ΚεντρικήΥγεία

Νέο Ταμείο για τα ακριβά γονιδιακά φάρμακα δημιουργείται από την κυβέρνηση το 2026

12/5/2025

Θα δώσει «ανάσα» σε ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, καθώς θα χρηματοδοτείται με 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Κείμενο: Γεώργιος Σαρρής

Ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς με σπάνιες και σοβαρές παθήσεις φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα νέο ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Καινοτομίας, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2026. Σκοπός του είναι να καλύπτει το τεράστιο κόστος των καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών, όπως οι γονιδιακές θεραπείες, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν σχεδόν απρόσιτες λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής τους.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2026. Οι θεραπείες αυτές θα απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες ή ανθεκτικές παθήσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες αποτελεσματικές επιλογές. Πρόκειται για φάρμακα https://www.newsbeast.gr/tag/farmaka με κόστος που μπορεί να φτάνει ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά ασθενή, καθιστώντας αναγκαία τη δημόσια στήριξη.

Μέχρι σήμερα, την ευθύνη για την εισαγωγή αυτών των θεραπειών είχε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), θυγατρικός φορέας του ΕΟΦ. Όμως το οικονομικό βάρος ήταν τεράστιο, και πολλές φορές η πρόσβαση των ασθενών καθυστερούσε. Με το νέο Ταμείο όμως, που θα λειτουργήσει του χρόνου, αυτό αλλάζει. Οι προηγμένες θεραπείες θα μπορούν πλέον:

  • να εισάγονται πιο γρήγορα,
  • να εντάσσονται στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης τιμών του Υπουργείου Υγείας,
  • να προσφέρονται στους ασθενείς με οικονομική κάλυψη από το νέο Ταμείο.

Μέσω των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, το Δημόσιο θα μπορεί να πετυχαίνει εκπτώσεις (rebates), κάνοντας έτσι πιο βιώσιμη την παροχή αυτών των ακριβών θεραπειών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, ώστε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε αυτές τις θεραπείες και με χαμηλότερο κόστος. Η πρόταση προβλέπει ότι:

  • Η Κομισιόν θα καταγράφει τις ανάγκες κάθε χώρας,
  • θα κάνει κεντρικές διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες,
  • θα εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για όλους,
  • και στη συνέχεια θα μοιράζει τις ποσότητες αναλογικά στις χώρες-μέλη.

Επιπλέον, εξετάζεται η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, όπου κάθε χώρα θα συνεισφέρει ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες και τις ανάγκες του πληθυσμού της. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2026, χρονικά δηλαδή παράλληλα με τη λειτουργία του ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι 10 φαινομενικά αθώες συνήθειες που αποφεύγουν οι διαιτολόγοι

xristiana

Έκτακτη αιμοδοσία στις 24 και 25 Αυγούστου στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

xristiana

“Γίνε Νονά – Γίνε Νονός”: Δράση Στο Διδυμότειχο Για Τα Παιδιά Του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης

xristiana