ΚεντρικήΥγεία

Μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μίνι εγκεφαλικό

19/6/2022

Στο μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο (MIE), ευρύτερα γνωστό ως μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, σταματά η τροφοδοσία με αίμα τμήματος του εγκεφάλου.

Αν και τα μεταβατικά ισχαιμικά επεισόδια δεν αφήνουν υπολειπόμενα σημάδια που να μπορούν να διαπιστωθούν από τους ίδιους τους ασθενείς ή από ειδικές εξετάσεις, προαναγγέλλουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περίπου το 40% των ατόμων που παθαίνει μίνι εγκεφαλικό εκδηλώνει στη συνέχεια κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 5% των ασθενών παθαίνει το εγκεφαλικό μέσα σε δύο ημέρες, ενώ το 10-15% των ασθενών εκδηλώνει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα σε τρεις μήνες.

Είναι κατά συνέπεια κρίσιμο για τα άτομα που παθαίνουν τέτοιο επεισόδιο, να λαμβάνουν αμέσως ιατρική φροντίδα και θεραπευτική αγωγή για την πρόληψη σοβαρού εγκεφαλικού.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Εδιμβούργου έχουν περιγράψει ένα σύστημα βαθμολόγησης για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τυχόν σημάδια μίνι εγκεφαλικού και για να βοηθηθούν οι γιατροί να εντοπίζουν όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού εντός μιας εβδομάδος από το μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Ύστερα από MIE, πολλοί άνθρωποι καθυστερούν μια εβδομάδα ή και περισσότερο να λάβουν ιατρική φροντίδα ή αποφεύγουν εντελώς να συμβουλευθούν γιατρό, διακινδυνεύοντας να πάθουν σοβαρότερο εγκεφαλικό. Τα περισσότερα εκδηλώνονται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, πολλοί εκ των οποίων παραβλέπουν τα συμπτώματα, θεωρώντας τα σαν ακόμη ένα σημάδι γήρατος.

Τα συμπτώματα

Όσοι παθαίνουν MIE έχουν τυπικά τα ίδια συμπτώματα με αυτούς που παθαίνουν κανονικό εγκεφαλικό, με τη διαφορά ότι τα πρώτα διαρκούν μόλις έως μία έως δύο ώρες και ο ασθενής επανέρχεται αμέσως. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται αιφνιδίως, χωρίς προειδοποίηση και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Κάποια από αυτά είναι:

  • Σύγχυση, μπερδεμένα λόγια με κακή άρθρωση και δυσκολία κατανόησης.
  • Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση στο πρόσωπο, στα άνω ή κάτω άκρα, ειδικότερα στη μια πλευρά του σώματος.
  • Τύφλωση στο ένα ή και στα δύο μάτια ή διπλωπία.
  • Δυσκολία στο βάδισμα, ίλιγγος, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού των κινήσεων.
  • Σοβαρή κεφαλαλγία χωρίς γνωστή αιτία.

Τα αίτια του μίνι εγκεφαλικού είναι τα ίδια με αυτά του εγκεφαλικού, συνήθως ένας θρόμβος που διακόπτει την τροφοδότηση με αίμα ενός τμήματος του εγκεφάλου.

Σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό όμως, η διακοπή τροφοδότησης είναι σύντομη και δεν διαπιστώνεται βλάβη στον εγκέφαλο ή παρατεταμένα συμπτώματα.

Εκτός από την ηλικία, παράγοντες κινδύνου μίνι εγκεφαλικού είναι το οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού ή μίνι εγκεφαλικού, η υψηλή πίεση αίματος, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη ή ομοκυστεΐνη στο πλάσμα του αίματος και οι καρδιοπάθειες (προηγούμενο έμφραγμα, ανωμαλία καρδιακής βαλβίδας, ανώμαλος καρδιακός ρυθμός).

Άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι οι παθήσεις περιφερειακών αρτηριών, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η υπνική άπνοια και το φράξιμο των καρωτίδων αρτηριών στον λαιμό, που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καύσωνας: 4 πράγματα που οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου

xristiana

Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά για την Ελβετία

xristiana

Stand Up Comedy Στο Ρέθυμνο Για Την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

xristiana