Όταν κόβουμε το καρπούζι, πετάμε κατευθείαν τη φλούδα στα σκουπίδια. Όμως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε, καθώς κρύβει μέσα της πολύ περισσότερα από ό,τι φαντάζεστε: Φυτικές ίνες, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα, θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη.
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν ειδικοί στο Very Well Health, η διατροφική αξία της φλούδας του καρπουζιού μπορεί να είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το ίδιο το φρούτο.
Δείτε γιατί αξίζει να της δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία – και πώς να την εντάξετε έξυπνα στη διατροφή σας.
Πώς να την καταναλώσετε
Το πρώτο και κρίσιμο ερώτημα ωστόσο είναι πώς μπορεί να καταναλωθεί η φλούδα του καρπουζιού; Η εξωτερική φλούδα είναι πικρή, και το λευκό μέρος είναι σκληρό και θυμίζει αγγούρι.
Υπάρχει όμως ένας απλώς τρόπος για να την εκμεταλλευτείτε και να προσφέρετε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα οφέλη της. Χρησιμοποιήστε την σε smoothies. Απλώς πλύντε την πολύ καλά και προσθέστε την στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μπορείτε επίσης να την μετατρέψετε σε παγάκια για να την χρησιμοποιήσετε αρκετές ημέρες αργότερα.
Για λίγο πιο «ψαγμένους» στη μαγειρική, η φλούδα καρπουζιού μπορεί να γίνει τσάτνεϊ, πίκλες, ακόμα και να σοταριστεί σε stir-fry ή να γίνει γλυκό του κουταλιού ή αποξηραμένο σνακ. Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο. Δείτε ΕΔΩ ορισμένες.
Τα οφέλη της φλούδας του καρπουζιού
Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιοπάθειες. Η πλειοψηφία των ενηλίκων χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους και οι φλούδες του καρπουζιού είναι μια πολύ καλή πηγή.
Διατροφολόγοι επισημαίνουν πως η φλούδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ίνες, κυρίως αδιάλυτες, που προάγουν την κινητικότητα του εντέρου. Περιέχει όμως και διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, καλό είναι να τις εντάξετε σταδιακά στη διατροφή σας, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αέρια ή φούσκωμα.
Ενισχύει την απόδοση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Η φλούδα του καρπουζιού περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό και κάποιοι τη χρησιμοποιούν σε smoothie πριν την προπόνηση. Ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει περίπου 250-300 mg κιτρουλίνης, ενώ η φλούδα έχει έως και 60% περισσότερη.
Πιο θρεπτική και από τη σάρκα
Η φλούδα του καρπουζιού περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη B6, β-καροτένιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Ο φώσφορος, για παράδειγμα, είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία νεύρων και μυών.
Επιμέρους, η φλούδα είναι πιο θρεπτική και από τη σάρκα. Έχει κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες που την καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμη. Για να πάρετε ουσιαστικές ποσότητες από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, χρειάζεστε περίπου 1 με 1,5 φλιτζάνι φλούδας.
Την επόμενη φορά που θα κόψετε καρπούζι, μη βιαστείτε να πετάξετε τις φλούδες. Καθαρίστε τες, αξιοποιήστε τες και δώστε στο σώμα σας κάτι παραπάνω από δροσιά – δώστε του σημαντικές θρεπτικές ουσίες.