ΚεντρικήΥγεία

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την καλύτερη δίαιτα για τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν

27/5/2025

Για χρόνια, οι υδατάνθρακες είχαν κακή φήμη – δαιμονοποιήθηκαν, απαγορεύτηκαν από δίαιτες, και συνδέθηκαν με κάθε διατροφικό φόβο.

Όμως η επιστημονική έρευνα ευτυχώς προχωρά, και τώρα ξέρουμε κάτι κρίσιμο: δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι.

Μερικοί, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το κλειδί για υγιή γήρανση, ειδικά για τις γυναίκες.

Μια νέα μεγάλη μελέτη φέρνει τα πάνω κάτω, δείχνοντας ότι οι κατάλληλοι υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν θεαματικά τις πιθανότητες να παραμείνεις σωματικά και πνευματικά υγιής όσο περνούν τα χρόνια.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε διατροφικά δεδομένα και δείκτες υγείας από πάνω από 47.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μακροχρόνια Έρευνα Υγείας Νοσηλευτριών (Nurses Health Study).

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ειδικά στους υδατάνθρακες: πόσους κατανάλωναν συνολικά, ποια ήταν η ποιότητά τους (επεξεργασμένοι ή μη), η προέλευση τους (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια) και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Εξέτασαν, επίσης, δείκτες «υγιούς γήρανσης», όπως η απουσία 11 χρόνιων παθήσεων, η καλή ψυχική υγεία και η διατήρηση της γνωσιακής και σωματικής λειτουργικότητας.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ποιοτικών υδατανθράκων και άφθονων φυτικών ινών στη μέση ηλικία σχετιζόταν με αύξηση έως και 37% στις πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Αντίθετα, μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως αυτοί με προστιθέμενα σάκχαρα, επεξεργασμένα δημητριακά, τηγανητές πατάτες κ.α.)συνδεόταν με 13% χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη φυτικών ινών, ποιοτικών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων ίσως είναι βασικοί παράγοντες για τη συνολική υγεία στην τρίτη ηλικία».

Τι σημαίνει «ποιοτικοί υδατάνθρακες»;

Οι περισσότεροι, όταν ακούμε «υδατάνθρακες», σκεφτόμαστε αμέσως μακαρόνια και λευκό ψωμί. Όμως πρόκειται για μια μακροθρεπτική ουσία με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και όσπρια είναι επίσης υδατάνθρακες – και μάλιστα είναι αυτοί που χαρακτηρίστηκαν «ποιοτικοί» στη μελέτη.

«Αυτές οι τροφές παρέχουν φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά — δηλαδή βιταμίνες και μέταλλα — και προκαλούν μικρότερη γλυκαιμική αντίδραση συγκριτικά με ραφιναρισμένες πηγές όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα τρόφιμα με προστιθέμενα σάκχαρα», εξηγεί ο διατροφολόγος Scott Keatley στο Womens Health Magazine.

Η μελέτη δεν ανέλυσε σε βάθος το «γιατί», όμως οι ειδικοί έχουν κάποιες εξηγήσεις.

Αρχικά, αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ υποστηρίζουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο μεγαλώνουμε, λέει η διατροφολόγος Keri Gans.

«Οι φυτικές ίνες επίσης βοηθούν στη χώνευση, τη διαχείριση βάρους και την υγεία του εντέρου — και το έντερο επηρεάζει και τον εγκέφαλο», προσθέτει.

Τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες αυτών των τροφών «βοηθούν στη διατήρηση της κυτταρικής ακεραιότητας, της σωματικής λειτουργίας και της ψυχικής υγείας», τονίζει από την πλευρά του ο Keatley. Επιπλέον, προάγουν σταθερά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, προσφέροντας προστασία από χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η γνωσιακή εξασθένηση.

Ο καλύτερος συνδυασμός για ενισχυμένα οφέλη

Συμπερασματικά, για μια υγιή γήρανση, ο Keatley συνιστά υδατάνθρακες από θρεπτικές πηγές: δημητριακά ολικής άλεσης όπως βρώμη, κινόα και φάρο, φρούτα όπως τα μούρα και τα μήλα, λαχανικά χωρίς άμυλο όπως τα πράσινα φυλλώδη και το μπρόκολο, καθώς και όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια.

Προτείνει δε να τα συνδυάσουμε με υγιεινά λιπαρά — όπως ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια — για ενισχυμένο προστατευτικό αποτέλεσμα.

Η ιδέα ότι οι υδατάνθρακες είναι εχθρός ανήκει στο παρελθόν.

Η νέα επιστήμη μάς δείχνει ξεκάθαρα ότι η ποιότητα είναι αυτή που μετράει. Κάνοντας τις σωστές επιλογές, μπορούμε να επηρεάσουμε ουσιαστικά την πορεία της υγείας μας όσο μεγαλώνουμε.

Για τις γυναίκες στη μέση ηλικία και όχι μόνο, οι ποιοτικοί υδατάνθρακες δεν είναι απλώς επιτρεπτοί — είναι απαραίτητοι.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Επίκαιρα Θέματα Βιοπαθολογίας – Ετήσιο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Webinars 2022

xristiana

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

xristiana

Λέσβος: Νέα δόνηση 4,7 Ρίχτερ

xristiana