7/5/2025
Πιθανώς αναρωτιέστε αν φταίει το συμπλήρωμα πρωτεΐνης που καταναλώνετε.
Ενώ η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, μπορεί να έχει κάποιες απροσδόκητες επιπτώσεις στο έντερο.
Αυτό θέτει αυτόματα το ερώτημα: προκαλεί η πρωτεΐνη διάρροια;
Οτιδήποτε τρώτε μπορεί να προκαλέσει τις κινήσεις του εντέρου.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η Marlee Hamilton, διατροφολόγος στον Καναδά, πρόκειται για μια φυσιολογική αντανακλαστική αντίδραση, κατά την οποία η κατανάλωση τροφής ή ποτού με θερμίδες διεγείρει την κίνηση του παχέος εντέρου, προκαλώντας μερικές φορές την άμεση ανάγκη αφόδευσης.
Τι γίνεται όμως με τις μπάρες και τα ροφήματα πρωτεϊνών; Η Hamilton σημειώνει ότι, ενώ η πρωτεΐνη από μόνη της δεν είναι συνήθως η άμεση αιτία της ανάγκης αφόδευσης, ορισμένα συστατικά των εμπορικών πρωτεϊνικών προϊόντων είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την ανάγκη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αλκοόλες σακχάρου, όπως η σορβιτόλη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι απορροφούν νερό στο έντερο και επιταχύνουν τις κινήσεις του. Το αποτέλεσμα είναι στομαχικές διαταραχές, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από προβλήματα του πεπτικού, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ομοίως, ορισμένα προϊόντα πρωτεΐνης περιέχουν πρόσθετες ίνες, ειδικά σε μορφή ινουλίνης ή ρίζας κιχωρίου.
«Ενώ οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη, οι συγκεκριμένοι τύποι μπορεί να αυξήσουν την εντερική δραστηριότητα, ειδικά αν δεν είστε συνηθισμένοι να τις καταναλώνετε», εξηγεί η Hamilton.
Ορισμένα πυκνωτικά μπορούν επίσης να διαταράξουν την πέψη σε ευαίσθητα άτομα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου, σύμφωνα με τη Sarah Robbins, γαστρεντερολόγο με έδρα το Κάλγκαρι του Καναδά.
Κάποιες παθήσεις τέλος, μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε αντιδράσεις στα συστατικά των προϊόντων πρωτεΐνης, λέει ο γαστρεντερολόγος Eric Yoon.
Οι ακόλουθες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν, όπως λέει, την ευαισθησία στα προϊόντα πρωτεΐνης:
Δυσανεξία στη λακτόζη
Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν πρωτεΐνης ορού γάλακτος (το οποίο περιέχει λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα) μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα, κράμπες στην κοιλιά και διάρροια σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Η λύση; Επιλέξτε απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Σύμφωνα με την Hamilton, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος υποβάλλεται σε επιπλέον επεξεργασία για την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους της λακτόζης, γεγονός που την καθιστά πιο ανεκτή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Οι αλκοόλες σακχάρου, η ινουλίνη, η ρίζα κιχωρίου ή η σόγια σε ορισμένα προϊόντα πρωτεΐνης, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, καθώς αυτά τα συστατικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), που μπορούν να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια σε άτομα με τη συγκεκριμένη ευαισθησία.
Κοιλιοκάκη
Τα προϊόντα πρωτεΐνης με πρόσθετα που περιέχουν γλουτένη, όπως σιτάρι ή κριθάρι, ή η διασταυρούμενη μόλυνση κατά τη διαδικασία παραγωγής, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στο έντερο σε άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.
Δυσανεξία στην ισταμίνη
Μετά την κατανάλωση πρωτεϊνών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως αυτές που περιέχουν κάποια τυριά και αλλαντικά, τα άτομα με ευαισθησία στην ισταμίνη, μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, έξαψη και πονοκέφαλο.
Αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ή παγκρεατική ανεπάρκεια
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα συμπληρώματα πρωτεϊνών μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη σε άτομα χωρίς χοληδόχο κύστη ή με παγκρεατική ανεπάρκεια (μια κατάσταση όπου το πάγκρεας δεν παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα), προκαλώντας διάρροια, φούσκωμα και ναυτία.
Όπως προκύπτει λοιπόν, δεν είναι η ίδια η πρωτεΐνη που προκαλεί τα πεπτικά προβλήματα, αλλά συστατικά που μπορεί να υπάρχουν σε πρωτεϊνικά προϊόντα (όπως λακτόζη, γλουτένη, ισταμίνη ή λιπαρά) που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου.
Τι ισχύει για τις πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες στα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις συνήθειες των κενώσεων και στα γενικά πεπτικά συμπτώματα, αλλά αυτό εξαρτάται από τα τρόφιμα που καταναλώνετε και διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Για παράδειγμα, «κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν αέρια, φούσκωμα ή δυσφορία μετά την κατανάλωση οσπρίων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και FODMAP. Άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι το κόκκινο κρέας ή τα κομμάτια κρέατος με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι βαριά ή χωνεύονται πιο αργά», εξηγεί η Hamilton.
Τελικά, κάθε τύπος πρωτεΐνης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και η καλύτερη επιλογή εξαρτάται συχνά από την ανοχή του πεπτικού κάθε ατόμου.
Τι να κάνετε αν οι πρωτεΐνες σας προκαλούν στομαχικές διαταραχές
Έχετε αυξήσει την πρόσληψη πρωτεϊνών, αλλά παρατηρείτε αλλαγές στην υγεία του πεπτικού σας; Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στις τροφές.
Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών χωρίς να ενοχλείτε το στομάχι σας, οι ειδικοί συνιστούν τις ακόλουθες στρατηγικές:
Αναζητήστε προϊόντα πρωτεΐνης με ελάχιστα συστατικά
Πολλά προϊόντα πρωτεΐνης περιέχουν πολλά πρόσθετα, όπως γλυκαντικά, φυτικές σκόνες και επιπλέον φυτικές ίνες, συχνά με τη μορφή ινουλίνης ή ρίζας κιχωρίου. Αντ’ αυτού, επιλέξτε μια σκόνη πρωτεΐνης χωρίς αυτά τα συστατικά για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση.
Επιλέξτε απομονωμένο ορό γάλακτος ή φυτικά προϊόντα
Ο απομονωμένος ορός γάλακτος είναι πιο επεξεργασμένος, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς περιέχει λιγότερη λακτόζη και συχνά είναι καλύτερα ανεκτός από άτομα με ευαισθησίες.
Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών σταδιακά
Εάν το σώμα σας δεν είναι συνηθισμένο να καταναλώνει πολλές πρωτεΐνες, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και να αυξάνετε σταδιακά την πρόσληψh. Δοκιμάστε στην αρχή μισή μεζούρα σκόνης πρωτεΐνης και δείτε πώς αντιδράτε πριν προχωρήσετε σε κανονική μερίδα.
Καταναλώστε πρωτεΐνες μαζί με άλλα τρόφιμα
Η ανάμειξη πρωτεϊνών με λιπαρά, φυτικές ίνες ή σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να βελτιώσει την ανοχή στις πρωτεΐνες.
Καλή ενυδάτωση
Αν έχετε τάση για δυσκοιλιότητα, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, ειδικά αν τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε μικρές γουλιές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.
Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διατροφή, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και αυτό που λειτουργεί για τον έναν μπορεί να μην λειτουργεί για τον άλλον.
Το σημαντικό είναι να ανακαλύψετε τα δικά σας όρια και να προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής σας με βάση τις ανάγκες και τους στόχους σας.
Πηγή: https://www.onmed.grΠηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com