ΚεντρικήΥγεία

Ένα παιδί μπορεί να νιώθει απόρριψη από τους γονείς του

7/3/2022

  • Η απόρριψη μπορεί να πάρει διάφορες «αόρατες» μορφές μέσα στην οικογένεια
  • Τα παιδιά που βιώνουν την απόρριψη έχουν την τάση να γίνονται πιο ανήσυχα και ανασφαλή
  • Περιπτώσεις που ένας γονιός μπορεί να λειτουργεί απορριπτικά απέναντι στο παιδί του
  • Οι επιπτώσεις που έχει αυτή η συμπεριφορά στο παιδί
  • Τι χρειάζεται να νιώσει ένα παιδί μέσα από το ενδιαφέρον του γονιού

Η απόρριψη μπορεί να πάρει διάφορες «αόρατες» μορφές μέσα στην οικογένεια

Προφανώς κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να νιώσει απόρριψη από εκείνον. Και όμως δεν είναι λίγες οι φορές που χωρίς να το αντιλαμβάνεται, του δίνει ακριβώς αυτή την εικόνα. Και αυτό επειδή η απόρριψη μπορεί να πάρει «αόρατες» μορφές, όπου ως γονιός απορρίπτω το παιδί μου χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, με μία κίνηση, μία χειρονομία, μία γκριμάτσα του προσώπου ή με τον απορριπτικό τόνο τη φωνή μου…

Φυσικά, με βάση τη λογική, δεν απορρίπτω το ίδιο το παιδί, τουλάχιστον όχι πάντα, αλλά συγκεκριμένες συμπεριφορές του που ο ίδιος δεν συμφωνώ…

Τα παιδιά που βιώνουν την απόρριψη έχουν την τάση να γίνονται πιο ανήσυχα και ανασφαλή

Πώς να νιώσει ασφάλεια ένα παιδί όταν από τον ίδιο του το γονιό εισπράττει πως δεν είναι επιθυμητό; Όταν νιώθει πως ο γονιός του το απορρίπτει, όπου στο μικρό του μυαλουδάκι αυτό σημαίνει πως απλά ο γονιός του δεν το αγαπάει; Και βέβαια, όταν βιώνει μία τέτοιου είδους κατάσταση η ανασφάλεια φωλιάζει όλο και περισσότερο στην καρδούλα του ενώ η στενοχώρια και η ένταση κάνουν την εμφάνισή τους, σα να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια του. Για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και διαταραχές στον ύπνο, νυχτερινή ενούρηση, να τραυλίζει, κλπ.

aporipsi apo goneis 1

Περιπτώσεις που ένας γονιός μπορεί να λειτουργεί απορριπτικά απέναντι στο παιδί του

Παραδείγματα απορριπτικής γονεϊκής συμπεριφοράς είναι η κριτική προς το παιδί, φράσεις του στυλ «δεν ξέρεις εσύ, τι θα μου πεις εσύ τώρα, σιγά μην έχεις και άποψη…». Η απόρριψη μπορεί επίσης να έρθει μέσα από την υπερπροστασία, καθώς «δεν πιστεύω ότι μπορείς μόνο σου να καταφέρεις να …, γι αυτό πρέπει εγώ να είμαι μπροστά από εσένα για εσένα, εφόσον δεν εμπιστεύομαι ότι θα τα καταφέρεις». Απόρριψη είναι επίσης η αδιαφορία του γονιού, η προσφορά υλικών όχι όμως και συναισθηματικών αγαθών, η έντονη κριτική, η σύγκριση του παιδιού με άλλα, κλπ.

Οι επιπτώσεις που έχει αυτή η συμπεριφορά στο παιδί

Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά αντιγράφουν και μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών, ακόμα και εκείνη με την οποία αντιδρούν ή καταδικάζουν. Δεν αποκλείεται λοιπόν ένα παιδί που έχει εισπράξει απόρριψη στα παιδικά του χρόνια, ως ενήλικας να γίνει επίσης έντονα κριτικός και απορριπτικός. Πρόκειται για στοιχεία που δυσκολεύουν γενικότερα τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς οι άλλοι άνθρωποι δεν θα ανεχτούν εύκολα τέτοιου είδους συμπεριφορά. Αν μάλιστα προχωρήσουμε η απόρριψη μπορεί να περιλαμβάνει στην έκφρασή της ένταση, θυμό, εχθρότητα

Τι χρειάζεται να νιώσει ένα παιδί μέσα από το ενδιαφέρον του γονιού

Το πιο σημαντικό που χρειάζεται όχι μόνο το παιδί αλλά και εμείς οι μεγάλοι είναι η αποδοχή. Όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε πως δεν μας κρίνουν αρνητικά, αντιθέτως μας αποδέχονται γι αυτό που είμαστε, χωρίς να προσπαθούν να μας αλλάξουν. Πόσο μάλλον ένα παιδί που σίγουρα δεν μπορεί να εξηγήσει εύκολα συμπεριφορές που το στενοχωρούν από τον γονιό του…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 1/9

xristiana

2η Attica Green Expo Στις Εγκαταστάσεις Του Tae Kwon Do

xristiana

Υγεία: Έντεκα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

xristiana