ΚεντρικήΥγεία

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της vegan διατροφής

19/6/2022

Μπορεί μια διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, πριν αποφασίσετε όμως να αποκλείσετε κάθε τροφή ζωικής προέλευσης από την καθημερινότητά σας, πρέπει να γνωρίζετε τις συνέπειες.

Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι η μετάβαση σε μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σας προκαλέσει κούραση ή εξάρσεις ακμής.

Η αποχή από τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, μπορεί επίσης να προκαλέσει έλλειψη σημαντικών βιταμινών όπως η Β12, αλλά και πρωτεϊνών.

Ειδικά η έλλειψη Β12, η ​​οποία βρίσκεται στο γάλα και τα αυγά, μπορεί να προκαλέσει σωματική και πνευματική κόπωση και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία.

Η βιταμίνη D είναι ακόμη μία θρεπτική ουσία που βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα λιπαρά ψάρια, και όσοι ακολουθούν vegan δίαιτες είναι πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των οστών και πόνο.

Η έλλειψη πρωτεΐνης, την οποία λαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα αυγά και το κρέας, μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των παιδιών και να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής.

Η έλλειψη σιδήρου, που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και στο συκώτι, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, προκαλώντας κούραση και αίσθημα παλμών.

Το ιώδιο, που βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά, είναι ένα ακόμη θρεπτικό συστατικό που λείπει από τις δίαιτες vegan και είναι σημαντικό για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να περιλαμβάνουν όλα τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά, αλλά όσοι τις ακολουθούν πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά το τι τρώνε ή να λαμβάνουν συμπληρώματα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους υιοθετούν vegan διατροφή, μετά από διατροφή που περιλαμβάνει ζωικής προέλευσης τροφές.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η εσφαλμένη άποψη ότι τα vegan προϊόντα είναι πιο υγιεινά από τις μη vegan επιλογές.

Σχετική έρευνα για τις vegan εναλλακτικές κρέατος, βρήκε ότι ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων περιείχε περισσότερο αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά από τις τροφές που προορίζονταν να αντικαταστήσουν.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

5ο Τουρνουά Αναψυχής Beach Volley MIXED 2X2

xristiana

Η φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται για τις ελλείψεις φαρμάκων

xristiana

ΥΠΕΝ: Ανοίγει ο δρόμος για τις μπίζνες με τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε θάλασσες και τεχνητές λίμνες  

xristiana