετε προπόνηση για ολόκληρο το σώμα στην πισίνα.

Τέλος, η κολύμβηση απαιτεί να χρησιμοποιείτε πολλούς μυς στο σώμα σας, κάτι που την καθιστά εξαιρετική άσκηση για όλο το σώμα. Το τρέξιμο, αν και είναι ιδανικό για το κάτω μέρος του σώματός σας, δεν δουλεύει τους μυς στην πλάτη, το στήθος, τα χέρια ή τους ώμους σας στον ίδιο βαθμό με το κολύμπι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τρεξίματος;

Το τρέξιμο εξασφαλίζει υψηλή καύση θερμίδων και σίγουρα υψηλότερη από την κολύμβηση, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από τον παραπάνω πίνακα. Και όσο πιο γρήγορα τρέχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται. Προσθέτοντας μερικά διαστήματα περπατήματος ή τζόκινγκ, ανάμεσα στο τρέξιμο υψηλότερης έντασης, μπορείτε να πετύχετε μια προπόνηση που καίει θερμίδες και μειώνει το λίπος. Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε μια αναλογία διαστημάτων 2 προς 1. Για παράδειγμα, τρέξτε με γρήγορο ρυθμό για 2 λεπτά και μετά περπατήστε ή τρέξτε για 1 λεπτό. Επαναλάβετε για 30 λεπτά.

Το τρέξιμο σάς επιτρέπει να αυξήσετε την οστική πυκνότητα. Η κολύμβηση δεν το επιτρέπει. Το τζόκινγκ, το περπάτημα και η πεζοπορία είναι καλύτερες δραστηριότητες δόμησης οστών, καθώς απαιτούν από εσάς να ασκείστε ενάντια στην ίδια τη βαρύτητα.

Επίσης, είναι πιο εύκολο να το εντάξετε στη καθημερινή ρουτίνα σας. Σε αντίθεση με το κολύμπι που απαιτεί πισίνα, το τρέξιμο απαιτεί μόνο ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και διάθεση.

Τέλος, ως «μπόνους», το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόσληψη μιας γερής δόσης βιταμίνης D, καθώς μπορείτε να ασκηθείτε σε εξωτερικό χώρο κάτω από τον ήλιο. Απλώς θυμηθείτε να φοράτε αντηλιακό και να αποφεύγετε να τρέχετε μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο δυνατές και επικίνδυνες.

Τελικά, κολύμπι ή τρέξιμο; Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς;

Τόσο το κολύμπι όσο και το τρέξιμο είναι εξαιρετικές καρδιαγγειακές ασκήσεις, ωστόσο με βάση τα παραπάνω η επιλογή της κατάλληλης άσκησης εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, συνθήκες υγείας και τρόπο ζωής. Συνοψίζοντας, για την καλύτερη επιλογή θέστε στον εαυτό σας τις παρακάτω 6 ερωτήσεις:

  • Έχετε πόνο στις αρθρώσεις; Εάν δεν θέλετε να επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας, επιλέξετε το κολύμπι αντί του τρεξίματος.
  • Θέλετε να δυναμώσετε το πάνω μέρος του σώματός σας; Εάν η ενδυνάμωση και η τόνωση του πάνω μέρους του σώματός είναι προτεραιότητά σας, τότε το κολύμπι είναι καλύτερη επιλογή.
  • Θέλετε να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας; Εάν επιδιώκετε την ενίσχυση της οστικής μάζας, τότε το τρέξιμο είναι σαφώς πολύ καλύτερο για εσάς από το κολύμπι.
  • Πώς είναι η καθημερινότητά σας; Η πρόσβαση σε πισίνα ή σε θάλασσα είναι ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της κολύμβησης έναντι του τρεξίματος, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού και οποιαδήποτε ώρα.
  • Έχετε τραυματισμό στο κάτω μέρος του σώματος; Εάν η απάντηση είναι καταφατική, τότε το κολύμπι είναι ασφαλέστερη επιλογή.
  • Έχετε τραυματισμό στον ώμο; Σε αυτήν την περίπτωση το κολύμπι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, επομένως προτιμήστε το τρέξιμο.

Ανεξάρτητα από τον τύπο αερόβιας άσκησης που θα επιλέξετε, η ουσία είναι η εξής: Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της συνολικής σας υγείας. Τόσο το κολύμπι όσο και το τρέξιμο θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες, να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας φυσική κατάσταση και να δυναμώσετε τους μυς σας. Εάν μάλιστα σας το επιτρέπουν οι συνθήκες, το καλύτερο είναι να τα συμπεριλάβετε και τα δύο στο πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Eθελοντική Αιμοδοσία Στο Πλαίσιο Του Final-8

xristiana

Μουσική στο μπαλκόνι του Πνευματικού Κέντρου Μετεώρων από τη Φιλαρμονική Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 25/3

xristiana