ΚεντρικήΥγεία

Υπουργείο Υγείας: Ανοίγει η «πόρτα» για νέα φάρμακα – Πώς θα αποζημιώνονται

8/3/2023

Το περιεχόμενο τροπολογίας που θα αφορά την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, αποτελεί αντικείμενο της συνάντησης σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και του PhARMA Innovation Forum (PIF).

Ο Υπουργός θα περιγράψει τον τρόπο που ένα νέο φάρμακο θα εισέρχεται στη διαδικασία αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να «επιβαρύνει» τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, καθώς για κάθε νέο σκεύασμα θα υπάρξει ξεχωριστή δαπάνη η οποία θα ενισχύει τον προϋπολογισμό για τα φάρμακα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες σε εκδήλωση του Economist ο Υπουργός Υγείας, «στο κομμάτι της θεραπείας θα πρέπει να δούμε την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες και ήδη στις συζητήσεις τις οποίες κάνουμε με την φαρμακοβιομηχανία, προσπαθούμε, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει και το πρόβλημα του clawback, να βρούμε τη χρυσή εκείνη τομή που θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν γρήγορα οι νέες θεραπείες στη χώρα και να τις λαμβάνουν βέβαια οι ασθενείς οι οποίοι τις χρειάζονται.

Και πιστεύουμε ότι με ένα πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε και στα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας και θα συνδέεται με ενίσχυση των προϋπολογισμών, αλλά τα χρήματα αυτής της ενίσχυσης να συνδέονται κατά βάση με καινοτόμες θεραπείες και θεραπείες οι οποίες έρχονται για ασθενείς οι οποίοι τις έχουν ανάγκη και αυτό αφορά πρωτίστως ογκολογικούς ασθενείς, θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που και η χώρα μας θα συνεχίσει να έχει φτηνή πρόσβαση στα φάρμακα, αλλά παράλληλα δε θα γίνεται αποτρεπτικός παράγοντας για να έχουμε είσοδο της καινοτομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάση για την ενίσχυση του προϋπολογισμού αποτελεί η συμμετοχή του κράτους στην κάλυψη της υπέρβασης της δαπάνης δηλαδή στο clawback το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτουν στο σύνολό του οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο της συμφωνία μ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Ειδικότερα για το 2023, αν το clawback δεν μειωθεί σε σχέση με το 2020, που αποτελεί και έτος αναφοράς, το Δημόσιο θα πρέπει να συμβάλλει με 150 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό λοιπόν το ποσό, μεθοδεύεται η εκταμίευση του μέσα στο 2023 (ή τουλάχιστον μέρος αυτού) και όχι το 2024 οπότε και θα προσδιοριστεί το clawback για την τρέχουσα χρονιά.  Μεθοδεύεται λοιπόν να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά ως ενίσχυση του προϋπολογισμού για το φάρμακο.

Όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Πλεύρης «Μια νέα θεραπεία θα περάσει από επιτροπή αξιολόγησης, για να δοθεί εκεί ακριβώς που πρέπει, μετά θα περάσει από επιτροπή διαπραγμάτευσης για να πάρει την καλύτερη δυνατή τιμή, καθορίζοντας τον αριθμό των ασθενών που αφορά. Έτσι θα καταλήξουμε σε μια υπαρκτή τιμή. Έτσι θα γίνεται στο εξής η διαδικασία εισαγωγής νέου φαρμάκου στη χώρα και με τον τρόπο αυτό δεν θα επηρεάζονται τα παλαιότερα φάρμακα».

Εγκρίθηκαν 158 νέα καινοτόμα φάρμακα 

Να αναφέρουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια αξιολογήθηκαν θετικά δεκάδες αιτήσεις για για καινοτόμα φάρμακα. Σύμφωνα με την κυρία Φλώρα Μπακοπούλου, πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΦΑΧ), το διάστημα 2020-2022, αξιολογήθηκαν 963 νέα φάρμακα. Από αυτά 162 ήταν νέα καινοτόμα και θετική ήταν η αξιολόγηση για 158. Επίσης, τα 64 αφορούσαν αντικαρκινικές θεραπείες.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Βελεστίνο

xristiana

Αιμοδοσία Δήμου Παύλου Μελά

xristiana

Ημέρα Φροντιστή 2022 – Διαδικτυακή Διαδραστική Συνάντηση Για Την Άνοια

xristiana