ΚεντρικήΥγεία

Μελάνωμα: Καινοτόμες κάψουλες βελτιώνουν την ανταπόκριση στη θεραπεία – Δεν φαντάζεστε τι περιέχουν

18/7/2023

Τα στερεά απόβλητα του οργανισμού μας φαίνεται πως μπορούν να φανούν χρήσιμα στη μάχη κατά του καρκίνου. Ερευνητές στον Καναδά δημοσίευσαν πρόσφατα τα πρώτα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής δοκιμής, που εφαρμόζει τη μεταμόσχευση κοπράνων για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine, η μεταμόσχευση δειγμάτων από υγιείς δότες σε άτομα με μελάνωμα ήταν ασφαλής και βελτίωσε την ανταπόκρισή τους στις συνήθεις θεραπείες για τον καρκίνο.

Όπως σημειώνει ο δρ. John Lenehan, ιατρικός ογκολόγος στο London Health Sciences Centre’s London Regional Cancer Program, «σε αυτή τη μελέτη, στοχεύσαμε να βελτιώσουμε την ανταπόκριση των ασθενών με μελάνωμα στην ανοσοθεραπεία βελτιώνοντας την υγεία του μικροβιώματός τους μέσω μεταμοσχεύσεων κοπράνων».

Υπάρχουν υποθέσεις σχετικά με τον πιθανό ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του εντέρου στην ανταπόκριση στη θεραπεία του καρκίνου. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει μάλιστα μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ενός ανθυγιεινού εντέρου και ενός κακού ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μεταμόσχευση κοπράνων από έναν υγιή δότη θα μπορούσε να επαναφέρει ένα ανθυγιεινό έντερο σε μια υγιή κατάσταση παρέχοντας τα «καλά» βακτήρια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Η ανοσοθεραπεία, που μελετήθηκε στην έρευνα, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, θεωρείται αποτελεσματική μόνο στο 40 έως 50% του χρόνου.

Θετικά αποτελέσματα

Στην πρώτη φάση της μελέτης, διερευνήθηκαν 20 άτομα με μελάνωμα που επρόκειτο να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία. Μία εβδομάδα πριν από τη θεραπεία, κάθε άτομο κατανάλωσε 40 κάψουλες μεταμόσχευσης κοπράνων σε μία μόνο συνεδρία.

Τα περισσότερα άτομα που έκαναν μεταμόσχευση κοπράνων και τις ανοσοθεραπείες δεν είχαν καμία ανησυχητική παρενέργεια. Μόλις πέντε συμμετέχοντες αντιμετώπισαν δυσάρεστα συμβάντα και διέκοψαν τη θεραπεία. Ωστόσο, το 65% των συμμετεχόντων που συνέχισαν να παρουσιάζουν ενδείξεις ότι φιλοξενούσαν το υγιές μικροβίωμα των δοτών είχαν ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Η συγκεκριμένη δοκιμή θεωρείται μοναδική σε σχέση με άλλες μελέτες μεταμόσχευσης κοπράνων επειδή είναι η πρώτη που παραδίδει τα δείγματα σε μορφή κάψουλας σε άτομα με καρκίνο. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μέρος της επιτυχίας τους στη βελτίωση των ποσοστών ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία οφείλεται στις κάψουλες.

Μια δεύτερη δοκιμή φάσης 2 βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των μοσχευμάτων κοπράνων στην αντιμετώπιση άλλων μορφών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του πνεύμονα. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για τη δοκιμή των μεταμοσχεύσεων κοπράνων για τη θεραπεία του HIV και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.\

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Άθληση: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για τη ρύθμιση του σακχάρου – Έρευνα αποκαλύπτει

xristiana

Σούπα με ψητά καρότα και ginger για να τονώσετε τον οργανισμό σας μετά το εορταστικό τραπέζι

xristiana

Διήμερο Εθελοντικής Αιμοδοσίας

xristiana