ΚεντρικήΠεριβάλλον

H Aργεντινή μετατρέπεται στο νέο επίκεντρο της εξόρυξης λιθίου

11/10/2023

To μομέντουμ της εξόρυξης λιθίου της Αργεντινής έχει αρχίσει να επιταχύνεται, με τη χώρα να αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τη γειτονική Χιλή σε παραγωγή μέχρι το 2030. Γι αυτόν το λόγο οι επενδυτές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να συρρεύσουν στην αγορά.

Το λίθιο το οποίο θεωρείται και ως ο νέος «λευκός χρυσός» λόγω της υψηλής αξίας του, αποτελεί κύριο συστατικό της ενεργειακής μετάβασης

Ώντας το ελαφρύτερο μέταλλο στον κόσμο, το λίθιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, κινητών και μπαταριών. 

Οι αναλυτές της Eurasia Group τονίζουν πως η πορεία παραγωγής του λιθίου της Αργεντινής εξαρτάται από τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα και πως το αποτέλεσμα πρόκειται να επηρεάσει το μακροοικονομικό μέλλον του έθνους. 

«Πρόκειται για μεγάλο στοίχημα», τόνισαν αναλυτές της Eurasia Group, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται μόνο για το μέλλον της ικανότητας της Αργεντινής να παράγει μία εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής λιθίου και μπαταριών αλλά και για το μέλλον της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Εάν η παραγωγή λιθίου της Αργεντινής περιοριστεί κατά κάποιον τρόπο, θα περιοριστεί η παροχή λιθίου η οποία θα βοηθήσει στην επανάσταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ιδιαίτερα τη στιγμή που προς το τέλος αυτής της δεκαετίας η προσφορά του μετάλλου αναμένεται να περιοριστεί».

Η Λατινική Αμερική μέχρι τώρα παράγει το 35% του λιθίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, με την Χιλή να παράγει το 26% και την Αργεντινή το 6%. Η περιοχή εκτιμάται πως κρύβει πάνω από το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου, κυρίως στην Αργεντινή (21%) και στη Χιλή (11%).

Προς το παρόν, η Αργεντινή έχει μόνο δύο πρότζεκτ εξόρυξης λιθίου, ένα στη βόρεια περιοχή της Catamarca και το άλλο στη γειτονική Salta. Τα δύο πρότζεκτ αναμένεται να διπλασιάσουν την παραγωγή τους το 2024, ενώ 10 νέα πρότζεκτ βρίσκονται υπό κατασκευή. 

Το αυξημένο μομέντουμ πίσω από τον πυρετό εξορύξεων της χώρας σημαίνει πως οι αναλυτές της Eurasia Group εκτιμούν πως η συνολική παραγωγή λιθίου της Αργεντινής θα πενταπλασιαστεί του χρόνου και θα δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2027. 

Ένας από τους λόγους που θα μπορούσαν εν τέλει να περιορίσουν τον αναδυόμενο κλάδο εξορύξεων της Αργεντινής είναι μία δραματική μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και ανάλογη πτώση των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές τονίζουν πως η πιθανότητα αυτή είναι περιορισμένη και υπογραμμίζουν πως «η ευκαιρία και η αξιοποίησή της βρίσκονται στα χέρια της Αργεντινής». Οι τιμές του λιθίου στην Κίνα κυμαίνονταν στα $23.124 λίγο πριν την «Χρυσή Εβδομάδα» εορτασμών στη χώρα, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 70% από πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση λιθίου αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της επέκτασης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ορισμένοι προβλέπουν δημιουργία έλλειψης και παράλληλης αύξησης των τιμών.

«Η Αργεντινή έχει τεράστιους εξορυκτικούς πόρους. Μιλάμε για μία νέα Χιλή, ή κάτι το ακόμα μεγαλύτερο, εάν υπάρξει αρκετός χρόνος για την εξέλιξή της», ανέφερε ο αναλυτής της Verisk Maplecroft, Μαριάνο Ματσάδο, στο CNBC.

«Όταν μιλάμε για το λίθιο στην Αργεντινή, μπορούμε να επιταχύνουμε την εξέλιξη της εξορυκτικής της δυνατότητας. Βλέπουμε όλο και περισσότερους επενδυτές και εταιρείες οι οποίες συρρέουν στην περιοχή από πολλά μέρη του κόσμου, όπως Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες. Είναι κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.

Αργεντινή εναντίον Χιλής

Η Χιλή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός λιθίου του κόσμου μετά από την Αυστραλία και κύρια επεξεργαστής του βασικού μετάλλου των μπαταριών.

Ο αριστεριστής Πρόεδρος της χώρας, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ανακοίνωσε τον περασμένη Απρίλιο πως το κράτος αναλαμβάνει πλειοψηφικό μετοχικό μερίδιο στον κλάδο εξόρυξης λιθίου της χώρας, δημιουργώντας αντιδράσεις από ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες.

Η κίνησή του αυτή ερμηνεύτηκε ως μία ημι-κρατικοποίηση της χιλιανής βιομηχανίας η οποία εξαναγκάζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στη συνεργασία με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του λιθίου. 

«Όλοι σκέφτονται τη Χιλή όταν μιλούν για εξορύξεις και λίθιο στην Λατινική Αμερική. Το πρόβλημα είναι πως, ιδιαίτερα όσον αφορά το εξορυκτικό περιβάλλον της χώρας, το λίθιο αποτελεί δύσκολο τομέα, λόγω των αποφάσεων της κυβέρνησης» τόνισε ο Ματσάδο, προσθέτοντας πως «στην Αργεντινή, είναι το αντίθετο αφού όταν πρόκειται για το λίθιο, η αγορά είναι ανοιχτή».

«Είναι μία πολύ δυναμική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Τόσο δυναμική που πιστεύουμε πως εάν η παραγωγή αυξηθεί, οι τοπικές κοινότητες θα θελήσουν να λάβουν μέρος και να βγουν κερδισμένες από τις προσπάθειες αυτές. Η Αργεντινή έχει ήδη γίνει και θα γίνει περισσότερο, ένα χοτ σποτ για την εξόρυξη λιθίου, κάτι το οποίο θα επιφέρει θετικές αλλά και αρνητικές αλλαγές», συμπλήρωσε ο αναλυτής.

Οι βόρειες περιοχές της Αργεντινής έχουν ιστορικό σε ό,τι αφορά τις εξορύξεις αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων.

ΟΙ αναλυτές προβλέπουν πως η επέκταση της εξόρυξης λιθίου θα προκαλέσει διαμαρτυρίες όσον αφορά την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους, όσον αφορά την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και προβλήματα με τους ιθαγενείς.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα θα παίξει τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια εξέλιξης της βιομηχανίας λιθίου της Αργεντινής σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, με τους Δυτικούς να λαμβάνουν μερίδιο της αγοράς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναμενόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα ενδέχεται να απειλήσουν το ρόλο του Πεκίνου ως εμπορικού συνεργάτη και πιστωτή των μεγάλων πρότζεκτ υποδομών.

Οι εκλογές αναμένονται να λάβουν χώρα στις 22 Οκτωβρίου, μετά από την νίκη-σοκ του ακροδεξιού φιλελεύθερου οικονομολόγου Χαβιέ Μιλέι στον πρώτο γύρο του Αυγούστου με 30,5%. 

Ο Μιλέι έχει δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με «κομμουνιστικά καθεστώτα» ενώ οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η απρόβλεπτη φύση του εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη διαχείριση του τομέα λιθίου.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ενημερωτική Εκδήλωση «Kανείς Μόνος Στον Καρκίνο»

xristiana

Καιρός: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και επικίνδυνες συνθήκες για πυρκαγιές

xristiana

Ημέρες Καριέρας Στη Θεσσαλονίκη

xristiana