12/7/2025
Η οστεοπόρωση είναι σιωπηλή, μέχρι να γίνει οδυνηρά εμφανής – Προσέχοντας τα μικρά σημάδια μπορείτε να την προλάβετε
Η οστεοπόρωση συχνά δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, μέχρι να υποστούν κάποιο κάταγμα. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα με την οστεοπόρωση και γι’ αυτό η σωστή παρακολούθηση είναι τόσο σημαντική.
Η αλλαγή στη στάση του σώματος και η απώλεια ύψους είναι δύο κλασικά σημάδια, αλλά και αυτά εμφανίζονται όταν η οστεοπόρωση έχει ήδη εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πρώιμο σύμπτωμα που συχνά περνάει απαρατήρητο – και δεν αφορά τη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς ή τα χέρια, αλλά… το στόμα. Πρόκειται την υποχώρηση των ούλων
Ειδικοί στο Parade εξηγούν πως συνδέονται τα ούλα με απώλεια της οστικής πυκνότητας και ποιότητας: «Οι παθήσεις των ούλων έχουν πολλές αιτίες και μορφές. Η πιο ήπια είναι η ουλίτιδα, η φλεγμονή πάνω από το επίπεδο των οστών. Η πιο επιθετική μορφή είναι η περιοδοντίτιδα, όπου αρχίζει να καταστρέφεται το οστό γύρω από το δόντι».
«Όταν οι ασθενείς βλέπουν να υποχωρούν τα ούλα, συχνά νομίζουν ότι είναι μόνο το μαλακό μόριο. Όμως τις περισσότερες φορές, έχει ήδη ξεκινήσει η υποβάθμιση του οστού. Η οστεοπόρωση είναι πάθηση των οστών, οπότε είναι λογικό να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο περιοδοντίτιδας».
Άλλα πρώιμα σημάδια που συχνά αγνοούνται
Εκτός από την υποχώρηση των ούλων, σύμφωνα με ειδικούς στο Parade, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που θα μπορούσαν να δείχνουν πρώιμη οστεοπόρωση:
► Αδύναμη λαβή: Η μειωμένη οστική πυκνότητα στους βραχίονες και τα χέρια μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο κράτημα, στο άνοιγμα βάζων ή στο σφίξιμο της γροθιάς.
► Εύθραυστα νύχια: Όπως τα οστά, έτσι και τα νύχια περιέχουν δεσμούς δισουλφιδίου. Αν σπάνε ή ξεφλουδίζουν εύκολα, ίσως είναι ένδειξη ευθραυστότητας των οστών.
► Δύσπνοια: Αν οι σπονδυλικοί δίσκοι συμπιέζονται, η πνευμονική ικανότητα μπορεί να μειωθεί, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή.
Πώς να προλάβετε την οστεοπόρωση
Τα καλά νέα είναι ότι η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί, ακόμα κι αν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Η Δρ. Betsy Batcher, διευθύντρια ενδοκρινολογίας στην Intermountain Health, τονίζει τα εξής μέτρα:
- Οικογενειακό ιστορικό και εξετάσεις – Μάθετε αν υπάρχει οστεοπόρωση στο οικογενειακό σας ιστορικό και συζητήστε το με τους γιατρούς σας. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι άνδρες άνω των 50 με παράγοντες κινδύνου πρέπει να κάνουν τακτικά ελέγχους. Όλοι οι ενήλικες άνω των 65 πρέπει να εξετάζονται, ανεξαρτήτως κινδύνου.
- Διακοπή καπνίσματος – Αν καπνίζετε, σταματήστε άμεσα. Αν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε ποτέ.
- Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ – Το υπερβολικό αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών.
- Σωστή άσκηση – Συνιστώνται ασκήσεις με βάρη για ενδυνάμωση και ασκήσεις ασκήσεις ισορροπίας.
- Ασβέστιο και βιταμίνη D – Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια και εμπλουτισμένα δημητριακά, είναι ιδανικές πηγές. Αν χρειάζεται, πάρτε συμπλήρωμα βιταμίνης D (800-1000 IU την ημέρα).
Η οστεοπόρωση είναι σιωπηλή, μέχρι να γίνει οδυνηρά εμφανής. Όμως, αν δώσετε προσοχή στα μικρά πρώιμα σημάδια μπορείτε να την προλάβετε πριν προλάβει εκείνη να σας φθείρει.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com