26/5/2025
«Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη και το 10% που θα κάνουν διεισδυτική λοίμωξη είναι πιθανό να καταλήξουν», τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στο μικρόβιο του στρεπτοκόκκου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ένα τόσο επικίνδυνο μικρόβιο», προσθέτοντας πως περίπου το 5-10% του πληθυσμού φέρει το μικρόβιο στον λαιμό του χωρίς να παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Όταν όμως εμφανίζεται νόσος, στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά την κλασική αμυγδαλίτιδα.
Σχετικά με τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, ο καθηγητής ανέφερε ότι «είναι πόνολαιμος χωρίς συνάχι ή καταρροή αλλά με πυρετό», επισημαίνοντας πως η αξιολόγηση ενός παιδιού με στρεπτόκοκκο πρέπει να επικεντρώνεται σε σημεία όπως «το κατά πόσο έχει πρησμένες αμυγδαλές ή έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως είναι για παράδειγμα η οστρακιά, γιατί προκαλεί οστρακιά».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν είναι εφικτό να προβλεφθεί αν ένα παιδί θα αναπτύξει διεισδυτική λοίμωξη. «Το παιδί όταν έχει διεισδυτική λοίμωξη, φαίνεται. Είναι μια βαριά κατάσταση. Ούτε ξέρεις αν θα εξελιχθεί, αλλά οι πιθανότητες να εξελιχθεί, κάτι το οποίο όπως σας είπα 5 με 10% του πληθυσμού το κουβαλάει. Από το 5-10% ένα πολύ μικρό ποσοστό θα την κάνει τη διεισδυτική», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της σωστής διενέργειας των τεστ, ζητώντας «τα τεστ να γίνονται μόνο από επαγγελματίες. Δεν θα έπρεπε κάποιος να πάρει ένα τεστ από το φαρμακείο να το κάνει μόνος του, γιατί δεν μπορεί να το αξιολογήσει.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αυτών των τεστ στα σπίτια, πρέπει να γίνονται μόνο από μικροβιολόγο ή από κάποιον παθολόγο ή στην περίπτωση των παιδιών από έναν παιδίατρο».
Τέλος, αναφερόμενος στη διαχείριση των φορέων του στρεπτόκοκκου, τόνισε ότι «επειδή όλοι περνάμε στρεπτόκοκκο και μπορεί να τον έχουμε και 2 και 3 φορές τον χρόνο χωρίς να μας προκαλεί κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουμε όλους τους ασυμπτωματικούς φορείς να τους κάνουμε streptest και να τους αναφέρουμε σαν κρούσματα, γιατί δεν είναι κρούσματα».
Για το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων, ξεκαθάρισε πως «δεν αναφέρεται ως μέτρο στις οδηγίες που δίνουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί».
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com