ΚεντρικήΠεριβάλλον

Δρ. Μάνος Κιτσώνας στη «Ν»: Τριπλασιάσαμε τις δυνατότητες του θόλου στο Πλανητάριο

28/10/2023

Το Πλανητάριο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ψηφιακής λειτουργίας και σχεδόν 60 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς με περισσότερους από επτά εκατομμύρια επισκέπτες συνολικά. Στόχος του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον διοικητή του, Ιωάννη Γκόλια, είναι μεταξύ άλλων το Πλανητάριο να αναδειχθεί ως τοπόσημο στην Αθήνα όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και για τους τουρίστες.

Ο εντυπωσιακός θόλος του Πλανηταρίου αναβαθμίστηκε και υπόσχεται μια νέα μοναδική εμπειρία στους θεατές των παραστάσεων. Ο διευθυντής του νέου ψηφιακού πλανηταρίου δρ. Μάνος Κιτσώνας αποκαλύπτει στο Naftemporiki.gr τα μυστικά του αναβαθμισμένου θόλου και τι θα δούμε σε αυτόν.

Ολοκληρώθηκε μια νέα αναβάθμιση του εντυπωσιακού θόλου του Πλανηταρίου. Τι περιλαμβάνει αυτή η αναβάθμιση σε τεχνολογικό επίπεδο;

Με αφορμή την 20ή επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, η Διοίκηση του Ιδρύματος Ευγενίδου αποφάσισε και υλοποίησε φέτος μια μεγάλης κλίμακας τεχνική αναβάθμιση σε όλους του τομείς. Σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας υποδεχτήκαμε πάνω από 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες (7 εκατομμύρια συνολικά μαζί με τους επισκέπτες του αρχικού Πλανηταρίου). Με τη νέα αυτή αναβάθμιση το Πλανητάριο διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ποιότητας για πολλά χρόνια ακόμη. Η φωτεινότητα και η ανάλυση της εικόνας πολλαπλασιάστηκαν με την εγκατάσταση νέων ψηφιακών προβολέων τριών λέιζερ και νέων υπολογιστών και καρτών γραφικών. Φτάσαμε σήμερα σε μια μέγιστη δυνατή φωτεινότητα 280.000 lumens αντί των 78.000 lumens που είχαμε μέχρι τώρα, 3,5 φορές μεγαλύτερη δηλαδή. Αντίστοιχα, η ανάλυση της εικόνας στον θόλο έφτασε τα 35 εκατομμύρια pixels αντί των 10 εκατομμυρίων που ήταν πριν. Ο ήχος βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο με την εγκατάσταση νέου συστήματος και την ρύθμισή του από την αρχή, ενώ όλος γενικά ο εξοπλισμός (φώτα, αυτοματισμοί, software, συμπληρωματικές λειτουργίες, ασύρματα ακουστικά) αναβαθμίστηκε στην πιο σύγχρονη τεχνολογία. Όλες οι εργασίες της αναβάθμισης έγιναν από την εταιρεία Sky-Skan Europe, με την οποία έχουμε μακροχρόνια συνεργασία.

Πως θα βιώνουν οι θεατές αυτές τις αλλαγές; Ποιά είναι η νέα εμπειρία θέασης που προσφέρει ο θόλος;

Με την βοήθεια όλης αυτής της τεχνολογίας η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών παραστάσεων γίνεται ακόμα πιο υποβλητική, αφήνοντας ένα βαθύτερο αποτύπωμα στην συνείδηση των επισκεπτών. Δημιουργείται μια αίσθηση εμβύθισης στην προβολή, μια καθηλωτική εμπειρία. Έτσι, το περιεχόμενο της παράστασης εντυπώνεται εντονότερα στους θεατές, πράγμα που υποβοηθά την κατανόησή του και τελικά την μάθηση. Είναι πραγματικά πάρα πολλοί οι επισκέπτες μας που έχουν έρθει μεγάλοι πια να μας πουν ότι εμπνεύστηκαν για να ακολουθήσουν ένα επαγγελματικό δρόμο σχετιζόμενο με την τεχνολογία ή την επιστήμη, μετά από μια επίσκεψή τους στο Πλανητάριο.

Η έναρξη της λειτουργίας του αναβαθμισμένου θόλου πραγματοποιείται με μια πολύ σημαντική παράσταση την οποία επιμελήθηκαν ο εμβληματικός Διονύσης Σιμόπουλος που αφιέρωσε τη ζωή του στον κόσμο των πλανηταρίων και έφερε αυτόν τον μαγικό κόσμο στην Ελλάδα και ο σπουδαίος Βαγγέλης Παπαθανασίου. Πώς έγινε αυτή η σύμπραξη και τι θα δουν σε αυτή την παράσταση οι θεατές;

Το πάθος για την τεχνολογία, το Διάστημα και φυσικά την μουσική ήταν ο κοινός τόπος που συνέβαλλε αποφασιστικά στην φιλία ανάμεσα στον Διονύση Σιμόπουλο και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ήδη από το 2006, όταν και τιμήθηκε για το έργο του από το Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου μάς έδωσε μουσική για να φτιάξουμε ένα επτάλεπτο βίντεο για τον θόλο που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα ως demo. Από τότε ξεκίνησε μεταξύ τους η επικοινωνία και η ανταλλαγή ιδεών για την δημιουργία μιας κανονικής παράστασης η οποία συνεχίστηκε μέχρι που άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα υγείας και για τους δύο. Η νέα παράσταση «Είμαστε Αστρόσκονη» είναι μια πάρα πολύ ιδιαίτερη παράσταση για το Πλανητάριό μας. Πρώτα απ’ όλα είναι ξεχωριστή γιατί η μουσική της είναι του Βαγγέλη Παπαθανασίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για το Σύμπαν και την διαστημική εξερεύνηση είναι γνωστή και είχε πολλές φορές εμπνευστεί και συνθέσει σπουδαία έργα με σχετικά θέματα. Είναι ακόμα ξεχωριστή γιατί είναι το τελευταίο σενάριο και η τελευταία σκηνοθεσία του Διονύση Σιμόπουλου. Ο Σιμόπουλος «δούλευε» διαρκώς την παράσταση, παρά τα μεγάλα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και με την βοήθεια του Παναγιώτη Σιμόπουλου, κατάφερε  να ολοκληρώσει το μοντάζ μόλις λίγες μέρες πριν φύγει. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που σχεδίασε ο Διονύσης Σιμόπουλος με βάση το οπτικό υλικό που ήταν διαθέσιμο. Επιθυμία του ήταν η παράσταση αυτή να αποτελεί ένα αφιέρωμα στο Σύμπαν και στην μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Μετά το τελικό μοντάζ, η εικόνα «ντύθηκε» με κομμάτια μουσικής που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου προόριζε για την παράσταση, με την εξαιρετική δουλειά στην παραγωγή και την μίξη της μουσικής του, δύο πολύ στενών συνεργατών του, του Philippe Colonna και του Frederick Rousseau. Η αφήγηση είναι του ίδιου του Διονύση Σιμόπουλου από παλιότερες ηχογραφήσεις του, με βάση την συνάφεια τους με την θεματική κάθε ενότητας. Εδώ έγινε μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά επιλογής των κατάλληλων ηχογραφημένων κομματιών από τον Παναγιώτη Σιμόπουλο και τον Αλέξη Δεληβοριά, από έναν πολύ μεγάλο όγκο σχετικών ηχογραφήσεων του Σιμόπουλου που ήταν στην διάθεσή μας. Όλος ο συντονισμός του συγχρονισμένου σάουντρακ, της προσθήκης των ηχητικών εφέ, της επεξεργασίας των ηχογραφημένων αφηγήσεων του Διονύση Σιμόπουλου, της ηχογράφησης των αγγλικών (με αφηγητή τον Γιώργο Πυρπασόπουλο) και γενικά η επιμέλεια του τελικού ηχητικού αποτελέσματος έγινε από τον συνεργάτη μας μουσικό συνθέτη Αναστάσιο Κατσάρη. Έτσι, έναν σχεδόν χρόνο από τότε που έφυγαν οι βασικοί της δημιουργοί και εμπνευστές, και πάντα σύμφωνα με τον δικό τους σχεδιασμό, το όραμα της δημιουργίας αυτής της παράστασης έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Η ιδιαίτερη αυτή παράσταση αποτελείται από δέκα ξεχωριστές ενότητες, κάθε μια απ’ τις οποίες παραπέμπει και σε μια ξεχωριστή παράσταση, απ’ όσες έχουμε φτιάξει   στα 20 χρόνια λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου.

Εκτός από τις παραστάσεις που προβάλλονται αυτή την στιγμή ποιές άλλες είναι στον προγραμματισμό σας να μπουν στο πρόγραμμα παραστάσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και θα είναι δημιουργημένες έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται πλήρως τις νέες δυνατότητες του θόλου;

Το πρόγραμμα τώρα περιλαμβάνει 8 παραστάσεις: 3 παιδικές (Ο θρύλος του Μαγεμένου Ύφαλου, Ο Μαγεμένος Ύφαλος, Ο Μαγικός Πλανήτης) και 5 για μεγάλους (Ταξίδι στον Γαλαξία, Το Κέντρο του Κόσμου, Η Ιστορία της Γης, Διαστημικές καταιγίδες και Βόρειο Σέλας, Είμαστε Αστρόσκονη) ενώ σταδιακά θα προστεθούν ακόμα κάποιες τον Νοέμβριο και αργότερα στις γιορτές. Όλες αυτές οι παραστάσεις αναδεικνύονται πολύ καλύτερα με το νέο προβολικό και ηχητικό σύστημα. Φυσικά οι επόμενες μας παραγωγές σχεδιάζονται έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν με αποδοτικότερο τρόπο τις βελτιωμένες δυνατότητες των νέων συστημάτων μας.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τι παραπάνω κερδίζουν όσοι περιποιούνται το δέρμα τους και «σβήνουν» τις ρυτίδες

xristiana

Συγκέντρωση Ειδών Στις 29/5 Για Τη Στήριξη Του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μεταμόρφωσης

xristiana

Tαχίνι: Τα θρεπτικά συστατικά, οι θερμίδες και οι τρόποι να το καταναλώσετε

xristiana