ΚεντρικήΥγεία

Έχει δίκιο το TikTok; Πρέπει να αποφεύγω το matcha αν έχω χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

28/9/2025

Η δημοτικότητα του matcha συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο, πρόσφατα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι επιβλαβές για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου.
Μια γυναίκα από το Σίδνεϊ δήλωσε πρόσφατα στα ΜΜΕ ότι «δεν είχε ιδέα» ότι η καθημερινή της κατανάλωση matcha latte μπορούσε να επηρεάσει την υγεία της, μέχρι που άρχισε να έχει πονοκεφάλους και παρατήρησε ότι τα μαλλιά και τα νύχια της ήταν εύθραυστα και ότι έβγαζε εύκολα μώλωπες. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι είχε σοβαρή έλλειψη σιδήρου.

Παρόμοια βίντεο στο TikTok δείχνουν γυναίκες στο νοσοκομείο να κάνουν μεταγγίσεις σιδήρου και να κατηγορούν τη συνήθειά τους να πίνουν matcha.

Ας το αναλύσουμε λοιπόν. Πόσο υγιεινό είναι το matcha; Και μπορεί πραγματικά να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

Η συμπερίληψη του matcha, ή πράσινου τσαγιού, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως η υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου και της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, παρά τα οφέλη του για την υγεία, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.

Χρειαζόμαστε σίδηρο – αλλά δεν μπορούμε να τον παράγουμε

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, καθώς και στην υποστήριξη πολλών άλλων σημαντικών βιολογικών διεργασιών.

Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει σίδηρο, οπότε πρέπει να τον προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας για να υποστηρίξουμε αυτές τις λειτουργίες. Αλλά ακόμα και αν τρώμε πολλά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, άλλα στοιχεία της διατροφής μας – όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί, τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και, ναι, το matcha – μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Επομένως, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου πρέπει να είναι προσεκτικά.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χαμηλών επιπέδων σιδήρου λόγω της απώλειας σιδήρου μέσω της αιμορραγίας.

Μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου εάν τα επίπεδα σιδήρου σας πέσουν κάτω από ορισμένα όρια – συνήθως για τους ενήλικες, κάτω από 30 μικρογραμμάρια σιδήρου ανά λίτρο αίματος. Για τα παιδιά ισχύουν διαφορετικά όρια.

Η αναιμία από έλλειψη σιδήρου είναι μια κατάσταση στην οποία τα πολύ χαμηλά επίπεδα σιδήρου επηρεάζουν τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Διαγιγνώσκεται με βάση τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα (αυτά τα όρια ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση εγκυμοσύνης).

Πώς επηρεάζει το matcha τα επίπεδα σιδήρου;

Υπάρχουν δύο κύρια συστατικά στο πράσινο τσάι που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτά είναι οι πολυφαινόλες και το φυτικό οξύ (γνωστό και ως φυτικό άλας).

Τόσο οι πολυφαινόλες όσο και το φυτικό οξύ έχουν τα δικά τους οφέλη για την υγεία, για παράδειγμα, προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο, συνδέονται με το σίδηρο και εμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό.

Έτσι, αν καταναλώνετε πολλά τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν αυτά τα συστατικά – ειδικά σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε σίδηρο – μπορεί να μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το matcha που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση. Το φυτικό οξύ βρίσκεται και σε άλλα είδη τσαγιού και σε πολλά φυτικά τρόφιμα, όπως ξηροί καρποί, δημητριακά και όσπρια. Το τσάι, ο καφές, τα μούρα και άλλα φρούτα και λαχανικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Πόσο θα επηρεάσει το matcha τα επίπεδα σιδήρου σας;

Αυτό ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν τρεις ή περισσότερες κούπες πράσινο τσάι την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στο αίμα από εκείνα που πίνουν λιγότερο από μία κούπα την ημέρα. Ωστόσο, δεν παρουσίαζαν συχνότερα έλλειψη σιδήρου.

Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση πράσινου τσαγιού (δύο κούπες την ημέρα) με αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Το αν το matcha latte σας θα συμβάλει σε έλλειψη σιδήρου εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων επιπέδων σιδήρου σας.

Τι γίνεται με τα τρόφιμα με γεύση matcha;

Σε αυτά τα προϊόντα – για παράδειγμα, το παγωτό matcha – η πραγματική ποσότητα σκόνης πράσινου τσαγιού είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας – έχει σημασία και το πότε πίνετε το matcha σας.

Για να μειώσετε την επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου, συνιστάται να πίνετε πράσινο τσάι ξεχωριστά από τα γεύματα – τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό και πριν το τσάι.

Πηγή: iatropedia.gr

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Καρκίνε, νέοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά σου»

xristiana

Ασπρόπυργος: Δωρεάν προληπτικοί Οδοντιατρικοί Έλεγχοι για κατοίκους & μαθητές

xristiana

Γιώργος και Μαρία μετά την πρώτη τους φορά

xristiana