ΚεντρικήΠεριβάλλον

Gilda Energy: Εξοπλίζει με αποθήκευση το φωτοβολταϊκό των 100MW στη Φλώρινα (pics)

9/5/2025

Ένα ακόμη μεγάλο φωτοβολταϊκό project εξοπλίζει με υποδομή αποθήκευσης ενέργειας η Cero Generation, θυγατρική της Macquarie Asset Management.

Πρόκειται για έργο ισχύος 100MW στην περιοχή της Φλώρινας, το οποίο έχει δρομολογηθεί από τον βραχίονα της Gilda Energy, με επικεφαλής τον Declan Deasy (Chief Operating Officer και Executive Director στη Cero Generation) και τον Country Director Cero Generation Greece.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που δημοσιεύθηκε χθες, εγκρίνεται η τροποποίηση της ΑΕΠΟ για το έργο: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 100 MW, στη θέση “Ψωρότοπος”, των Δημοτικών Ενοτήτων Μελίτης και Αμυνταίου, των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», η οποία αφορά:

α) στην ενσωμάτωση Διατάξεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (συσσωρευτές) (μπαταρίες κατάντη από το μετρητή, με δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το σύστημα μεταφοράς ή το δίκτυο), συνολικής μέγιστης ισχύος έγχυσης/απορρόφησης 72 MW με εγκατεστημένη χωρητικότητα συσσωρευτών 163,988 MWh,
β) τη διαφοροποίηση της προτεινόμενης διασύνδεσης του έργου με το δίκτυο και
γ) την αλλαγή του τίτλου του φορέα του έργου (από Gilda Energy I.K.E. σε Gilda Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία).

Ειδικότερα, οι κύριες διαφοροποιήσεις του περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου, που εξετάζονται στη ΜΠΤ ΑΕΠΟ, αφορούν: α) στην ενσωμάτωση Διατάξεων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής μέγιστης ισχύος έγχυσης/απορρόφησης 72 MW με εγκατεστημένη χωρητικότητα συσσωρευτών 163,988 MWh. β) στη διαφοροποίηση της διασύνδεσης του έργου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Η μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει μέσω δύο αποκλειστικά υπόγειων τριφασικών καλωδίων μέσης τάσης 20 kV μήκους 4.882,53 m που θα ακολουθούν κατά το δυνατόν, την υφιστάμενη αγροτική οδοποιία της περιοχής, και θα καταλήγουν σε υφιστάμενο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 20/150/400kV το οποίο γειτνιάζει με τον εν λειτουργία Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Μελίτης.

Από το υφιστάμενο ΚΥΤ, μέσω καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV και 400 kV η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον Φ/Β σταθμό θα συνδέεται απευθείας στο ΕΣΜΗΕ.
Όπως σημειώνεται, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή της έκτασης των 7 πολυγώνων ανάπτυξης του αδειοδοτημένου Φ/Β σταθμού. Η έκταση του Φ/Β σταθμού, για την οποία έχει ληφθεί από την ΡΑΑΕΥ Βεβαίωση Παραγωγού, ανέρχεται σε 1.919.791,9 τ.μ., ενώ το εμβαδόν της έκτασης κατάληψης – εγκατάστασης του Φ/Β σταθμού θα είναι 1.310.848,254 τ.μ., το οποίο επιμερίζεται σε 7 ενότητες – πολύγωνα (Πολύγωνο Α: 53.579,576 τ.μ., Πολύγωνο Β: 276.770,427 τ.μ., Πολύγωνο Γ: 8.557,36 τ.μ., Πολύγωνο Δ: 190.431,82 τ.μ., Πολύγωνο Ε: 9.715,584 τ.μ., Πολύγωνο ΣΤ: 46.973,884 τ.μ. και Πολύγωνο Ζ: 724.819,603 τ.μ.), τα οποία θα οριοθετηθούν με περιφράξεις συνολικού μήκους 15.585,46 μέτρων.

Οι Διατάξεις Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΑΗΕ) χωροθετούνται σε περιφραγμένο τμήμα του Πολυγώνου Ζ εμβαδού 5.274,73 τ.μ., και σε εκτάσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και είναι άνευ αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Τι περιλαμβάνει η αποθήκευση

Οι ΔΑΗΕ θα περιλαμβάνουν:
-260 συστοιχίες των συσσωρευτών, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 3.727kWh οργανώνονται σε έναν οικίσκο-container 40ft διαστάσεων 12.192×2.896×2.438mm. Σε κάθε container υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ελέγχου και προστασίας που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία.
– Οικίσκοι-containers 40ft αποθηκευτικής ικανότητας 3.727 kWh συνδέονται με ίσο αριθμό αμφίδρομων αντιστροφέων ισχύος 1.725 kVA.
– Υποσταθμοί ανύψωσης τάσης με Μετασχηματιστές 0,69/20 kV.
– Αμφίδρομοι αντιστροφείς DC/AC που συνδέονται ανά τέσσερις με 1 Μετασχηματιστή 0,69/20kV ονομαστικής ισχύος 6.900 kVA.
– Οι έξοδοι των μετασχηματιστών συνδέονται ηλεκτρικά με τον Φ/Β σταθμό με σκοπό την φόρτιση των συσσωρευτών από τον Φ/Β σταθμό και την τελική σύνδεση με το Σύστημα.
– Διατάξεις προστασίας και ελέγχου της εγκατάστασης (γειώσεις, συστήματα κλιματισμού και πυρασφάλειας, σύστημα SCADA κλπ.).
Συνολικά, για το σύστημα αποθήκευσης θα απαιτηθούν 44 οικίσκοι-containers 40ft αποθηκευτικής ικανότητας 3,727 kWh και 11 οικίσκοι με αντιστροφείς ισχύος και μετασχηματιστή ονομαστικής ισχύος 6,900 kVA.

Με στόχο τα 3 GW

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cero έχει υπό υλοποίηση εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να διαμορφώσει ένα δυναμικό άνω των 3 GW πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΑΕΥ Βεβαιώσεις Παραγωγού για μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (και με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας), όπως αυτή για το Μαλανδρίνο Φωκίδας ισχύος 269,23 MW. Το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης 405,92 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 400 MWh.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022 πήρε δύο ακόμη βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα 280 MW και 110 MW σε περιοχές της Φωκίδας και της Θεσσαλίας. Αυτές ήρθαν να προστεθούν σε άλλες Βεβαιώσεις Παραγωγού, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.

Υπενθυμίζεται ότι η Cero Development εγκαινίασε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο «Project Delphini», με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ.

Το έργο παράγει 142 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ είναι από τα πρώτα με κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βιταμίνη D: Μπορεί η βιταμίνη του… ήλιου να βελτιώσει τη γονιμότητα;

xristiana

Ξεκινά ο Νέος Κύκλος Ομιλιών για Ψυχολογική Ενδυνάμωση με τον Ψυχίατρο

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

xristiana