ΚεντρικήΥγεία

Ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις: Μπορεί η διατροφή να ανακουφίσει από τα συμπτώματα;

19/6/2022

Αν και για ορισμένες ρευματικές παθήσεις, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακολογικές θεραπείες για τον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου, για άλλες, όπως η οστεοαρθρίτιδα, τα υπάρχοντα φάρμακα μπορούν μόνο να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.

Έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως είναι οι διατροφικές παρεμβάσεις, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων και να ωφελήσουν την ψυχική υγεία.

Η γνώση γύρω από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαχείριση των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων, ανοίγουν τον δρόμο για την πρόληψη και τη θεραπεία τους.

Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών για τις επιπτώσεις της διατροφής στην εξέλιξη αυτών των παθήσεων από ερευνητές της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Συλλόγων Ρευματολογίας (EULAR), διαπίστωσε ότι καμία μεμονωμένη διατροφική παρέμβαση δεν έχει ουσιαστικά οφέλη για τα άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει καμία διατροφική επίδραση, αλλά είναι πολύ δύσκολο αυτό να γίνει αντιληπτό αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, τα οποία τη βαθμολογούν από «λίγη» έως «ελάχιστη» στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα», δήλωσε ο Δρ. Vibeke Strand, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας και Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 24 συστηματικές ανασκοπήσεις και 150 πρωτότυπα άρθρα που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ τροφών και ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων και συγκεκριμένα:

  • οστεοαρθρίτιδας
  • ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • συστηματικού ερυθηματώδη λύκου
  • αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
  • ψωριασικής αρθρίτιδας
  • συστηματικής σκλήρυνσης
  • ουρικής αρθρίτιδας

Οι τροφές που εξετάστηκαν ήταν 83 συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • βιταμίνη D
  • βιταμίνη Β12
  • ιχθυέλαια / ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • αργανέλαιο
  • ρόδι
  • χυμός κεράσι
  • ασβέστιο
  • εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
  • εμπλουτισμένο γάλα σε σκόνη

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχαν σχετικά λίγες μελέτες για τις περισσότερες τροφές και ότι η βαθμολογία για την επίδρασή τους ήταν από χαμηλή έως πολύ χαμηλή. Οποιαδήποτε αποτελέσματα, επομένως, έχουν μέτριο έως υψηλό κίνδυνο αναξιοπιστίας.

Επιπλέον, για πολλές μελέτες, όπως αυτή για τη χονδροϊτίνη για την οστεοαρθρίτιδα, ή τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων, όπως αυτή για τη βιταμίνη D για την οστεοαρθρίτιδα, βρέθηκε ότι η επίδρασή τους ήταν μικρή και δεν είχαν κλινική σημασία.

Ερωτηθείς για τα «φτωχά» ευρήματα, ο Δρ. Strand είπε:

«Δεν διαθέτουμε ευαίσθητα μέσα για να ανιχνεύσουμε τις διατροφικές επιδράσεις – δεν έχουμε ιδέα πόσο χρονοβόρες θα πρέπει να είναι οι μελέτες για να εξάγουμε τέτοια συμπεράσματα. Ούτε ξέρουμε πώς να διασταυρώσουμε αυτές τις επιπτώσεις ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα κ.λπ.».

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την ανασκόπηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καμία μεμονωμένη διατροφική παρέμβαση που έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα, δεν έχει ουσιαστικά οφέλη για τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι λόγω ελάχιστων μελετών που δημοσιεύθηκαν για άλλες ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση του διατροφικού αντίκτυπου.

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση παραμένουν σημαντικές για τους πάσχοντες από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις για την πρόληψη των επιπτώσεων τους στο βάρος και άλλων συννοσηροτήτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι περιορισμοί στην κινητικότητα και τη λειτουργία των αρθρώσεων είναι βασικά συμπτώματα αυτών των ασθενειών. Το βάρος και η φυσική κατάσταση είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν για την υποστήριξη αυτών των λειτουργιών.

Για ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον αποτελεσματικά με τις ανάλογες θεραπείες, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η ψωριασική αρθρίτιδα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος λήψης ακριβών συμπληρωμάτων και επιπλέον βιταμινών, εκτός εάν το άτομο έχει ελλείψεις.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση RMD Open.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

1ο Nevronas FESTival Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 28-30 Οκτωβρίου

xristiana

Ο χυμός που ρίχνει την κακή χοληστερόλη (video)

xristiana

ΕΟΔΥ: Ενημερωτική Καμπάνια Για HIV/AIDS Και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

xristiana