ΚεντρικήΠεριβάλλον

SSE Renewables: Το ελληνικό «παρών» της εταιρείας που έβαλε στην πρίζα το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό του κόσμου

17/10/2023

«Είναι φανταστικό να βλέπεις το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Dogger Bank, να παράγει ενέργεια για πρώτη φορά από τα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θα μας κρατήσει σε τροχιά για το Net Zero». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak καλωσόρισε την έναρξη λειτουργίας της πρώτης φάσης του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, που μόλις πριν λίγα 24ωρα άρχισε να τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια τα βρετανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σηματοδοτώντας ασφαλώς ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας και τη μετάβαση σε ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο ενεργειακό σύστημα.

Το Dogger Bank των 3,6 GW κατασκευάζεται 70 ναυτικά μίλια (130 χλμ) από την ακτή του Γιορκσάιρ σε τρεις φάσεις των 1,2 GW γνωστές ως Dogger Bank A, B και C.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου η πρώτη τουρμπίνα του έργου στο Dogger Bank A άρχισε να περιστρέφεται παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα περιλαμβάνει 227 ανεμογεννήτριες που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία έως το 2026, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε περιστροφή των πτερυγίων, μήκους 107 μέτρων, στην πρώτη λειτουργική ανεμογεννήτρια Haliade-X blades ισχύος 13MW της GE Vernova μπορεί να παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μέσο βρετανικό σπίτι για δύο ημέρες.

Σημειώνεται ότι, μόλις ολοκληρωθεί, το έργο αναμένεται να παράγει 3,6 GW, αρκετά για 6 εκατ. σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τεράστιο Dogger Bank αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την SSE Renewables σε κοινοπραξία με τις νορβηγικές Equinor και Vårgrønn.

Η SSE Renewables και η Ελλάδα

Ο βρετανικός όμιλος SSE Renewables διαθέτει σήμερα ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο περίπου 4 GW χερσαίων αιολικών, υπεράκτιων αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, με pipeline που φτάνει στα 11 GW. Εξ αυτών, τα 2 GW είναι χερσαία αιολικά σε λειτουργία -υπάρχουν αντίστοιχα έργα 1 GW υπό ανάπτυξη- υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος 1.459 MW, ενώ στα θαλάσσια αιολικά διαθέτει 579 MW σε τρεις υπεράκτιες τοποθεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πλάνο που φτάνει τα 12,5 δισ. λίρες μέχρι το 2026, ενώ στόχος της στρατηγικής του ομίλου είναι ο τριπλασιασμός της παραγωγής ΑΠΕ από τα επίπεδα του 2019 σε 30 TWh έως το 2030, συμβάλλοντας σημαντικά στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ωστόσο η SSE Renewables δεν είναι άλλη από τον όμιλο που «διαδέχθηκε» τη Siemens Gamesa στη Ν. Ευρώπη, μετά το mega deal που της έδωσε το «διαβατήριο» για τη θεαματική και άμεση επέκτασή της στην περιοχή, καθώς απέκτησε έργα -σε διάφορα στάδια ανάπτυξης- συνολικής ισχύος 3,9 GW σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανάπτυξης από κοινού και φωτοβολταΐκών projects ισχύος έως 1 GW.

Σημειώνεται ότι περίπου τα μισά από αυτά τα έργα βρίσκονται στην Ισπανία με τα υπόλοιπα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου το χαρτοφυλάκιο της Siemens Gamesa υπολογίζεται σε 600 MW-700 MW.

Προδιαγράφοντας το άνοιγμα στην αγορά της Ν. Ευρώπης η SSE Renewables έκανε λόγο για ευκαιρίες ανάπτυξης σε χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες και υδρογόνο, που αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της.

Τα νέα έργα στη χώρα μας

Ήδη από τον Απρίλιο του 2021 έχει συσταθεί στη χώρα μας ο θυγατρικός βραχίονας της SSE Renewables Hellas,με επικεφαλής τον εξαιρετικά έμπειρο και γνωστό από την εποχή της Siemens Gamesa Βασίλη Σπηλιωτόπουλο.

Πέραν του χαρτοφυλακίου που έχει «κληρονομήσει» από τη Siemens Gamesa, ο βρετανικός κολοσσός ενισχύει την παρουσία του στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ με νέα έργα, τα οποία μάλιστα θα χρηματοδοτηθούν μέσω ιδίων κεφαλαίων του ομίλου.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται πρόσφατα αδειοδοτηθέντα από τη ΡΑΑΕΥ, όπως:

– Project αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW, στη θέση «Λαγκαδά» της Δημοτικής Ενότητας Ασσήρου του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Το έργο αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών προβλέπεται ότι θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 200 MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 180 MW.

-Αντίστοιχο project αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW, στη θέση «Θυμάρια», της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού, του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

-Φωτοβολταικός σταθμός με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο, εγκατεστημένης ισχύος 50.9 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50.9 MW στη θέση Μαγούλα, της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης.

– Φωτοβολταικός σταθμός με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο, εγκατεστημένης ισχύος 12.5 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12.5 MW στη θέση Βουνοχώρι, της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας.

-Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 81 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 81 MW στη θέση Έβρος, των Δημοτικών Ενοτήτων Τυχερού και Φερών, των Δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης.

-Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 24 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24 MW στη θέση Μυταράς, της Δημοτικής Ενότητας Φιλλύρας, του Δήμου Αρριανών Ροδόπης.

Ασφαλώς ο βρετανικός όμιλος δεν θα παραμείνει στην ανάπτυξη των παραπάνω νεότερων ή και παλαιότερων αδειών, αλλά έχει στα σκαριά περαιτέρω φιλόδοξα σχέδια για την ελληνική αγορά, τα οποία, κατά ορισμένες πηγές, περιλαμβάνουν και την προοπτική υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 13/12

xristiana

Ζιζέλ: Ο hair colorist του σούπερμοντελ αποκαλύπτει όλα του τα μυστικά για τα ηλιοκαμένα μαλλιά της

xristiana

Πρησμένα μάτια μωρού: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης ανά περίπτωση

xristiana