8/5/2025
Η φλεγμονή είναι ο φυσικός τρόπος με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά για να επουλώσει τραυματισμούς ή να καταπολεμήσει λοιμώξεις.
Για παράδειγμα, όταν στραμπουλήξουμε τον αστράγαλό μας και πρηστεί, αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση ενώσεων που βοηθούν στην επούλωση.
Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, η φλεγμονή υποχωρεί. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αρρωσταίνουμε, αν και η φλεγμονή δεν είναι πάντα ορατή.
Ωστόσο, όταν η φλεγμονή παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Παράγοντες όπως το στρες και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.
Τι έδειξε νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο;
Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν πώς σχετίζονται συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές – συγκεκριμένα οι πηγές πρωτεΐνης και οι φυτικές ίνες – με τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients και βασίστηκε σε δεδομένα από 128.612 άτομα άνω των 60 ετών που συμμετείχαν στη μεγάλη βάση δεδομένων UK Biobank.
Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες, με διαχωρισμό των πρωτεϊνών σε ζωικές (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά) και φυτικές (φακές, φασόλια, τόφου, τέμπε, ξηροί καρποί, σπόροι).
Υπολογίστηκε επίσης η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο αίμα ως δείκτη φλεγμονής.
Τα βασικά ευρήματα:
- Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και η υψηλή κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης σχετίστηκαν με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής.
- Ανεξάρτητα από την ποσότητα πρωτεΐνης, τα χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών συνοδεύονταν πάντα από μεγαλύτερη φλεγμονής.
- Σε άτομα χωρίς χρόνιες ασθένειες, μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα CRP.
- Σε άτομα με πολλές χρόνιες παθήσεις, η σχέση αυτή ήταν ακόμη πιο ισχυρή.
- Η συνολική αύξηση φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών σχετίστηκε με μείωση της φλεγμονής, ενώ το αντίθετο παρατηρήθηκε για τη ζωική πρωτεΐνη.
Πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα;
Η υγεία του εντέρου φαίνεται να είναι το κλειδί. Οι φυτικές ίνες τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, τα οποία συνδέονται με χαμηλότερη φλεγμονή. Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη: ένα υγιές έντερο μειώνει τη φλεγμονή και η χαμηλή φλεγμονή βοηθά στη λειτουργία και την υγεία του εντέρου.
Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε με μικρές αλλαγές στη διατροφή σας:
- Προσθέστε περισσότερα τρόφιμα με φυτική πρωτεΐνη, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, τόφου κ.α.
- Αντικαταστήστε μερικά γεύματα που περιέχουν ζωική πρωτεΐνη με φυτικές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, δοκιμάστε τάκος με τόφου ή τραγανά φασόλια αντί για κιμά.
- Συμπεριλάβετε ποικιλία φυτικών τροφών στη διατροφή σας, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία παρέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
- Προσθέστε προβιοτικά στην καθημερινότητά σας μέσω τροφών ζύμωσης όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το κιμτσί κ.α.
Όπως σημειώνεται από το Eating Well, αν και η μελέτη δεν διαχώρισε τα «καλύτερα» και «χειρότερα» είδη ζωικής πρωτεΐνης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ψάρια έχουν ευεργετικές ιδιότητες και μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Δεν χρειάζεται λοιπόν να αποκλείσετε εντελώς τη ζωική πρωτεΐνη, αλλά αξίζει να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στη φυτική πρωτεΐνη και τις φυτικές ίνες.
Εστιάστε σε μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία φυτικών τροφών και ενισχύστε την υγεία του εντέρου σας για να μειώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής και χρόνιων παθήσεων.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com