ΚεντρικήΥγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη – Από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση

23/2/2023

Συμβουλές που θα βοηθήσουν.

Αυτή η πεπτική διαταραχή, υποτιμημένη από τη βιομηχανία των γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν πρέπει να πίνουμε γάλα στην ενήλικη ζωή. Ας δούμε τα πράγματα από κοντά.

Γάλα – Η πρώτη τροφή

Τι παράδοξο! Το γάλα είναι η πρώτη τροφή που μας συνδέει με τη ζωή από το στήθος της μητέρας μας, όμως μετά την ενηλικίωση προκαλεί πολλά προβλήματα. Γιατί εμείς που επιβιώνουμε χάρη στο μητρικό γάλα, έρχεται μια μέρα που δεν μπορούμε πια να το χωνέψουμε.

Δυσανεξία στη λακτόζη και λακτάση

Η λακτόζη δεν είναι τίποτε άλλο από φυσικά σάκχαρα του γάλακτος. Για να τη χωνέψει ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη τη λακτάση, ένα ένζυμο του εντέρου που αποσυνθέτει τη λακτόζη σε δύο μόρια: τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη. Όταν γεννιόμαστε, κατέχουμε αυτό το ένζυμο σε μεγάλη ποσότητα, όμως μεγαλώνοντας χάνουμε αυτό τον πολύτιμο σύμμαχο που διευκολύνει την πέψη του γάλακτος. Με απουσία της λακτάσης όπου και υφίσταται ζυμώσεις εξαιτίας των βακτηρίων. Τότε μιλάμε για δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα συμπτώματα

Αυτή η διαδικασία προκαλεί παραγωγή αερίων και ανάγκη για νερό στο παχύ έντερο. Η κινητικότητα του εντέρου συνοδεύεται από διάρροιες, αέρια και φουσκώματα. Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται και με πόνο στο έντερο.

Πόσοι δυσανεκτικοί υπάρχουν;

Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι σε αυτή την ευαισθησία. Κάποιοι από εμάς διατηρούν την ικανότητα να χωνεύουν το γάλα ακόμα και ως ενήλικες, ενώ άλλοι δεν μπορούν να το κάνουν λόγω παντελούς έλλειψης λακτάσης. Σύμφωνα με έρευνες, από 30 έως 50% των ενηλίκων έχουν πλήρη ανικανότητα πέψης της λακτόζης, επομένως γι’ αυτούς τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έιναι «φίλοι για πάντα».

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι αλλεργία

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν πρέπει να συγχέεται με την αλλεργία στις πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος.

Το πρώτο είναι μια εντερική διαταραχή: αυτή η ζάχαρη δεν χωνεύεται σωστά, γεγονός που προκαλεί εντερικά συμπτώματα, ιδιαίτερα δυσάρεστά μερικές φορές.

Η αλλεργία στις πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος προσβάλλει κυρίως βρέφη. Πρόκειται για ένα ελάττωμα του ανοσοποιητικού συστήματος, που θεωρεί τις πρωτεΐνες γάλακτος παρείσακτες και πυροδοτεί ακατάλληλες ανοσολογικές αποκρίσεις. Επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό -πεπτικές διαταραχές (εμετοί…), το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα – και μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές.

πηγή: βιβλίο «Πώς να βάλετε τέλος στις πεπτικές διαταραχές» / Κλερ Ρικάρ – Μαρί Αντόν / Ειδική έκδοση για την Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ / Εκδόσεις Πεδίο

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Κριέ, τα προσωπικά σου σήμερα έχουν κάποια… συννεφιά»

xristiana

Η κορυφαία συνταγή για λεπτά μαλλιά με υλικά που έχεις τώρα στην κουζίνα σου!

xristiana

O 3ος ορεινός αγώνας CHOLOMON TRAIL

xristiana